14.3 C
Braşov
AcasăSanatateCoada șoricelului, un antiseptic natural

Coada șoricelului, un antiseptic natural

Iarba oilor, iarba strănutatoare, crestatea, prâsnel sau brădițel sunt mai multe denumiri ale aceleiași plante medicinale, cunoscută pretutindeni sub numele de coada șoricelului (Achillea millefolium). Coada șoricelului, atât de apreciată pentru calitățile ei terapeutice, este de fapt o buruiană care populează zonele sălbatice de la marginea localităților, poieni, fânete, margini de pădure, locuri însorite sau umbrite, în regiuni stâncoase sau de câmpie. Din această cauza este și foarte ușor de procurat. Florile și partea aeriană a plantei se recoltează din aprilie pâna în septembrie, de preferință însă în soare puternic, pentru că atunci are un conținut mai ridicat de uleiuri volatile. Frunzele trebuie culese separat de flori, având utilizări diferite.
Coada șoricelului are acțiune antiseptică și ajută la regenerarea țesuturilor, fiind utilizată din acest motiv în special în patologia organelor sexuale feminine (dereglări ale ciclului menstrual, pentru tratarea simptomelor femeii la menopauza, inflamatiile ovarului). Administrată intern, sub formă de infuzie sau tinctura, stimulează poftă de mâncare, tratează bronșitele, tusea, rinită, rinosinuzitele, ameliorează simptomele în alergii, calmează colicile hepato-biliare, balonările și alte afecțiuni ale aparatului digestiv și ajută la stoparea hemoragiilor. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori la un sfert de litru de apă fiartă. Se lasă în repaus 15 minute și se consumă una – două căni pe zi.
Cataplasme cu infuzie de coada șoricelului se folosesc pentru tratarea eczemelor, arsurilor, contuziilor, rănilor purulente, hemoroizilor și fisurilor anale, abceselor dentare, astmului bronșic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE