11.1 C
Braşov
AcasăCititori(P) Cum să fii productiv la muncă: 4 metode utile

(P) Cum să fii productiv la muncă: 4 metode utile

Să muncești nu este o realizare în sine, să reușești să fii mai rapid și mai eficient în atingerea obiectivelor este ținta către care tind profesioniștii pur sânge. Dar cum poți realiza tot ce-ți propui când provocările sunt din ce în ce mai complicate iar relațiile cu colegii și superiorii se pot dovedi a fi veritabile pietre de încercare?

Fără a ne transforma în magicieni care fac greutățile să dispară (nu că n-ar fi distractiv, dimpotrivă!), avem câteva idei care te pot ajuta să-ți sporești productivitatea la serviciu. Urmărește rândurile de mai jos pentru a te lămuri despre ce este vorba.

Organizează-ți biroul astfel încât să optimizezi fluxul de lucru.

În multe dintre situațiile uzuale de la locul de muncă, timpii morți sunt cauzați de accesul dificil sau chiar lipsa unor accesorii de birou, de imposibilitatea accesului la documente sau de informații sau instrumente de lucru defectuoase. Lucrătorul la birou știe cel mai bine de ce anume are nevoie ca activitatea uzuală să-i fie întreruptă doar atunci când el dorește și care sunt etapele în care abilitățile sale de a îndeplini obiective sunt împiedicate de lipsa dotărilor.
În acest caz, organizarea biroului este un concept cât se poate de vast: în calitate de profesionist, știi sau poate intuiești ce anume este necesar în munca ta pentru a deveni mai productivă. Poate fi un calculator mai rapid, o aplicație mai bine optimizată, un instrument de lucru care să automatizeze anumite operațiuni, poate fi chiar o instruire sau documentare pe un anumit subiect.

Ocupă-te de lucrările complicate atunci când organismul e odihnit.

Nu este un secret faptul că, în general, omul atinge maximul potențialului său la aproximativ 4-5 ore de la trezire și că eficiența maximă este o chestiune de 2-3 ore maxim într-un interval de 8 ore. Modul în care funcționează corpul fiecăruia, însă, este diferit și oamenii sunt capabili să se concentreze foarte bine pentru perioade scurte de timp.
Lucrările complicate și problemele care necesită o abordare creativă și un efort intelectual consistent ar trebuie să facă obiectul unei preocupări matinale. Atunci creierul este mai odihnit, mai relaxat și mai dispus spre a găsi soluții. De obicei, finalul de program este rezervat lucrărilor care nu presupun efort deosebit, ci mai degrabă atenție în stocarea și transmiterea informațiilor sau a documentelor.

Încetează să acționezi multitasking și ia-ți pauze periodice.

Unul dintre miturile care captează atenția – mai ales în rândul tinerilor dornici de afirmare – este că poți ajunge productiv făcând mai multe lucruri deodată, fără pauze și, eventual, lucrând chiar ore suplimentare. Adevărul este că, în realitate, creierul uman nu este creat să funcționeze în acest mod: acest organ incredibil de complex are nevoie de pauze!
Studiile au arătat că, în tentativa de a fi mai productivi efectuând mai multe sarcini concomitent, lucrătorii sunt, de fapt, mult mai greoi în abordare – nivelul ridicat de stres împiedică, pur și simplu, creierul să funcționeze eficient. Așadar, activitatea intelectuală intensă, combinată cu pauze scurte, focalizată pe realizarea unei singure lucrări este cheia unei productivități ridicate la birou.

Investește într-un regim de viață sănătos!

Productivitatea la serviciu este intim legată de starea de sănătate – fizică, psihică – și de calitatea odihnei rezervate organismului.
Un regim de viață sănătos reprezintă un mix de dietă echilibrată și bogată în nutrienți proveniți din ingrediente de calitate cu un stil de viață activ, care include un program periodic de exerciții fizice și intervale de odihnă de calitate. Din acest cocktail rezultă nu numai o stare fizică și mintală bună, cât mai ales o bună dispoziție care îndeamnă la atitudine pozitivă în fața oricărei provocări.
În concluzie, productivitatea la locul de muncă nu este un concept abstract sau o țintă fantezistă, ci mai degrabă efectul unei planificări atente și a unui mod de abordare pozitiv a provocărilor zilnice. Odihnit, hrănit bine și activ fizic, corpul tău abordează cu plăcere munca și este dornic de a realiza ceea ce își propune, într-un mod rapid și corect, fiind conștient că de productivitatea sa depind toate: profesia, venitul, progresul personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE