-10.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUn drum nou spre-dinspre Sînpetru: Primăriile Braşov și Sînpetru cer peste ...

Un drum nou spre-dinspre Sînpetru: Primăriile Braşov și Sînpetru cer peste 100 de milioane de lei pentru modernizarea unei străzi de legătură între cele 2 localități

l Parteneriat între cele două primării

Municipiul Braşov intră în parteneriat cu comuna vecină Sânpetru, pentru modernizarea străzii Narciselor, care face legătura între cele două unităţi administrativ-teritoriale, fiind una intens circulată la orele de vârf. Consiliul Local Braşov, convocat în şedinţă de îndată vineri, a aprobat în unanimitate parteneriatul. Municipalitatea plănuieşte ca această investiţie, estimată la 115 milioane lei, să fie realizată cu sprijin de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Peste 5,2 milioane lei pentru exproprieri pe ambele raze administrativ-teritoriale

Valoarea proiectului de modernizare şi extindere a străzii Narciselor este estimată la 115,863 milioane lei, cu TVA, din care 107,578 milioane reprezintă suma pe care Primăria Braşov şi Primăria Sânpetru o vor solicita din programul „Anghel Saligny”. Municipiul Braşov va contribui cu 8,284 de milioane lei cofinanțare. Potrivit documentaţiei care a însoţit proiectul de hotărâre aprobat vineri de Consiliul Local, înainte de realizarea propriu-zisă a lucrărilor va fi nevoie de exproprierea unor terenuri, pentru care se estimează că se va cheltui în jur de 5,243 milioane lei. Exproprierile vor fi făcute de fiecare din cele două localităţi, pentru terenurile aflate pe proprie rază administrativ-teritorială. Responsabilităţile legate de elaborarea proiectului de fezabilitate, deja existent, a proiectului şi a întregului dosar de finanţare care urmează să fie depus la Guvern azi, după cum a declarat primarul Allen Coliban, revin municipiului Braşov.

De la două, la patru benzi, cu încă una destinată bicicliştilor

Strada Narciselor are o lungime de 2,83 kilometri, dintre care 1,43 kilometri se află pe teritoriul municipiului Braşov, iar 1,4 kilometri, pe teritoriul comunei Sânpetru. Artera este, în prezent, o stradă urbană de categoria a III-a, care face leagă drumul naţional DN11 (lângă RATBV) și drumul judeţean DJ103 (aproape de intrarea în localitatea Sânpetru). Strada are două benzi de circulaţie – câte una pe sens, are o porțiune asfaltată, cu lățimea variabilă cuprinsă între 5,75 m și 6,50 m, și o porțiune neasfaltată, cu lățime mai redusă, variind între 4,80 m și 6,80 m. Proiectul de modernizare al străzii prevede amenajarea a patru benzi pentru traficul auto – câte două pe sens, dar şi crearea unor benzi speciale pentru bicicliști.

Strada va deservi noile zone rezidenţiale din Brașov şi Sânpetru dar şi hale industriale

Strada Narciselor este văzută ca o legătură între Braşov şi Sânpetru dar şi ca o arteră care să deservească zonele rezidenţiale noi, în contextul în care există un plan imobiliar pentru construirea a aproape 7.000 de locuinţe pe raza administrativ-teritorială a ambelor localităţi. De asemenea, strada ar urma să deservească şi o zonă industrială, având în vedere că există un teren de 36 de hectare alocat construcţiei de hale mici (maxim 1000 mp) şi medii (maxim 5000 mp). Strada Narciselor, extinsă şi modernizată ar urma să aducă şi beneficii de mediu, pe termen scurt, prin eliminarea blocajelor de trafic la orele de vârf între Braşov şi Sânpetru şi reducerea poluării create de gazele de eşapament. În plus, va pune la dispoziţia bicicliştilor benzi dedicate, care să îi facă pe cei care parcurg zilnic acest traseu să apeleze la mijloace de transport alternative. „Pe termen lung, proiectul contribuie la îndeplinirea țintelor asumate de municipiul Brașov, inclusiv prin semnarea Convenției Primarilor în cadrul Forumului Orașelor Verzi 2021, respectiv reducerea cu 55% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, iar până în 2050 atingerea neutralității climatice”, se arată în documentația care a însoţit proiectul de hotărâre de Consiliu Local adoptat vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE