-4.3 C
Braşov
AcasăMagazinMonstru sacru al teatrului românesc: 27 de ani de la moartea marelui...

Monstru sacru al teatrului românesc: 27 de ani de la moartea marelui actor George Constantin

l Ce suferință a îndurat după Revoluție

Pentru generațiile tinere, numele lui George Constantin, este doar o pagină în istoria culturii românești. Pentru cei care l-au cunoscut, George Constantin a fost unul din monștrii sacri ai teatrului și filmului românesc. În urmă cu 27 de ani, pe când avea doar 60 de ani, marele actor avea să plece dintre noi. Suferința sa, dar și loviturile primite din partea sistemului, aveau să-i grăbească sfârșitul.

George Constantin, de la ucenic la monstrul sacru al teatrului românesc

Pentru cât de mare a fost ca actor de teatru și film, pe-atât de dură i-a fost viața. Venit pe lume într-o familie săracă, în Bucureștiul anului 1933, tânărul George Constantin a fost nevoit, încă de mic, să dea piept cu viața. Cu o situație materială precară, a fost obligat să muncească de mic prin diferite maghernițe ale Bucureștiului, pentru a-și întreține familia.
Rămas singur, cu o mamă casnică, banii pe care-i aducea acasă nu erau suficienți. Așa se face că a renunțat pentru o perioadă la școală, pentru a-și putea ajuta mama. Neștiind ce-i va rezerva destinul, decide, ulterior, să se înscrie la o școală profesională. Avea 15 ani și intra, ca elev, la școala de pe lângă Întreprinderea de Construcţii de Avioane din Bucureşti.

O schimbare de destin

La un an de la admitere, destinul face ca o profesoară de la Şcoala pedagogică din Bucureşti căuta tineri pentru un rol într-o piesă de Caragiale. Având carismă și ceva talent, George Constantin a fost ales să joace celebrul rol al lui Ipătescu în „O scrisoare pierdută”. Acest rol avea să-i schimbe total traiectoria în viață. După acest moment, tânărul George Constantin, alături de bunul său prieten Gheorghe Cozorici, decide în 1951 să dea examenul de admitere la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografie „I L Caragiale”, despre care povestește într-un interviu.
„Când am dat examenul de admitere la Institutul de Teatru în 1951, am căzut. Anul următor, ca să fiu şi mai sigur, am dat şi la Teatru, şi la Cinematografie. Am reuşit la ambele. Țin minte, am mers cu Gheorghe Cozorici în Piaţa Universităţii şi am dat cu banul unde să mergem. Ne-a căzut Teatrul”, povestea actorul.
După terminarea institutului este repartizat la Teatrul Nottara, unde avea să joace aproape întreaga sa carieră. În aceeași ani avea să o cunoască pe sora unei alte viitoare celebre actrițe, Tamara Buciuceanu. În 1961 se căsătorește cu mezzosoprana Iulia Buciuceanu, ulterior venind pe lume Mihai Constantin. În afară de rolurile memorabile de pe scena teatrului Nottara, George Constantin avea să-și dedice o parte din carieră și filmului. Un rol memorabil l-a făcut în „Reconsituirea”, filmul de debut al actorului George Mihăiță și regretatului Vladimir Găitan. A jucat într-una din cele mai importante capodopere cinematografice, alături de Ștefan Iordache, „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Drama care a scurtat viața marelui actor

George Constantin, alături de soția sa și fiul, Mihai Constantin, a locuit aproape întreaga viață într-o casă naționalizată, repartizată de comuniști. Revoluția din 1989 și schimbările din societatea anilor 90 l-au pus în postura de a se „lupta” cu un sistem dur.
Societatea anilor 90 care nu mai pune preţ pe valoare ci pe ideea de îmbogăţire rapidă iar foştii proprietari ai casei naţionalizate în care locuia îl ameninţă permanent cu evacuarea. Gândul, frământarea, că-şi va pierde casa în care a locuit cu familia îl îmbolnăveşte (la propriu) până la urmă. Moare prematur, pe 30 aprilie 1994, la nici 61 de ani, de „inimă rea” (după cum spun unii) la gândul că e dat afară din casă după o viaţă de muncă. Un monstru sacru al scenei românești, aproape umilit de un sistem schimbat în rău, renunța la luptă definitiv. Au trecut 27 de ani de la dispariția sa. Mihai Constantin, fiul regretatului actor, încă mai duce numele tatălui său prin Festivalul de teatru pentru tineret, care-i poartă numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE