-2.1 C
Braşov
AcasăNationalCine va fi premier? Negocierile pentru guvernul PNL-PSD-UDMR s-au încheiat ieri

Cine va fi premier? Negocierile pentru guvernul PNL-PSD-UDMR s-au încheiat ieri

l Ciucă: Cine nu are premierul, va avea Finanţele. Ciolacu: Joi vom avea guvern

Liderii PNL, PSD şi UDMR au finalizat ieri după amiază discuţiile referitoare la formarea noului guvern. Senatorul PNL Nicolae Ionel Ciucă, candidat al liberalilor la funcţia de premier, a confirmat că partidul care nu va avea premierul va deţine portofoliul Finanţelor, Transporturile şi Secretariatul General al Guvernului.
„Este foarte ușor de dedus că vom face în așa fel încât să avem premier PNL. E o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu ia Finanțele. Este nevoie de foarte multă răbdare. E cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalți. Împărțirea s-a făcut ținând cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid”, a spus senatorul Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru postul de premier.
Ciucă a mai spus că astăzi, la discuţiile de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, se va veni cu o propunere unică de premier. „Am lucrat ambele variante, atât cu formula PSD cât şi cea a PNL”, a adăugat Ciucă.
În această dimineaţă, liberalii vor avea o şedinţă a Biroului Politic Naţional, pentru a valida lista miniştrilor, de la ora 9:30. De asemenea, social democraţii au programată la ora 10:00 o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, pentru a valida acordul politic cu PNL.
„Am finalizat toată structura politică a guvernului. PSD nu supune ca domnul Ciucă să fie premier”, a declarat Marcel Ciolacu duminică, la finalul discuţiilor. „Prezentăm cele două variante partidelor și vedem. Dacă nu iese varianta PSD, înseamnă că nu avem o variantă convenită. PSD va supune la vot cele două variante. Vom vedea cum închidem acest lucru cu o oră-două înainte să mergem la Cotroceni. Joi vom avea guvern”, a spus liderul PSD.
Preşedintele UDMR a confirmat că noul guvern va avea două ministere în plus: un minister al IMM-urilor şi un minister al Familiei.
„Mâine ( n.r. astăzi) sigur merg cu nume comun de premier”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Astăzi, de la ora 12, delegaţiile PNL, PSD şi UDMR merg împreună la consultările de la Palatul Cotroceni. În cursul serii este de aşteptat ca preşedintele Klaus Iohannis să anunţe numele premierului desemnat.

Surse: Cum va arăta guvernul Ciucă. Din 2023, premier PSD și rocadă la Justiție și Finanțe. Liberalii pierd ministerul Transporturilor

După aproape două săptămâni de negocieri PSD, PNL și UDMR sunt aproape de încheierea protocolului pentru formarea unei coaliții guvernamentale. Sâmbătă, cele trei partide și-au împărțit ministerele și au terminat discuțiile pe programul de guvernare. Liberalii au pierdut ministerul Transporturilor, pe care ar fi vrut să îl obțină la negocieri de la PSD și ministerul Dezvoltării care rămâne la UDMR. Totuși, PNL ar putea avea Finanțele, dar din iulie 2023 când se schimbă premierul. Marele absent de la negocieri a fost președintele PNL, Florin Cîțu, care nu a mai vrut să participe la discuții, după tensiunile din zilele anterioare. Viitorul guvern va fi condus, mai mult ca sigur, de Nicolae Ciucă, spun surse politice, deși oficial mesajul dat de PSD a fost că mai e nevoie de discuții. Guvernul Ciucă va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de Secretar General al Guvernului. Liderii celor două partide, PNL și PSD, au stabilit ca la 1 iulie 2023 să nu se schimbe doar premierul, ci să se rotească și ministerele avizatoare și cele „de forță”. Astfel, Justiția și Internele vor ajunge la PSD, iar Finanțele, Apărarea și Secretarul General al Guvernului vor fi ale liberalilor.
În viitorul guvern, PSD va avea 9 ministere și SGG-ul, PNL va avea 8 ministere și UDMR rămâne cu cele 3 avute și în Guvernul Cîțu. PNL va primi cancelaria prim-ministrului. Vor fi înființate și două ministere noi: IMM-uri și Turism și un minister al Familiei, spun surse politice.

Cum va arăta guvernul Ciucă

Prim-ministru- Nicolae Ciucă
Vicepremier – Kelemen Hunor
Vicepremier PSD
Ministerele PSD
Ministerul Finanțelor- Adrian Câciu
Ministerul Apărării- Titus Corlățean/Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii – Gabriela Firea/Marius Budăi
Ministerul Familiei – Gabriela Firea/Marius Budăi
Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu/Vasile Dîncu
Ministerul Economiei- Radu Oprea
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu
Ministere PNL
Ministerul Justiției- Alina Gorghiu
Ministerul Fondurilor Europene- Cristian Bușoi/Marcel Boloș
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării – Raluca Turcan
Ministerul IMM-urilor și Turismului –
Ministerele UDMR
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Sportului – Eduard Novak
Șefia Camerei Deputaților ar urma să ajunga la Marcel Ciolacu și cea a Senatului la Florin Cîțu. Dacă funcția de la Cameră este vacantă după demisia lui Ludovic Orban, la Senat, Anca Dragu nu poate fi schimbată decât de grupul care a propus-o. Astfel, dacă Dragu nu va pleca din funcție, noua coaliție se vede obligată să modifice regulamentul care prevede că președintele Senatului este ales pentru întreaga durată a mandatului.
Lista finală a Cabinetului va fi finalizată probabil astăzi, urmând a fi supusă aprobării conducerilor celor două partide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE