10.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSalvate la timp: Biserica Neagră începe restaurarea statuii Sfintei Ecaterina de Alexandria

Salvate la timp: Biserica Neagră începe restaurarea statuii Sfintei Ecaterina de Alexandria

l Statuia, aflată pe unul dintre contraforţii Bisericii Negre, este cea de a cincea de pe faţada monumentului care va fi integral restaurată

Statuia Sfintei Ecaterina, de pe unul dintre contraforţii Bisericii Negre, este cea de a cincea de pe faţada monumentului care va fi integral restaurată. Lucrările au început încă de la finele lunii trecute, cu sprijinul unei companii braşovene, şi vor fi terminate integral până la spre începutul lunii septembrie.


Statui de aproape 100 de ani

Statuile actuale de pe faţada Bisericii Negre au o vechime de aproape 100 de ani, fiind sculptate de artiști brașoveni renumiți, după modelele statuilor originale gotice, provenind din secolul al XV-lea. Acestea din urmă au fost înlăturate în anii 1937–1944 și adăpostite în interiorul bisericii, unde pot fi admirate de către vizitatorii Bisericii Negre. Aflate la exterior, statuile actuale de pe contraforți sunt supuse unor factori agresivi de degradare. Principalele forme de degradare constatate sunt cauzate de intemperii, dar o mare contribuție o are şi poluarea. Cea mai mare sursă de poluare de acest tip, în zona Bisericii Negre, provine de la traficul auto, spun reprezentanţii parohiei. Un alt factor dăunător este prezența constantă a porumbeilor, care și-au construit cuiburi în zona statuilor.


A cincea statuie restaurată, din cele 12 de pe faţada Bisericii Negre

În anul 2018 a început o campanie de restaurare a statuilor, pentru care parohia a primit sprijinul Consiliului Județean Brașov. Până recent, patru din totalul de douăsprezece statui au fost restaurate. Cu ajutorul companiei SC Hidraulica SRL, în iulie 2021 s-a demarat restaurarea celei de-a cincea statui, reprezentând-o pe Sf. Ecaterina de Alexandria. Restaurarea constă în aplicarea tratamentelor preventive de biocidare, îndepărtarea coloniilor de licheni aderente la suprafața pietrei, ancorarea cu mortar a unor fragmente aflate în pericol de desprindere, integrarea cromatică a elementelor din piatră mai deschise decât originalele, protejarea împotriva apei și montarea unor sisteme de protecție împotriva porumbeilor. Factorii de mediu sunt din ce în ce mai nocivi, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunitatea Bisericii Negre, care se străduiește să țină pasul cu viteza de degradare a monumentului. Dacă în trecut s-a intervenit asupra bisericii la un interval de sute de ani, în condițiile actuale este de așteptat să se desfășoare campanii de restaurare majore o dată la 50 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE