-0.3 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Dulcețuri de cireșe ca la bunica

Sfat Expres: Dulcețuri de cireșe ca la bunica

E vremea potrivită ducețurilor de cireșe. Și nicio astfel de dulceață nu se compară cu un preparat făcut în casă, după rețeta bunicilor. Iată câteva rețete cu care nu dai greș.

Dulceață de cireșe fără zahăr
Ingrediente: 1 kg de cireșe; 600 ml de suc proaspăt de mere; Jumătate de lămâie tăiată cubulețe cu tot cu coajă.
Mod de preparare: Pentru început, spală bine cireșele și curăță-le de sâmburi. Pune într-un vas sucul de mere la fiert, adaugă lămâia și lasă totul la fiert pentru aproximativ 30 de minute, la foc mic. Amestecă din când în când. După cele 30 de minute, adaugă cireșele și lasă totul la fiert pentru încă 20 de minute. Ia toată compoziția de dulceață de pe foc și păstrează într-un loc răcoros până a doua zi. A doua zi pune din nou la fiert dulceața de cireșe pentru încă 20-30 de minte. Amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului. Când ai luat-o de pe foc, las-o să se răcească, după care pune-o în borcane curate și uscate. Amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului.

Dulceață de cireșe amare
Ingrediente: 1,2 kg cireșe amare (negre și fără sâmburi); 1,6 kg zahăr tos; zeama de la o lămâie; 3 gr de vanilie ori zahăr vanilinat.
Mod de preparare: Spală bine cireșele și asigură-te că nu mai au sâmburi. Amestecă toate cireșele cu cantitatea de zahăr într-un vas și pune-le la foc mediu. Ai grijă să amesteci în mod regulat compoziția pentru a nu se prinde de vas. Imediat ce compoziția de cireșe amare s-a prins, dă drumul la foc mai tare și amestecă foarte des în vas pentru a nu se arde dulceața. Când dulceața este bine legată, adaugă zeama de lămâie și mai lasă compoziția pe foc pentru câteva clocote. Ia dulceața de pe foc și las-o să se răcească foarte bine, după care pune-o în borcane curate și uscate.

Dulceață de cireșe albe
Ingrediente: 1 kg cireșe albe; 1 kg de zahăr; o lămâie.
Mod de preparare: Spală cireșele și înlătură toți sâmburii. Asigură-te că după ce le-ai scos sâmburii, cantitatea de cireșe este de 1 kg, cantitate egală cu zahărul. Taie lămâia în jumătate, stoarce prima jumătate și adaugă zeama peste cireșe. Cealaltă jumătate de lămâie, tai-o bucățele mici și subțiri și adaugă-le peste cireșe. Pune 200 de ml de apă într-un vas, iar când începe să fiarbă apa adaugă și zahărul. Lasă zahărul să fiarbă pentru a se topi. Nu mai mult de 10 minute la foc mediu spre mic. După ce zahărul s-a topit, adaugă și cireșele și amestecă. Lasă totul să fiarbă pentru 10-20 de minute, după care oprește focul și lasă vasul cu dulceață să se răcească până a doua zi. Asigură-te ca vasul este acoperit cu un tifon, material care să îi permită compoziției să “respire”. A doua zi, fierbe din nou dulceața pentru 10-20 de minute și las-o să se păstreze în aceeași formulă până următoarea zi. Dulceața de cireșe albe se fierbe și a treia zi, încă 10 maxim 20 de minute. Ține minte, dulceața de cireșe amare se fierbe în trei runde, cu pauze de 24 de ore între ele, respectiv 2 zile. După a treia fierbere, după ce s-a răcit foarte bine, toarnă dulceața în borcane curate și uscate.

Gem de cireșe
Ingrediente: 1 kg de cireșe; 600 gr de zahăr; coaja de la o lămâie.
Mod de preparare: Spală bine cireșele și aruncă sâmburii. Pune într-un vas toate cireșele și adaugă zahărul deasupra. Amestecă foarte bine și lasă vasul acoperit pentru 3 ore. În acest timp, cireșele își lasă zeamă. Pune compoziția de cireșe pe foc, la foc mic și lasă să fiarbă pentru 40 de minute, timp în care amesteci des pentru a nu se lipi de vas. Adaugă între timp și coaja de la o lămâie și amestecă. După ce s-a fiert, pune gemul fierbinte de cireșe în borcane curate, pune-le capacul și lasă-le cu capul în jos pentru 15 minute. Pune borcanele de gem în cămară și lasă-le învelite într-o pătură pentru 48 de ore.

Șerbet de cireșe amare
Ingrediente: 300 ml de suc de cireșe (suc ce a fost în prealabil strecurat printr-o sită rară și o sită mai deasă); 1 lingură de zeamă de lămâie; 1,299 kg zahăr pudră cernut; 3 gr vanilie.
Mod de preparare: Pune într-un vas sucul de cireșe amare, zahărul, vanilia și lasă-le să se topească la foc mic. Când s-au topit foarte bine, dă focul mai tare și amestecă foarte repede pentru a se lega șerbetul. În timp ce amesteci în compoziție, adaugă și zeama de lămâie și mai lasă totul pe foc pentru câteva clocote. Ia compoziția de șerbet de cireșe amare de pe foc, lasă să se răcească, după care adaugă în borcane.

Dulceața ecologică de cireșe amare
Ingrediente: 1,200 kg cireșe ; 1 kg zahăr; un pahar cu apă.
Mod de preparare: Spală bine cireșele și scoate-le sâmburii. Pune toate ingredientele într-un vas și lasă-le la foc iute pentru 10 minute, până când observi că încep să fiarbă, apoi lasă focul mediu. Amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului și ori de câte ori se formează spumă deasupra vasului, înlătur-o cu o paletă. Lasă să fiarbă la foc potrivit pentru aproximativ o oră, verifică să vezi dacă dulceața s-a legat bine, iar la final, adaugă și zeama de lămâie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE