10.3 C
Braşov
AcasăCititori(P) Cele mai frecvente reparații care se fac la un service auto

(P) Cele mai frecvente reparații care se fac la un service auto

Calitatea în utilizare a unui automobil depinde în cea mai mare măsură de respectarea indicațiilor producătorului în ceea ce privește efectuarea periodică a reviziilor dar și detectarea timpurie a oricăror neregularități în funcționare și remedierea lor. Fiecare automobil este unic, așa că problemele ce trebuiesc rezolvate în service-urile auto sunt dintre cele mai diverse, însă între acestea se disting câteva intervenții efectuate cu regularitate, indiferent de marca sau modelul mașinii.

Daune provocate de accidente

Probabil cele mai frecvente reparații care se efectuează la un service pentru Mercedes sau orice alt service auto sunt cele necesare pentru remedierea daunelor provocate de accidentele rutiere. Lipsa unei infrastructuri la standarde europene dar și o evidentă lipsă de educație și responsabilitate a conducătorilor auto sunt principalele cauze ce ne propulsează de ani buni în cele mai sumbre topuri ale evenimentelor rutiere nefericite.

În foarte multe din cazuri, costul pieselor și manoperei necesare pentru a readuce un automobil avariat la standardele minime de siguranță, obiectiv absolut necesar pentru a putea circula din nou pe drumurile publice, depășește contravaloarea mașinii, astfel că societățile de asigurare aleg să despăgubească proprietarul.

În cazul în care se decide repararea automobilului operațiunile variază în complexitate, de la remedierea sau înlocuirea unor părți din caroserie și până la înlocuirea diferitelor componente din sistemul de răcire, sistemul de direcție sau sistemul de lumini. Dificultatea remedierii daunelor provocate în accidente rezidă în faptul că deformările caroseriei pot fi multiple și ascunse, fiind necesară înlocuirea mai multor structuri pentru a readuce automobilul la forma standard, din fabrică; de asemenea, vopsirea parțială va conduce inevitabil la diferențe de culoare între diferitele componente ale caroseriei.

Neregularități la sistemul de pornire

Un alt tip de intervenții regulate în service-urile auto sunt efectuate pentru remedierea disfuncționalităților la sistemul de pornire. Aceste neregularități intervin mai ales în anotimpul rece și pot avea multiple cauze: o baterie defectă sau care nu se mai încarcă, bujii neschimbate la timp sau bobine de inducție afectate de această neschimbare regulată sau defecțiuni mai grave care pot implica pompa de benzină, electromotorul sau alternatorul.

În mod uzual, identificarea cauzelor unei porniri dificile sau a nepornirii motorului se face pas cu pas, prin eliminarea celor mai comune dintre cauze și până la verificarea întregului lanț de componente care contribuie la pornirea mașinii.

Funcționarea defectuoasă a instalației electrice

Cea mai frecventă cauză a defecțiunilor la instalația electrică a automobilului este reprezentată de intervenția neautorizată la cablaje, izolare necorespunzătoare sau deteriorare accidentală cu ocazia efectuării altor intervenții.

Deși poate părea o parte mai puțin importantă în funcționarea automobilului, o instalație electrică care funcționează defectuos poate cauza o gamă largă de neplăceri ce pot culmina cu izbucnirea unui incendiu, pompierii având zeci de intervenții anuale pentru stingerea unor astfel de incendii.

Sistemul de direcție

Într-o țară precum România, afectată profund de lipsa unei infrastructuri rutiere decente, daunele provocate sistemului de direcție de gropi, guri de canal sau borduri deteriorate sunt dintre cele mai diverse: de la banala deformare a jantelor sau anvelopelor și până la defecțiuni grave ce implică de exemplu caseta de direcție, service-urile auto de la noi au suficient de lucru doar din remedierea unor defecțiuni provocate de autorități.

În mod frecvent, defecțiunile apărute la diferitele componente ale sistemului de direcție se manifestă prin zgomote neobișnuite, comportament de drum atipic iar în cazul afectării casetei de direcție prin pierderea uleiului de servodirecție, manevrare dificilă sau funcționare zgomotoasă a coloanei de direcție.

Poate părea o concluzie neverosimilă, dar foarte multe dintre reparațiile efectuate în mod frecvent de service-urile auto pot fi evitate printr-o atitudine corectă a proprietarului de automobil: de la respectarea cu strictețe a necesității efectuării regulate a reviziilor într-un service auto certificat de către producător și până la un comportament rutier adecvat care să evite uzarea prematură a diverselor componente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE