5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAlții se descurcă: Spitalul Braşovului a rămas tot la nivel de declaraţii

Alții se descurcă: Spitalul Braşovului a rămas tot la nivel de declaraţii

Autor: M.P.

l Spitalul Sibiului, la nivel de autorizaţie de construire

În timp ce autoritățile locale din Brașov au rămas la stadiul în care doar anunță pe toate canalele că au obținut teren în plus pentru viitorul spital regional și noul spital de boli infecțioase de la Bartolomeu – fără a avansa și surse potențiale de finanțare pentru aceste proiecte, județul Sibiu face un mare pas înainte, într-un proiect similar, concurent Brașovului.

Sibiul a pornit proiectul în urma Brașovului dar are deja autorizația

Consiliul Județean Sibiu a obținut, în urmă cu o săptămână, Autorizația de Construire a noului Spital Județean, iar următorul pas va fi proiectarea și depunerea proiectului, pentru atragerea sumelor necesare investiției, din fonduri europene. În tot acest timp, despre noul spital regional al Brașovului, planificat pentru a fi ridicat la Bartolomeu, nu se mai aude nimic. Un semnal de alarmă în această situație a fost atras ieri și de deputatul Marian Rasaliu, care consideră că, la modul cum se arată în acest moment proiectul Brașovului, „sănătatea nu pare a fi o prioritate pentru actuala guvernare PNL-USRPLUS-UDMR”
„Este dureros să constați că, deși proiectul Spitalului Județean din Sibiu a luat naștere după cel al Spitalului Regional din Brașov, lucrurile au prins mai repede contur la Sibiu. Construirea noului Spital Regional, după cum bine știți, este proiectul meu de suflet, încă de pe vremea când ocupam funcția de prefect al județului Brașov. M-am luptat în 2018 să obțin consens politic din partea tuturor parlamentarilor de Braşov pentru susţinerea realizării lui. Guvernul social-democrat este cel care a emis un document în care își asuma faptul că la Brașov se va construi unul dintre spitalele regionale din țară. Ulterior, împreună cu parlamentarii PSD am scris și obținut votarea Legii 32/2018 de transfer a terenului pentru spital. De ani buni, asistăm doar la tergiversări. Autoritățile locale și județene ar trebui să înțeleagă că sănătatea nu are culoare politică, să lase orgoliile politice deoparte și să lupte pentru proiectele vitale ale județului! Avem cu toții obligația să le oferim cetățenilor, nu numai din Brașov, ci din întreaga regiune, dreptul la sănătate prin tratamente adecvate în condiții decente.” a declarat parlamentarul PSD Marian Rasaliu.

Braşovul rămâne cu promisiunea de „oraş medical”

Investiția în Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov s-a împotmolit după alegerile locale din luna septembrie a anului trecut, când noul primar, Allen Coliban, a decis o „reanalizare a proiectului”, edilul considerând că în varianta „moștenită” de la fostul primar Scripcaru, unitatea medicală avea prea puține paturi. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic notabil, pentru că și acum, conform unui ordin al ministrului Sănătății din 1 noiembrie 2018 (care nu a fost abrogat), spitalul din Brașov va avea 849 paturi pentru spitalizare continuă și 64 pentru spitalizare de zi. În schimb, după alegeri, primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat de mai multe ori că spitalul va avea o capacitate mult mai mare, de aproape 1.000 de paturi, însă nu a obținut niciun document oficial în acest sens şi nici nu a precizat pe ce îşi bazează declaraţiile. De altfel, în anul 2021 a fost făcut un singur pas mai mare în ceea ce privește noul spital al Brașovului: Primăria Brașov, Minis-terul Sănătății și Consiliul Județean Brașov au semnat un protocol de colaborare în vederea implementării proiectului de la Brașov. Conform protocolului, cele trei părți vor face toate „demersurile necesare” pentru implementarea proiectului. Pe de altă parte, la începutul acestui an, autoritățile locale și județene au dat de înțeles că un singur spital nou la Brașov e prea puțin și au promis un „oraș medical”, care să includă, pentru început, „Regionalul”, dar și un nou spital de pneumoftiziologie și boli infecțioase. Au fost anunțate și posibile surse de finanțare europeană: POS Sănătate pentru „Regional” și PNRR pentru cel de Infecțioase și Pneumoftiziologie. Însă pași spre depunerea unei solicitări concrete de fonduri nu s-au făcut încă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE