8 C
Braşov
AcasăCititoriE bine de știut: COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar...

E bine de știut: COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 la copii. Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Medicul spune că acestea „variază, în primul rând în funcție de vârstă“. Unii copii au doar manifestări digestive, fără pneumonie. „La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță. Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice“, a explicat dr. Mihai Craiu.

Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze

„Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie – dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate“. Trebuie să știi că un copil care s-a infectat cu coronavirus „poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general – pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil – nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră“.

Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul copilului reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de a doua zi.
Al doilea semn este frecvența respiratorie – atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
Al treilea semn – deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.
„Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinți să meargă cu copilul la spital“, atrage atenția medicul.

Ce trebuie să faci dacă observi un semn al infecției la copii

„Soluția pentru un părinte care vrea să rezolve proactiv, și nu să aștepte până când se îmbolnăvește și bunicul cu diabet, ar fi să își cumpere teste rapide. La primele semne febrile, copilul trebuie testat COVID, mai ales dacă merge în colectivitate și sunt și alți copii în clasă care au febră. Aceste teste au o precizie mai mică față de testul PCR, dar dacă rezultatul este pozitiv, sigur este transmisibil. Din acest motiv este util un astfel de test. Pasul 2, după testul rapid pozitiv: anunțarea medicului de familie“, explică medicul.

Sprijiniţi-vă copiii

Circulă multe dezinformări cu privire la boala cauzată de coronavirus (COVID-19). Aflați ce aude copilul dv și ce crede că este adevărat. Nu este suficient să le prezentați faptele așa cum sunt, pentru că, dacă au auzit ceva inexact, iar dv nu știți ce convingeri și-au format și nu soluționați înțelegerea greșită, copiii pot combina noile informații cu cele pe care deja le dețin. Aflați ce știe deja copilul și porniți de aici pentru a corecta percepția.Dacă au întrebări la care nu știți ce să spuneți, nu ghiciți, ci folosiți ocazia pentru a afla răspunsurile împreună. Pentru informare, folosiți surse de încredere și opinia unor specialiști. În contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), mulți copii se confruntă cu bullying în online. Copiii dvs trebuie să știe că, dacă sunt supuși intimidărilor de orice fel, sunteți alături de ei.

Peste 3300 de elevi și preșcolari, confirmați pozitiv

Marți, în spitalele din România erau internați cu COVID-19 229 de copii, iar 20 dintre aceștia erau spitalizați la terapie intensivă.
Peste 3300 de elevi și preșcolari și aproape 1200 de angajați din școli și grădinițe au fost confirmați pozitiv cu Covid-19 după 10 zile de la începutul anului școlar, anunță Ministerul Educației. Sunt 2700 de clase sau grupe cu activitatea suspendată, astfel că 69.000 de elevi au trecut la școala online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE