10.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCe să faci dacă întâlnești un urs pe stradă sau în...

Ce să faci dacă întâlnești un urs pe stradă sau în drumeție. Lucrurile care nu ar trebui să-ți lipsească în zonele frecventate de acest animal

Urșii au fost tot mai des văzuți în ultima perioadă, fie în Brașov, fie în preajma pensiunilor, fie de-a lungul unor drumuri intens circulate. Localnicii și turiștii sunt sfătuiți să fie pregătiți de o întâlnire cu animalele sălbatice. Să nu le hrănească și să aibă la îndemână fluierul și spray-ul pentru urși. Și dacă totuși ați dat nas în nas cu ursul, trebuie să țineți cont de anumite sfaturi.
Laurențiu Paraschiv – coordonator Salvamont Bușteni: „Să nu se panicheze, să încerce să trateze situația cu calm, să vadă dacă ursul este agresiv sau pur și simplu e în trecere sau mănâncă. Să încerce să se retragă foarte ușor, dar cu fața spre urs, să nu se uite în ochii lui. Eu recomand fluier, un spray de urs ar fi foarte bine, să umble în grupuri mai mari, singuri în niciun caz“.
Turiștii care campează trebuie să fie atenți și să nu țină mâncarea în cort. Este recomandat ca mâncarea să fie pusă în copac, la o distanță de aproximativ 100 m de cort.
„Eu mă fac cât mai mare posibil și încep să țip, să urlu. Dacă văd că e ursoaică cu pui, atunci pun rucsacul jos eventual și merg ușor cu spatele”, spune salvamontistul.
Sunt și persoane care nu au știut sau nu au mai avut cum să scape din ghearele animalelor sălbatice. În 2019, 76 de persoane au rămas mutilate.
Ovidiu Ionescu – profesor Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere: Pentru că nivelul, capacitatea de suport a pădurii este limitată, ursoaicele cu pui, care voiau să își ferească puii, au împins urșii mai slabi în intravilanul localităților, în stațiile agricole, unde bineînțeles că au ajuns să fie în conflict cu omul. Ursul trebuie lăsat în pace. Este un animal mult mai puternic decât omul și poate crea surprize total neplăcute.
În România, numărul oamenilor uciși de urși crește de la an la an. În 2019 au fost 8 victime, iar în 2020 – 12. Anul acesta, până acum, 5 persoane și-au pierdut viața în urma întâlnirilor cu ursul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE