-10.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovStejarul de aproape 1000 de ani: „Bătrânul Carpaţilor” de la Mercheaşa este...

Stejarul de aproape 1000 de ani: „Bătrânul Carpaţilor” de la Mercheaşa este sărbătorit în acest week-end

Autor: Mihaela Parghel

l Curse cu premii în cârnați sau mere

„Bătrânul Carpaților” – stejarul de aproape 1000 de ani, de la Mercheașa, va fi și în acest an în centrul atenției, pe 23 octombrie. Atunci, Asociaţia Carpaterra va marca „Ziua stejarului”, printr-o serie de evenimente care deja sunt tradiţie în satul Mercheaşa şi pe păşunea din jurul arborelui. Cap de afiş va fi şi de această dată concursul de alergare, care va avea două probe – una de 10 kilometri, iar cealaltă de 30 de kilometri.
La concurs sunt deja înscrişi 270 de alergători, care – în contextul incidenței ridicate a cazurilor de COVID din comuna Homorod, vor trebui să prezinte un Certificat Verde, au anunţat organizatorii. De altfel, oricine vrea să ia parte la evenimentele de „Ziua stejarului” va fi obligat să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test negativ.

Două curse, având stejarul secular în centru, pentru alergătorii de anduranţă

Cursa lungă se va desfășura pe traseul Mercheașa – stejarul multisecular – Complexul Geologic Racoș și retur, cu start de la ora 10.00, din centrul satului Mercheașa (lângă biserica fortificată). Cursa scurtă se va desfășura pe traseul Mercheașa – stejarul multisecular și retur, iar startul se va da tot din centrul satului Mercheașa, dar la ora 10.30. Premierea va avea loc la ora 15.30, pe pășunea din jurul stejarului de la Mercheașa. „Premiile sunt inedite. Câștigătorii vor primi produse locale, printre care cârnați de oaie, brânzeturi sau mere. De asemenea, trofeele sunt realizate de Moise, un artist local”, a anunțat Cătălin Cantor, organizatorul evenimentului, din partea Asociaţiei Carpaterra.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov aleargă de „Ziua stejarului”

Suprinzător sau nu – pentru cei care îl cunosc, printre alergătorii înscrişi în cursă este şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Zoltan Szenner, care şi-a pus ca obiectiv să termine cursa printre primii, mai ales că este fan al gastronomiei din zonă.
Concursul de alergare va fi completat, pe păşunea din jurul stejarului, de două concerte, susținute de Atelierul de chitară Rupea – din care fac parte chitariști din zonă, și de Trupa Via Dacă – un proiect muzical în care sunt implicați artiști din România și Republica Moldova. „Ziua stejarului” mai include şi expoziții și ateliere pentru copii, dar şi o vizionare a filmului „România Sălbatică”, la căminul cultural din Mercheaşa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE