3.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPe când „noul parc”? Electric Castle - festival de muzică electronică pe...

Pe când „noul parc”? Electric Castle – festival de muzică electronică pe spațiul „părăsit” de pe platforma Rulmentul

l „Prin muzică aducem Rulmentul în comunitate, după 30 de ani” – Primăria Brașov

Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de astăzi este proiectul de hotărâre privind aprobarea Protocolului de colaborare dintre Municipiul Brașov și Festival Tickets Management S.R.L. (Electric Castle). Obiectul protocolului este asocierea Municipalității cu această companie pentru organizarea, pe spațiul „viitorului parc” din fosta platformă industrială Rulmentul, a unui eveniment care reunește, timp de 3 zile, mai multe activități culturale, în care atracția principală vor fi concertele de muzică electronică, care se vor desfășura, simultan, pe trei scene.
Propunerea echipei care organizează, de 8 ani, festivalul Electric Castle de la Bonțida – unul dintre cele mai importante festivaluri muzicale din România- este de a da viață unui loc abandonat, prin :
• curățarea unei părți din zona industrială abandonată care va fi oferită, în sfârșit, publicului;
• punerea în valoare a istoriei industriale a locului și demararea unui program de conservare și de educare;
• plasarea Brașovului pe harta festivalurilor internaționale, domeniu cu potențial imens de promovare pentru oraș.
Festivalul pe care cei de la Electric Castle îl propun consilierilor locali este adresat tuturor iubitorilor de muzică electronică din România, cărora evenimentul le va oferi o experiență unică, în care cei mai inovatori și reprezentativi artiști ai acestui gen muzical perfomează în atmosfera industrială, bogată în contraste. Estetica industrială va fi pusă în valoare, spun posibilii organizatori, de o laborioasă arhitectură de lumini, natură și muzică electronică de cel mai înalt nivel, pentru o experiență de 3 zile, neegalată în România.

Aprobă Consiliul Local proiectul primarului?

După aprobarea proiectului Masiff ( Untold) de către Consiliul Local, primarul Alen Coliban speră ca astăzi consilierii să fie din nou deschiși la aprobarea unui nou eveniment cultural important în Brașov: ,,Fosta platformă industrială Rulmentul va însemna în anii următori cea mai importantă reconversie urbană a orașului nostru. În acest moment sunt finalizate 5 dintre cele 6 studii necesare pentru a putea demara tema de concurs pentru viitorul parc și celelalte funcțiuni pe care le va avea această zonă. Faptul că, alături de partenerii de la Electric Castle, putem să redăm comunității mult mai repede o parte din spațiul de acolo este o mare oportunitate pentru comunitatea locală. Totodată, cu această ocazie, testăm și potențialul de reconversie pe care îl are spațiul, iar beneficiile economice și de imagine pe care le va avea Brașovul odată ce acest superbrand va veni în oraș sunt incontestabile. Vreau să îi asigur pe rezidenții cartierului Tractorul și pe cei din Sânpetru că vom lucra îndeaproape cu organizatorii, astfel încât în zilele de festival circulația să nu fie îngreunată, iar poluarea fonică să nu existe”, a declarat primarul . Concertelor li se vor adăuga, pe parcursul celor 3 zile de festival, o multitudine de activități dedicate tuturor categoriilor de vârstă, de la workshop-uri culturale și expoziții, la activități de agrement, sportive sau streetfood. „Electric Castle este un festival de muzică care a pus în centrul său și pe harta emoțională a tinerilor din România un castel aflat în ruină. Cu fiecare ediție de festival, din 2013 încoace, Castelul Banffy din Bonțida și-a recuperat integritatea și faima. Același lucru vrem să realizăm și la Brașov: să readucem un obiectiv important al patrimoniului industrial național în viața comunității, prin mijloace artistice. Să ajutăm Rulmentul să facă tranziția de la industrie grea la industrii creative și să ajutăm Brașovul să devină o destinație internațională de entertainment și cultură”, a declarat Mihai Păun, directorul festivalului Electric Castle. În anul 2019, Electric Castle a fost premiat drept „Best Medium Sized Festival“ (Cel mai bun festival de mărime medie) de către European Festivals Awards (premiile festivalurilor europene), după ce a fost nominalizat petnru acest premiu timp de 5 ani. Pe lângă Electric Castle, Festival Tickets Management SRL organizează Electric Castle Special și tabăra de creație Creative Camp.

Nu am descoperit noi roata

Refacerea fostelor zone industriale situate în centrele urbane și reintegrarea lor reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea unui oraș. Ea a fost inițiată în Statele Unite și s-a dezvoltat foarte mult în Europa de Vest, dar și în fostele țări comuniste, unde platforme industriale rămase în picioare ca martore ale unui trecut puternic industrial au fost transformate în locuri de referință pentru muzică, cultură, evenimente, conferințe. Fostul combinat metalurgic din Duisburg-Meiderich găzduiește festivalul de rock Traumzeit, unul ditnre cele mai mari din Europa, iar în Cehia, un alt festival important, Colors of Ostrova, are loc în incinta unui colos industrial fără egal în Europa, care a funcționat pentru două sute de ani în minerit, siderurgie, producție de oțel și a fost închis în 1998. Colors of Ostrova, care are loc de atunci pe fosta platformă, reunește 24 de scene, oaze de verdeață, cafenele, restaurante. Și la Belgrad, Festivalul No Sleep, dedicat iubitorilor de muzică electronică, are loc într-unul din cele mai mari hangare ale portului din Belgrad, inactiv și abandonat.

1 COMENTARIU

  1. Ne macină Covidul si primarul Coliban cu castile in urechi!
    E bun ca sperie ciorile din zona Rulmentul -Tractoru! În rest doar zgomot!
    Frunzele copacilor, cine le aduna? Neadunate sunt macinate si devin praf, praful e poluare, Allen!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE