4.2 C
Braşov
AcasăComunicateInițiativele din domeniul mobilității electrice din Regiunea Centru apreciate la nivel european

Inițiativele din domeniul mobilității electrice din Regiunea Centru apreciate la nivel european

Mobilitatea electrică este una dintre tendințele care remodelează discret transportul de suprafață și pregătesc o revoluție a modului de viață în marile orașe. Această soluție a fost adoptată de multe municipii reședință de județ, sau de alte municipii și orașe din Regiunea Centru care au ales să înlocuiască vehiculele cu combustibili fosili, utilizate în transportul public cu vehicule electrice sau hibride. Peste 293,45 milioane euro au fost investiți în Regiunea Centru în reabilitarea sistemului de transport public. Pe lângă cele 63 troleibuze și 188 autobuze electrice, investițiile vizează și achiziția de vehicule hibrid, construirea de depouri, achiziția de stații de încărcare lente și rapide, extinderea de linii, crearea de benzi dedicate pentru transportul public și modernizarea străzilor pentru un acces mai facil al autobuzelor.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru este membră a consorțiului care implementează proiectul E-MOB: ”Acțiuni integrate pentru creşterea e-Mobilităţii în Regiunile din Europa”, finanțat în cadrul programului Interreg Europe. Consorțiul internațional este format din nouă organizații din opt state europene, coordonate în calitate de partener lider de Aufbauwerk Region Leipzig GmbH din Germania, consorțiu care are ca obiectiv îmbunătățirea soluțiilor de mobilitate electrică prin integrarea acestora în sistemele publice de transport a pasagerilor.

Obiectivele asumate la nivel European

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a o contracara, Pactul verde european va transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care: să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră. Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră, față de nivelurile din 1990.

Brașov – primele inițiative din Regiunea Centru pentru implementarea transportului public electric

Primul exemplu de bună practică a fost trecerea de la autobuze cu combustibil fosil la autobuze electrice pentru transportul public din Municipiul Brașov. Până în 2018, municipiul Brașov opera o flotă de autobuze bazată pe motoare cu ardere internă, unde mai mult de 90% din vehicule erau EURO4 sau mai puțin. Municipalitatea a achiziționat 52 autobuze electrice cu finanțare de 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în două loturi, de 32 și respectiv 20 de autobuze. De la achiziționare și până în aprilie 2021, autobuzele electrice nou au efectuat cca. 725.000 km. Obiectivul proiectului a fost reducerea emisiilor de CO2, iar prin înlocuirea autobuzelor diesel vechi, s-a produs o reducere a emisiilor poluante de aproximativ 3587 kg CO, 8541 kg NOx, 1127 kg hidrocarburi și 171 kg particule. Similar, implementarea acestui proiect, a condus la reducerea cantității de CO2 la 1367 kg. Consumul mediu de energie înregistrat în primele luni de operare este unul redus, respectiv cca. 1,21 kWh/km. Acest exemplu de bună practică are un mare potențial de transfer către alte entități, deoarece este un sistem simplu și de succes pe care organizațiile publice, semi-publice sau private îl pot adapta la specificul lor local.

Al doilea exemplu de bună practică este implementarea unui proiect inovativ pentru România, prin achiziția de troleibuze echipate cu baterii electrice. Proiectul a reprezentat și o soluție rapidă de extindere a transportului cu troleibuze în centrul Municipiului Brașov, fără a necesita investiții în infrastructura de alimentare electrică. Troleibuzele fac legătura între cartierele orașului și centrul, trasee care înainte de implementarea proiectului erau deservite de autobuze diesel. Astfel troleibuzele parcurg circa 65% din traseu pe tronsonul unde există rețea aeriană de alimentare electrică, parcurs pe care se produce și încărcarea bateriilor de tracțiune și 35% pe tronsonul din centrul orașului unde nu există rețea aeriană de alimentare. Până în aprilie 2021 troleibuzele nou achiziționate au efectuat cca. 970.000 km iar prin înlocuirea autobuzelor diesel vechi au produs o reducere a emisiilor poluante de aproximativ 4800 kg CO, 11428 kg NOx, 1508 kg Hidrocarburi și 229 kg Particule. Similar, reducerea cantității de CO2 rezultată este de 1828 kg.

Aceste sunt doar două exemple de bună practică, municipiul Brașov având în derulare și alte proiecte pentru transformarea transportului public, într-un transport ecologic. Alături de municipiul Brașov, alte municipii și orașe din Regiunea Centru vor implementa proiecte pentru achiziția de autobuze electrice sau hibrid. Mai multe informații despre aceste proiecte se găsesc pe portalul regio-adrcentru.ro în secțiunea evenimente și comunicare.

Recunoaștere europeană

Exemplele de bună practică din municipiul Brașov vor fi prezentate în 30 noiembrie 2021 în cadrul „E-mobility trilogy” un amplu eveniment internațional dedicat mobilității durabile. De asemenea, acestea au fost încărcate pe platforma programului Interreg Europe în secțiunea de bune practici ale proiectului E-MOB. Ulterior acestea au trecut printr-un proces de evaluare și au fost aprobate pentru a fi publicate și pe „Platforma de învățare de politici” a programului Interreg Europe. În cadrul platformei sunt acceptate cele mai bune exemple de bune practici cu un grad mare de transferabilitate.

Platforma de învățare de politici este o acțiune a programului Interreg Europe, creată pentru a stimula învățarea și schimbul de experiență a politicilor la nivelul UE și valorificarea practicilor din politicile de dezvoltare regională. Platforma este un spațiu pentru învățare continuă, în care comunitatea care contribuie la elaborare politicilor publice din Europa poate folosi cunoștințele experților internaționali.

Despre Interreg Europe

Programul INTERREG EUROPE urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care au în vedere investiții pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional. Pentru perioada 2014-2020, programul a avut un buget total de 359 de milioane de euro, din care 322,4 milioane de euro au fost alocate proiectelor de cooperare interregională, restul fiind defalcat pentru platforme de învățare de politici publice (15,3 milioane de euro) și asistență tehnică (21,3 milioane de euro). Acest program va continua și în perioada 2021-2027, susținând cooperare interregională în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE