14.3 C
Braşov
AcasăCititori(P) Cât de repede crește părul pe zi, lună și an?

(P) Cât de repede crește părul pe zi, lună și an?

La naștere, cu toții avem aproximativ același număr de foliculi din care urmează să răsară fire de păr. În total, corpul nostru numără circa cinci milioane de astfel de foliculi, dintre care mai bine de 100.000 sunt poziționați pe scalp. Odată cu înaintarea în vârstă, însă, dar și din pricina anumitor afecțiuni, foliculii pot ajunge să nu mai poată produce fire noi de păr, ceea ce duce la subțierea părului sau chiar la pierderea definitivă a podoabei capilare, ceea ce poartă numele de chelie.

Academia Americană de Dermatologie susține că firele de păr pot crește, în medie, cu aproximativ 12 milimetri în fiecare lună. Pe parcursul unui an, podoaba noastră capilară se poate lungi cu aproximativ 15 centimetri. Viteza de creștere a părului poate depinde de vârstă, tipul de păr, dar și de starea generală de sănătate. Știința a descoperit până acum, însă, prea puține informații despre modul în care creșterea părului este controlată la nivel celular în corp, dar nu suficient pentru a ști cum am putea lua măsuri asupra acestui fenomen. Iată mai multe date referitoare la creșterea părului și cum ar trebui să le folosești pentru a te bucura de o podoabă capilară mai sănătoasă.

Etape ale creșterii părului

Părul crește în trei etape:
anagenă: faza de creștere activă a părului, care durează 2-8 ani
catagenă: faza de tranziție în care părul nu mai crește, care durează 4-6 săptămâni
telogenă: faza de odihnă, în care cade părul și care durează 2-3 luni

90-95% dintre firele de păr pe care le putem observa privindu-ne în oglindă sunt fire aflate în faza anagenă. Restul, de 5-10% din scalp, este format din fire aflate în faza telogenă. Acestea sunt și firele pe care le pierdem zilnic, în mod natural, care nu ar trebui să fie mai mult de 150.

Poți grăbi creșterea părului?

Faza anagenă poate dura, așa cum am precizat și mai sus, o perioadă foarte îndelungată. Viteza cu care firele tale de păr cresc depinde de celulele de la baza foliculului de păr. Cercetătorii încă sunt în căutarea unui răspuns în ceea ce privește motivul pentru care corpul nostru reușește să activeze faza anagenă. Totuși, vestea bună este că există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a accelera creșterea părului, care pleacă de la ideea păstrării sale cât mai sănătos.

Cum să-ți întărești firul de păr?

Părul este alcătuit din keratină și celule moarte ale pielii. Deși nu există nicio metodă directă pentru a-ți face părul să crească mai repede peste noapte, există pași pe care îi poți urma pentru a-ți menține părul sănătos și lung. Înainte de a începe orice tratament, mergi la un consult medical. Nu se recomandă administrarea suplimentelor alimentare fără acordul medicului.

Următoarele suplimente alimentare pot avea un rol împotriva căderii părului:
suplimentele cu Omega 3 și Omega 6 – un studiu realizat pe 120 de femei a arătat rezultate excelente în ceea ce privește combaterea căderii părului, după administrarea suplimentelor cu aceste două substanțe
suplimentele cu zinc – lipsa de zinc este strâns legată de căderea părului
suplimentele cu vitamina B5 și biotină – un studiu care a analizat suplimentele orale ce conțin biotină și zinc a raportat că acestea au contribuit la încetinirea căderii părului și la îmbunătățirea calității și a rezistenței podoabei capilare.

Factori care pot determina căderea părului

Căderea părului la bărbați sau la femei poate avea mai multe cauze. Printre acestea se numără și:

factorul genetic sau antecedente familiale de cădere a părului
modificările hormonale
Alimentația necorespunzătoare
Administrarea anumitor medicamente
stresul
traumatismele care dăunează foliculilor
alte boli sau afecțiuni

Dacă te confrunți cu o pierdere inexplicabilă sau severă a părului, sfatul nostru este să te programezi cât mai curând la un control medical pentru a putea afla cauza.

_________________________________________________________________________

REFERINȚE:

1. https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606321/
3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/science-hair
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25573272/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24371385/
6. https://cadu-crex.ro/blog/caderea-parului-cauze-factori-de-risc-solutii-tratament/
7. https://www.hindawi.com/journals/drp/2015/841570/
8. https://www.hindawi.com/journals/tswj/2014/641723/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE