10.3 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Top 15 alimente recomandate pentru inimă

Sfat Expres: Top 15 alimente recomandate pentru inimă

Specialiștii au reușit să realizeze o lista care să includă cele mai bune dintre cele mai bune produse recomandate în scopul protecției sistemului cardiovascular. Produsele menționate în continuare sunt printre cele mai bune în întărirea inimii și în promovarea sănătățîi vasculare. Sunt trecute și idei de combinare a acestor produse, astfel încât să nu existe probleme de inspirație când vine vorba de integrarea cu succes a acestor recomandări în regimul alimentar zilnic.
1. Somon
Este foarte bogat în acizi grași omega 3, proteine, importanți antioxidanți și vitamina D. Sunt recomandate doar anumite specii, deoarece somonul poate conține și un procent ridicat de colesterol. Poate fi preparat la grătar sau poate fi consumat marinat.
2. Semințe de in
Conțin acizi grași omega 3, fibre și fitoestrogeni, proteine (aproximativ 20 de grame la 100 grame de produs). Este foarte bogat în tiamină (vitamina B1), consumul a 100 de grame aducând organismului peste 100% din doză zilnică recomandată.
Conținutul în magneziu, fosfor, calciu și fier recomandă consumul acestor semințe, pe care le putem găși în cereale interale.
3. Ovăz
Fulgii de ovăz sunt recunoscuți că având efecte protectoare asupra inimii deoarece pot reduce concentrația colesterolului (că urmare a conținutului ridicat în fibre solubile).
În combinație cu o dietă redusă în grăsimi, ovăzul scade riscurile bolilor cardiace că urmare a conținutului în beta-glucan. Pe lângă fibre și beta-glucan, fulgii de ovăz au și cantități optime de acid gras omega 3, magneziu, potasiu, folat, niacina, calciu.
4. Fasole neagră
Fasolea neagră conține principalele vitamine din complexul B, niacina, folați, magneziu, calciu și acizi grași omega 3, alături de un procent semnificativ de fibre solubile.
Deși sunt recomandate în astfel de diete, nu trebuie nici să exagerăm, deoarece și conținutul caloric este relativ ridicat. Le putem adaugă în salate sau în supe, dar cu moderație.
5. Migdale
Migdalele conțin din plin acizi grași omega 3, vitamina E (100 grame de migdale asigura un aport de vitamina E de 175% doză zilnică recomandată), magneziu (74% din doză recomandată), folați, fibre solubile, proteine (25 de grame la 100 de grame de produs), fosfor, zinc, lipide cu efect benefic (mono și polisaturate), precum și fitosteroli.
Migdalele pot fi combinate zilnic.
6. Nuci
Nucile sunt bogate în acizi grași omega 3, vitamina E, magneziu, folați, fibre solubile, fitosteroli, grăsimi nesaturate. Pot fi consumate simplu, sau pot da o tentă crocantă salatelor, pastelor, sau deșerturilor: prăjiturilor, biscuiților, pandișpanurilor.
7. Vin roșu
Vinul roșu aduce organismului flavonoizi, antioxidanți, polifenoli și catechine. Unele studii efectuate pe animalele de laborator au demonstrat faptul că vinul roșu conține o substanță cu reale efecte cardioprotectoare, numită resveratrol.
Resveratrolul este produs din coaja strugurilor în procesul de fermentație Specialiștii insistă însă să nu depășim cantitatea de 1 pahar de vin roșu pe zi.
8. Ton
Tonul are un conținut important de acizi grași omega 3, vitamina D, folați și niacina, și este foarte bogat în proteine. Specialiștii sugerează și un prânz pe baza de ton: salată de verzituri, fructe și ton la conservă.
9. Orez brun
Această varietate a orezului clasic poate fi găsită în cereale integrale sau că atare, la supermarket sau la magazinele plafar. Este foarte bogat în vitamine ale complexului B (în special vitamina B1, B2, B5 și B6), fibre, niacina, magneziu, mangan, fosfor, zinc. Numărul de calorii este similar orezului alb.
10. Afine
Afinele nu sunt recomandate doar de gustul delicios, dar și de conținutul ridicat și variat în nutrienți. Ele conțin: carotenoizi (beta caroten și luteina), flavonoizi (antocianina), polifenoli (acid ellagic), vitamina C, vitamina K, folat, calciu, magneziu, mangan, potasiu și fibre. Substanțele acestea promovează importante efecte antiinflamatorii și pot proteja nu doar de afecțiuni cardiace dar și de diverse neoplazii.
11. Morcovi
Morcovii conțin din plin carotenoizi (alfa și beta caroten), vitamina C, vitamina A și fibre. Au un conținut foarte redus în sodiu, deci pot fi recomandați pacienților cu probleme hipertensive datorate regimului alimentar hipersodat.
12. Spanac
Spanacul este foarte bogat în luteina (un carotenoid) și beta caroten, în vitamine din complexul B, folat, vitamina C, vitamina K, magneziu, potasiu, calciu, fier și fibre.
Frunzele de spanac pot fi adăugate salatelor sau sandwichurilor. Mâncarea este de asemenea bună, dar conținutul în vitamine este semnificativ diminuat prin preparare intensă.
13. Broccoli
Broccoli au un conținut ridicat în beta-caroten, vitamina C (100 g asigura 150% din necesarul zilnic) și E, potasiu și folat, vitamina B5, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc și fibre. Specialiștii recomandă ca în supele instant să tăiam și câteva fire de broccoli crud, sau să îl consumăm în salate, alături de varză de Bruxelles.
14. Roșii
Roșiile sunt consumate în întreagă lume și sunt printre cele mai iubite legume.
Roșiile conțin, printre altele, licopen, considerat a fi unul din cei mai puternici antioxidanți naturali, precum și vitamina C, A, antocianina, alfa și beta caroten, potasiu, folați și fibre.
15. Dovlecei
Dovleceii sunt recomandați datorită conținutului în carotenoizi (beta caroten și luteina), vitamine din complexul B și vitamina C, folați dar și calciu, magneziu, potasiu și fibre. Sunt și reduși în calorii, 1000 de grame având doar 16 calorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE