10.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAutoritățile spun că școlile sunt pregătite: A început școala!

Autoritățile spun că școlile sunt pregătite: A început școala!

l 85.000 de elevi din județul Brașov, prezenți fizic în clase

Reprezentanții Inspectoratului Școalar Județean Brașov susțin că cele 424 de unități școlare preuniversitare din județul Brașov sunt pregătite să-i primească în prima zi a anului școlar 2021-2022 pe cei peste 85.000 de copii și elevi înscriși. În județul Brașov, în anul școlar 2021-2022 vor funcționa: 215 grădinițe, 40 de școli primare, 101 școli gimnaziale, 43 de colegii, licee și școli profesionale, 4 școli postliceale, 1 centru județean de excelență, 5 centre de educație incluzivă, 15 cluburi ale elevilor și cluburi sportive școlare.405 dintre acestea sunt finanțate integral de la bugetul de stat și 19 sunt private.
Autoritățile au declarat că la 84 de corpuri de clădire – din cele 609 în care funcționează unitățile școlare de stat din județul nostru – au fost efectuate, în această vară, lucrări de reabilitare, consolidare sau reparații curente, în celelalte fiind realizate lucrări de întreținere și igienizare. Peste 98% dintre clădirile în care se desfășoară activitățile cu copiii și elevii dețin autorizații sanitare de funcționare, pentru celelalte urmând a fi obținute în următoarea perioadă. Echipe mixte formate din reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Școlar Județean, ISU și DSP s-au deplasat în perioada ultimelor două săptămâni în unitățile școlare din județul Brașov pentru verificarea stadiului pregătirii acestora în vederea deschiderii noului an școlar. Au fost constatate deficiențe minore la câteva dintre acestea, deficiențe care au fost sau urmează a fi îndreptate.

Doar aproximativ 50 % dintre dascălii brașoveni sunt imunizati

În ceea ce privește resursa umană, în învățământul preuniversitar brașovean sunt încadrate la acest moment: 5.742 de cadre didactice de predare și 2.200 de cadre didactice auxiliare și personal nedidactic. 99,4% dintre catedrele și posturile didactice sunt acoperite cu personal didactic de predare diferența până la 100% urmând a fi rezolvată în primele zile ale anului școlar. Până astăzi, 48,4% din totalul personalului încadrat în unitățile școlare din județul Brașov este imunizat COVID-19, procentul cadrelor didactice de predare fiind puțin mai mare.
Dacă anul trecut părinții nu s-au putut bucura alături de copiii lor de emoția primei zile de școală, de data asta se poate. Părinții vor putea să participe la festivitățile de astăzi cu mască de protecție și cu respectarea distanței de siguranță față de ceilalți participanți la eveniment. Ministerul Educației recomandă directorilor să ia toate măsurile necesare ca în curțile școlilor să nu se creeze aglomerări, inclusiv prin participarea unui singur părinte la festivități. Ministerele Educației și cel al Sănătății au emis un ordin comun care prevede regulile care trebuiesc respectate în fiecare școală din România în care învățământul se desfășoară cu prezență fizică.

Elevii și dascălii trebuie să urmeze reguli stricte de igienă

Conform documentului, la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.
Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între elevi, iar dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi. Este interzis în continuare schimbul de obiecte personale. Elevii şi personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior. Se recomandă ferm purtarea măştii de uz medical, însă se admit măşti de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale şi a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măştile, cu excepţia vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special. De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.
Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/ însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.
În timpul vacanței, administrațiile școlilor ar fi trebuit să igienizeze spațiile. Conform ordinului celor doi miniștri, aerisirea claselor va trebui făcută în fiecare zi, vreme de 30 minute, dar și în pauze, 10 minute. La fel, sălile vor fi aerisite și după ce copiii pleacă din școală. Ordinul celor două ministere prevede că fiecare școală trebuie dotată cu izolator ( acele spații în care vor fi duși copiii care nu se simt bine sau au simptome specifice COVID-19.). Aceștia vor rămâne izolați de restul colegilor până la sosirea părinților la școală și doar atunci vor putea fi duși fie la medicul de familie, fie la spital. În cazurile de forță majoră, se va apela numărul unic de urgență 112. Copiii vor reveni în colectivitate doar în momentul în care vor avea acea adeverință medicală ce atestă faptul că nu reprezintă un risc epidemiologic pentru ceilalți colegi.

Doar două scenarii epidemiologice sunt valabile în acest an școlar

În conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și al Ministrului Sănătății nr. 5.196/1.756 din 6 septembrie 2021, sunt prevăzute două scenarii de organizare și desfășurare a cursurilor, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, astfel:
Scenariul 1 – Participarea zilnică, cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție în cazul incidenței din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000;
Scenariul 2 – Participarea zilnică, cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special, în cazul incidenței din localitate mai mare de 6/1.000; La nivelul localităților unde va fi instituită măsura carantinei zonale, nu vor fi permise activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.

Astăzi începe campania de vaccinare în învățământul preuniversitar și cel universitar

Tot în contextul pandemiei de coronavirus, începând de astăzi este demarată şi campania de vaccinare anti-COVID în învăţământul preuniversitar şi cel universitar. Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că această campanie se va desfăşura pe o perioadă de două luni, între 13 septembrie şi 15 noiembrie. Pentru învăţământul preuniversitar, a explicat el, acţiunea de vaccinare se desfăşoară în trei modalităţi: “fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înfiinţarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale, fie prin arondarea unităţilor de învăţământ la centrele de vaccinare din proximitate care folosesc unul dintre cele două vaccinuri ce au recomandare de administrare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv Pfizer sau Moderna. Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unităţile de învăţământ a elevilor, studenţilor, părinţilor acestora şi a personalului propriu. Practic, este cadrul metodologic după care se va desfăşura procesul de vaccinare în unităţile de învăţământ”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE