10.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPersoana decedată se afla ”în afara programului”: Anchetă după explozia de pe...

Persoana decedată se afla ”în afara programului”: Anchetă după explozia de pe platforma Uzinei Mecanice Tohan

l 2 dintre cei 3 oameni implicați în dezastru nu aveau contracte de muncă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărnești coordonează ancheta în care mai multe instituții cercetează modul în care s-a produs, miercuri seara, explozia de pe patforma Uzinei Mecanice Tohan. Deflagrația s-a produs la un depozit de artificii deținut de compania privată TEMEXSON, în timp ce trei muncitori pregăteau un transport de 800 de kilograme de produse pirotehnice pentru Zilele Marinei, la Constanța.

Anchete ale Poliţiei, ISU şi ITM

Poliţiştii şi pompierii braşoveni fac cercetări pentru a stabili cum s-a produs explozia de la depozitul de artificii din Zărneşti în urma căreia un om a murit şi iar o altă persoană a fost intoxicată cu fum dar fără ca viața să-i fie pusă în pericol. De asemenea, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă desfăşoară propria anchetă pentru a vedea care erau relaţiile contractuale de muncă dintre cele două victime implicate în acest accident şi proprietarul depozitului. „Cercetările sunt în curs de desfăşurare în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, urmând ca la finalizarea acestora să fie stabilită încadrarea juridică şi demersurile procedurale în cauză”, a transmis azi IPJ Braşov. Ancheta este coordonată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zărneşti.

Victima decedată era angajat al UM Tohan, dar se afla în afara programului de lucru

Reamintim că miercuri seara, la ora 20, 50 ISU a fost anunţat cu privire la producerea unei explozii pe platforma Uzinei Mecanice Tohan din Zărneşti. Explozia s-a produs la un depozit privat de artificii, aflat într-o hală închiriată de firma TEMEXSON, patronată de Bondria Mihai. ISU Braşov a precizat că intervenţia a fost finalizată în jurul orei 00.15, iar incendiul a fost stins la 22.45. Un bărbat şi-a pierdut viaţa, altul a fost intoxicat, iar o altă persoană – despre care s-a crezut iniţial că este intoxicată cu fum – a plecat de la locul incendiului şi a fost identificată ulterior de Poliţie. Într-un comunicat de presă, Ministerul Economiei a precizat că victima decedată este angajat al companiei Tohan, însă la momentul producerii exploziei se afla în afara orelor de muncă. „La orele 20.49, a avut loc o explozie într-un depozit de artificii proprietate a companiei Temexson SRL, aflat pe platforma Uzinei Tohan, din Zărnești. Echipele de intervenție ale ISU Brașov și ale pompierilor din Zărnești au stins incendiul în aproximativ jumătate de oră de la declanșarea lui. Accidentul s-a soldat cu decesul unui muncitor, F. A. Nicolae, în vârstă de 29 de ani. Familia a fost anunțată și urmează să fie ajutată de compania Tohan în acest moment greu. Menționăm că F. A. Nicolae era angajat al companiei Tohan și era în afara programului de lucru în momentul producerii incidentului. Relațiile de muncă pe care le avea cu firma Temexson SRL urmează să fie stabilite de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituție care se deplasează chiar în această seară la locul incidentului”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Economiei. Nicolae-Florin Alexandru va fi înmormântat sâmbătă.

2 dintre cei 3 oameni implicați în dezastru nu aveau contracte de muncă

Inspectoratul teritorial de muncă Brașov a fost sesizat imediat despre producerea accidentului iar inspectorii au descoperit că 2 dintre cei 3 lucratori care pregăteau artificiile nu au contracte de muncă. Iată ce spun reprezentanții ITM: „În vederea cercetării evenimentului, s-a constituit o comisie din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii şi I.T.M. Braşov, care va cerceta acest eveniment sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor producerii lui. Cercetarea în cazul acestui accident a demarat imediat după comunicarea evenimentului, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate urmând să fie comunicate după finalizarea cercetării”, se menţionează în comunicatul ITM. „Cercetarea a demarat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov şi va dura 15 zile lucrătoare, conform legislaţiei în vigoare, dar se poate prelungi din anumite motive, unul dintre acestea fiind dispunerea unei expertize tehnice. Din primele constatări, pentru încălcări grave ale normelor de securitate şi sănătate în muncă, s-a dispus retragerea autorizaţiei privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive, deţinută de S.C. Temexson SRL. Un alt aspect pe care doresc să-l evidenţiez în cazul de faţă este lipsa contractelor de muncă pentru două dintre victimele acestui accident şi consecinţele grave care decurg de aici” a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspecția Muncii. Ancheta autorităților continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE