11.1 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Brânză bună pe alese

Sfat Expres: Brânză bună pe alese

O alimentaţie sănătoasă include şi consumul de brânzeturi şi produse lactate, slabe în grăsimi. Gama brânzeturilor cuprinde foarte multe produse. Sunt brânzeturi maturate, de tipul telemea, feta, cu specific românesc, dar şi balcanic.
În general, brânzeturile sunt grase, unele au şi peste 40% -50% grăsime. Din cauza densităţii calorice mari, trebuie mâncate cu moderaţie. Trebuie să facă parte constant din dietă, o feliuţă, două pe zi fiind însă suficiente.
Brânzeturile reprezintă o sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Brânzeturile sunt o sursă excelentă de calciu și proteine. Unele sortimente sunt mai sărate sau mai grase decât celelalte. Indiferent de tipul ales, brânzeturile pot completa aportul de vitamine (A, D, E, K) şi minerale (calciu, fosfor, magneziu), motiv pentru care sunt un aliment de bază pentru toate categoriilor de vârstă.

Cum vă daţi seama că este proaspătă

În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.
Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este puternic, asemănător cu cel amoniacului, atunci nu este proaspătă.
Iată cele mai apreciate tipuri de brânză:

Brânza Feta
Des folosită în bucătăria grecească, brânza Feta este slabă în grăsimi şi calorii. Pentru că are o aromă foarte puternică, se poate folosi mult mai puţină brânză, fără ca gustul să fie mai puţin intens. În plus, datorită gustului sărat, brânza Feta este delicioasă în salate şi supe, dar merge foarte bine şi în combinaţie cu pepene roşu sau cartofi dulci.

Telemeaua românească
Este o brânză românească, făcută din lapte de vacă, bivoliță sau oaie, sau de capră și, extrem de rar și doar artizanal, din lapte de iapă, scroafă sau măgăriță. Se poate asemăna cu brânza feta grecească. De obicei este sărată, iar conținutul tipic de grăsime este de până la 55% (bivoliță), iar de apă de 40-50%.

Mozzarella
Este produsă din lapte de bivoliţă şi este utilizată la prepararea salatelor, a pastelor, dar şi la pizza. Mozzarella fără grăsimi protejează inima de boli şi controlează tensiunea arterială. Zincul din acest tip de brânză stimulează sistemul imunitar.

Brânza Cottage (de vaci)
Este produsă din cheag de lapte nepresat, fără a se lăsa la maturat, este semilichidă şi puţin sărată. Acest fel de brânză de vacă este bogat în proteine, conţine calciu, fosfor, vitamina B şi poate fi mâncată ca atare, pentru că nu este nevoie să fie gătită.

Brânza Albă Cheddar
Este întotdeauna produsă din lapte de vacă şi are o textură uşor fărâmicioasă dacă este corect preparată. Acest tip de brânză este sărac în carbohidraţi şi calorii, conţine vitamina A şi calciu.

Parmezan
La fel ca brânza Feta, parmezanul are o aromă foarte puternică şi poate fi folosit ân cantităţi mici.Este relativ sărac în calorii, dar bogat în sodiu. Prin urmare, aveţi grijă să-l folosiţi moderat în mâncăruri.

Brânza Pecorino
Acest tip de brânză este originar din Roma. Pecorino conţine o cantitate mare de acid linoleic. Acest ingredient este bogat în acizi graşi Omega 6.

Brânza Ricotta
Această brânză are un conţinut ridicat de proteine, calciu, fosfor, seleniu, zinc, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, vitamina A, roboflavin şi vitamina B12.

Brânza Gouda
Gouda este o brânză de origine olandeză, este din lapte de vacă şi este destul de tare. Există mai multe sortimente: nepasteurizată, aromatizată etc.

Brânza Camembert
Delicioasă alături de un pahar cu vin roşu, brânza Camembert are o textură fină, cremoasă şi este realizată din lapte nepasteurizat de vacă.

Şvaiţerul Emmentaler
Brânza elveţiană sau şvaiţerul Emmentaler este remarcat prin cantitatea mică de sodiu şi puţine grăsimi astfel că se pretează la tot felul de preparate.

Brânza Brie
Este o brânză moale din lapte de vacă, originară din Franța, dar care este acum populară în toată lumea. Brie este o brânză bogată în grăsimi, bogată în nutrienți. Conține proteine și grăsimi, precum și mai multe vitamine și minerale.

Brânza Panela
Această brânză albă, proaspătă și fină este obținută din lapte de vacă pasteurizat. Panela este printre cele mai sănătoase brânzeturi și se servește, de obicei, ca aperitiv. Este bogată în proteine însă, pentru a fi considerată cât se poate de sănătoasă, trebuie să alegi un sortiment cu un conținut scăzut de sodiu și grăsimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE