-2.6 C
Braşov
AcasăCititoriE bine de știut: Cum răspunzi la nevoile emoționale ale copilului

E bine de știut: Cum răspunzi la nevoile emoționale ale copilului

Copiii sunt foarte diferiţi și, uneori, își manifestă dorințele în moduri surprinzătoare. Chiar „supărătoare” pentru unii părinți. De cele mai multe ori, multe contexte conflictuale între cei mici și adulți ar putea fi evitate însă dacă părinții ar identifica în mod corespunzător limbajul nevoii de iubire şi cel al apropierii, semnale transmise chiar de către copiii lor.
Iată care sunt cele cinci nevoi ale copilului şi cum pot părinţii să vină în întâmpinarea acestora:
Atingerea: copilul care preferă acest tip de limbaj va avea nevoie să fie luat în braţe, mângâiat, chiar şi atunci când poate se află în plin tantrum. Tipul de joacă preferat va fi cel ce include contactul fizic, iar somnul liniştitor este reprezentat de prezenţa părinţilor lângă el. Dacă v-aţi dat seama că al vostru copilaş face parte din această categorie, vă recomand să răspundeţi din plin nevoilor în orice moment al său, indiferent de starea pe care o are: furia, supărarea pot fi considerabil diminuate, iar emoţiile pozitive amplificate prin îmbrăţişări, ţinut de mână sau mulţi pupici.
Cuvintele: copilul care preferă acest tip de limbaj are nevoie permanentă de încurajări, laude, aprecieri şi se simte motivat ori de câte ori primeşte feedback-uri pozitive de la cei importanţi pentru el. Faceţi acest lucru şi în faţa altor persoane pentru a-l ajuta să se simtă încrezător, valoros şi important. Puteţi, de asemenea, să-i oferiţi mici surprize zilnic: bileţele de încurajare puse în penar, pe care le va găsi la şcoală şi care îl vor ajuta să se mobilizeze într-o situaţie care îi părea dificilă sau faţă de care experimenta emoţii intense.
Timpul de calitate: copilul care preferă acest tip de limbaj nu are nevoie de cantitate, ci de calitate. Majoritatea părinţilor din ziua de astăzi sunt extrem de ocupaţi cu job-ul şi îşi doresc să asigure pentru cel mic o educaţie de calitate şi o viaţă decentă. Este greşit să spunem că nu le pasă de copii sau că nu le acordă suficientă afecţiune. Sigur că timpurile s-au schimbat şi nesiguranţa zilei de mâine îi face pe părinţi să acţioneze cu mai multă implicare în ceea ce ar însemna câştigurile materiale. Veţi spune poate că timpul nu se mai întoarce şi că se pierd momente importante, iar copiii cresc şi vom avea regrete. Dacă nu mizăm pe gândirea catastrofizantă, putem să desluşim în toată situaţia aceasta un fapt concret: timpul pe care îl petrecem alături de ei nu poate fi recuperat, dar poate fi memorabil! Mâncaţi împreună, faceţi curăţenie împreună, pregătiţi activităţi doar pentru copil la care să participaţi intrând în lumea lui, citiţi, plimbaţi-vă. Orice tip de activitate, oricât de banală vi se pare, dacă este făcută cu drag şi doar pentru el, e suficientă.
Cadourile: copilul care preferă acest tip de limbaj nu îşi doreşte neapărat lucruri materiale, ci surprize pregătite special pentru el. Surprinde-l cu mesaje haioase atunci când este supărat, confecţionează-i o jucărie, fă-i un desen care să reprezinte cât de important este el pentru tine, ascunde dulciuri prin casă şi ajută-l să le găsească, dându-i indicii.
Serviciile sau favorurile: copilul care preferă acest tip de limbaj se bucură de participarea voastră la orice întreprinde el într-un anumit moment: faceţi temele împreună, mergeţi la un sport împreună, lăsaţi-l să vă ajute la treburile casnice pentru a înţelege principiul reciprocităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE