-0.1 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: 9 sfaturi pentru dinți de nota 10

Sfat Expres: 9 sfaturi pentru dinți de nota 10

Zâmbetul este cel mai frumos accesoriu pe care îl poți purta, așa că este foarte important să îl menții impecabil. Cea mai importantă este prevenția, iar acest lucru presupune o igienă orală riguroasă și vizite periodice la stomatolog. Problemele stomatologice care apar sunt mai ușor de tratat atunci când nu le lași să avanseze prea mult și să-ți afecteze funcționalitatea danturii și implicit să necesite proceduri dentare mai complicate. O dantură frumoasă și sănătoasă este de dorit și pentru a ne menține sănătatea întregului organism și pentru nu lăsa infecțiile sau cariile să ajungă la complicații. Toți ne dorim o dantură de nota 10, dar puțini ne putem lăuda cu asta. Iată 12 sfaturi pe care medicii stomatologi le recomandă pentru un zâmbet perfect:
1. Periajul și floss-ul
Atât cariile, cât și afecțiunile parodontale sunt cauzate de infecții cu bacterii ce se găsesc într-un nivel ridicat în placa bacteriană; prevenirea problemelor de sănătate dentară se face astfel, în primul rând, prin îndepărtarea zilnică a plăcii bacteriene. Utilizarea zilnică a aței interdentare este obligatorie, întruct periuța nu pătrunde în spațiile retentive dintre dinți.
2. Fluorul
Fluorul crește rezistența smalțului la atacul acid (bacteriile fiind producătoare de acizi) și scade numărul bacteriilor.Se poate administra: pe cale sistemică, în timpul formării dentiției definitive sau pe cale locală, după erupția dinților permanenți. Fluorul se găsește în: pasta de dinți și apa de gură (indicată celor cu risc crescut de carie).
3. Nu fuma!
Fumatul: crește semnificativ riscul cancerului oral; determină accelerarea evoluției bolilor parodontale; determină răspunsul nefavorabil la tratament.
4. Mergi regulat la stomatolog
Indentificarea precoce a problemelor dentare este benefică în primul rând pentru sănătate, întrucât tratamentele sunt mai puțin invazive, rata de succes mai crescută și gradul de suportabilitate al pacientului mai ridicat. În al doilea rând, există și un avantaj financiar, tratamentele simple având costuri mai reduse decât cele complexe.
5. Sigilarea
Practicată în special la copii, fiind utilă însă și la adulți. Majoritatea cariilor sunt localizate la nivelul fețelor ocluzale ale molarilor și premolarilor, din cauza reliefului ce împiedică procesul de curățire (șanțuri și fosete adânci) și favorizează acumularea și dezvoltarea bacteriană. Sigilând aceste zone, relieful carifavorizant se anulează, fiind o metodă foarte eficientă de prevenire a leziunilor carioase.
6. Apa de gură
Reduce riscul apariției bolilor parodontale, atunci când clătirea este completată de un periaj și flossing eficient. Apa de gură cu clorhexidina (Corsodyl, Parodontax, Lakalut etc.) se va utiliza doar cu prescripție medicală, provocând numeroase efecte secundare în cazul unei administrări incorecte.
7. Guma de mestecat fără zahăr
Este benefică prin creșterea fluxului salivar, ce participă la procesul de autocurățire și de asemenea, împiedică scăderea PH-ului salivar.
8. Consum scăzut de zaharuri
Frecvența crescută este mai nocivă decât cantitatea crescută a consumului de glucide.
9. Afecțiuni generale
Prezența unor boli sistemice și/sau medicația împotriva acestora pot determina modificări patologice la nivelul cavității bucale. Medicul stomatolog trebuie să fie în permanență informat în ceea ce privește starea generală de sănătate, pentru a adapta corespunzător metodele de tratament și prevenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE