1.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUn dig a cedat în Stupini în urma ploilor torențiale: 143 case...

Un dig a cedat în Stupini în urma ploilor torențiale: 143 case afectate de inundație

l Au intervenit 35 pompieri, 6 autospeciale, 3 camioane și 10 motopompe

Ploaia torențială a creat probleme, duminică, în municipiul Brașov și în alte localități din județ, provocând viitură pe DN 1A, dar și inundații ale unor drumuri și gospodării. Necazul a început în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când Brașovul, aflat deja sub o atenționare Cod Portocaliu de ploi și descărcări electrice, a intrat și sub incidența unui Cod Roșu de vreme urâtă. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a emis, pe la miezul nopții, un mesaj RO-ALERT, prin care a anunțat „COD ROȘU de averse”, cu acumulări de 50-60 l/mp și frecvente descărcări electrice. Autoritățile le-au recomandat cetățenilor să evite deplasările și să se adăpostească. Din cauza ploii torențiale, în 12 ore, au fost inundate mai multe gospodării, subsoluri și străzi din judetul Brașov, conform ISU Brașov.

În cele 12 ore, „pentru înlăturarea efectelor produse în urma inundațiilor, pompierii brașoveni au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din gospodării și din subsolurile mai multor locuințe. S-a intervenit la peste 30 de solicitări cu autospeciale și motopompe din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din municipiul Brașov și din localitățile: Râșnov, Moieciu, Stupini, Săcele, Predeal, Zărnești, Feldioara. Important de precizat este faptul că în niciuna dintre situațiile gestionate nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a avut nevoie de asistență medicală”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, mr. Ciprian Sfreja. La rândul său, Robert Elekes, reprezentant al DRDP Brașov, a informat că a fost viitură pe DN 1A Brașov – Ploiești, în zona Babarunca, motiv pentru care ieri se circula îngreunat, în zonă. În cartierul Stupini din municipiul Brașov au fost inundate mai multe străzi și chiar o porțiune din DN 13, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar Alina-Maria Ivan, ieri dimineață. „În urma revărsării pârâului Ghimbășel, în zona cartierului Stupini s-a constat afectarea părții carosabile (drum acoperit cu apă de până la 40 – 50 cm) pe următoarele artere: Str. Fânului pe o distanță de cca 350 m, intersecția cu DN 13 – Str. Fagurelui, pe o distanță de cca 500 m, str. Fântânii pe o distanță de cca 150 m (nivelul apei de 10 – 15 cm), DN 13, sensul de mers Rupea – Brașov (2 benzi pe sens) pe o lungime de cca 50 m – nivelul apei de cca 10 – 15 cm”, a detaliat sursa citată. Jandarmii au participat și ei la acțiunile de înlăturarea a efectelor inundațiilor. Au fost prezenți încă de la prima oră în cartierul Stupini și au participat la acțiunile de întărire a digului rupt din localitate.

Potrivit unui raport întocmit de șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), Emil Pușcașu, situația pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în data de 29.08.2021 în Stupini, la prima evaluare:

143 de case afectate, 78 de anexe gospodărești, inclusiv beciuri, 14 obiective economice, 8 km de străzi, 32 de fântâni

Măsurile dispuse la nivelul UAT Brașov conform situației create: monitorizarea continuă a fenomenelor pe timpul avertizărilor hidro-meteorologice; asigurarea permanenței la nivelul Primăriei Municipiului Brașov; pregătire forțe SVSU, precum și a materialelor și mijloacelor de intervenție.
„Am fost în Stupini în prima parte a zilei pentru a mă asigura că autoritățile de intervenție acționează asupra consolidării digului care s-a rupt pe partea stângă, astfel încât să oprim pericolul imediat. Primăria Brașov a intervenit în teren alături de ISU, Jandarmerie și SGA. Și Inspectoratul de Poliție Județean Brașov a intervenit cu efective la fața locului pentru măsuri specifice din sfera de competență. În acest moment, breșa din dig este astupată, iar digul a fost înălțat pe partea dreaptă. Acum se intervine cu motopompe pentru a scoate apa din gospodării. Am solicitat și sprijin extern din Covasna si Făgăraș pentru a suplimenta motopompele SVSU și ale pompierilor din Brașov. La ora 15:00 am constituit un grup de voluntari la Primăria Brașov care, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, a început evaluarea daunelor din fiecare gospodărie în vederea pregătirii rapoartelor prin care putem acorda ajutor financiar familiilor afectate. Viceprimarul Flavia Boghiu coordonează în acest moment o acțiune care presupune distribuirea de apă potabilă către gospodăriile ale căror fântâni au fost afectate de inundații și pregătește unități de cazare pentru persoanele care vor solicita evacuare”, a declarat primarul Allen Coliban, ieri după-amiază.

ISU Brașov a intervenit pentru evacuarea apei din mai multe gospodării și drumuri în cartierul Stupini din municipiul Brașov cu 35 de pompieri, 6 autospeciale, 3 camioane și 10 motopompe. Comanda Inspectoratului a dispus creșterea capacității operaționale prin chemarea personalului din turele libere. Totodată a fost activată grupa operativă la nivelul Inspectoratului, au fost transmise avertizări către primării și s-a cerut activarea comitetelor locale pentru situatii de urgență. La intervenții au participat și jandarmi și polițiști.
În sprijin a venit și ISU Covasna cu un autocamion și cu o motopompă.

ISU Brașov, despre cum să te potejezi în timpul inundației

-Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.
-Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
-Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.
-Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
-Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime.
-Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.
-Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi.
-Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi.
-Dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
-În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.
-Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice.
-Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE