-4.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDin fonduri europene: Consiliul Judeţean va recupera banii cheltuiți pe echipamente şi...

Din fonduri europene: Consiliul Judeţean va recupera banii cheltuiți pe echipamente şi materiale în timpul pandemiei

Autor: Mihaela Parghel

Achiziţiile pe care spitalele braşovene din subordinea Consiliului Judeţean le-au realizat în perioada pandemiei vor fi recuperate din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Contractul de finanțare a fost semnat la începutul acestei luni, administrația județeană făcând parteneriat, pentru această finanțare, cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Banii recuperaţi vizează achiziţii realizate pentru Spitalul Judeţean şi Spitalul de Boli Infecţioase

Această finanțare înseamnă 3,658 milioane lei, pe care CJ îi va primi pentru achiziții la spitale, realizate pe parcursul a 26 de luni, respectiv în perioada 1 februarie 2020 – 31 martie 2022. Din această sumă, 3,568 milioane lei sunt bani destinați dotării cu echipamente și materiale medicale şi de protecţie personală necesare în combaterea crizei sanitare cauzate de virusul COVID-19, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență şi al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Astfel, prin intermediul proiectului urmează să fie decontate materialele achiziţionate de cele două unităţi spitaliceşti cu fonduri asigurate din bugetul Judeţului Braşov şi din venituri proprii, pentru a combate sau a diminua efectele pandemiei. Printre acestea amintim materiale se numără alcoolul sanitar şi geluri dezinfectante, materiale de curăţenie, reactivi, consumabile hematologice, huse pentru paturi şi tărgi, lenjerii de pat, branule, catetere, covoare pentru decontaminare, electrozi EKG, lame de bisturiu, materiale sanitare de unică folosinţă (măşti, combinezoane, mănuşi, papuci, saci), pulsoximetre, plasturi, măşti de ventilaţie oxigen, spirometre, diferite tipuri de recipiente, pungi de recoltare şi drenaj, truse pentru diverse activităţi medicale, tuburi, viziere, kituri pentru oxigenoterapie, dar şi alte tipuri de kituri necesare în terapii.
Achiziţiile menţionate au fost realizate cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Braşov în ceea ce priveşte necesitatea. Sumele care vor fi recuperate din fonduri europene de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă totalizează 2.554.237,50 lei, iar cele care vor reveni Spitalului Clinic de Boli Infecţioase sunt în cuantum de 1.014.000,39 lei. Alte cheltuieli din cadrul proiectului sunt cele privind activitățile cu informarea și publicitatea (24.395 lei), activitățile de audit financiar (29.750 lei) şi managementul de proiect (36.144 lei).

Cheltuielile pentru combaterea pandemiei, 59 de milioane din bugetul judeţului

Acesta este cel de-al doilea proiect cu finanțare AM POIM pe care Consiliul Judeţean Braşov îl implementează. Primul proiect a fost cel pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19 în județul Brașov şi a fost accesat în anul 2020, județul Brașov având ca parteneri Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie. Proiectul este în valoare de 45.533.446,93 lei şi a ajuns spre finalul perioadei de implementare. Cheltuielile pentru combaterea pandemie, în județul Brașov, au atins până acum aproximativ 59 de milioane de lei. „A fost un efort considerabil din partea Consiliului Judeţean Braşov, care în anul 2020 a însemnat alocări bugetare de peste 59 de milioane de lei, efort pe care acum îl putem compensa din fonduri europene. Mă bucur că reuşim să atragem bani nerambursabili pe toate axele de finanţare pentru care suntem eligibili. Vom continua să scriem şi să depunem proiecte pentru a valorifica toate oportunităţile financiare, fie ele europene sau guvernamentale”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE