-0.3 C
Braşov
AcasăCititori(P) Când este necesară o consultație la cardiolog și ce presupune?

(P) Când este necesară o consultație la cardiolog și ce presupune?

Știai că bolile de inimă, în stadiile incipiente, sunt silențioase? Absența simptomelor face ca mulți dintre noi să nu mergem la control și, astfel, ajungem la medic când starea noastră se agravează.

Deși există mai multe tipuri de afecțiuni cardiace, semnele sunt oarecum similare: respiri mai greu, obosești mai repede, resimți o apăsare în zona pieptului sau ai palpitații. Specialiștii recomandă controlul periodic, pentru a preveni o posibilă afectare severă. Spitalul Monza Ares, însă și numeroase clinici sunt dotate cu aparatură performantă pentru a efectua, în funcție de recomandarea medicului, una sau mai multe investigații specifice. Iată care sunt acestea, când sunt necesare și ce înseamnă fiecare.

Măsurarea tensiunii arteriale

Diagnosticul hipertensiunii arteriale este stabilit în cadrul controlului regulat al tensiunii arteriale. Valorile normale sunt de 120/80 mm Hg, caz în care se recomandă un consult anual, în timp ce valorile mai crescute (inima depune efort suplimentar să pompeze sângele către și dinspre organism) impun repetarea măsurătorilor la câteva săptămâni sau luni, în funcție de sfatul medicului. Prima cifră este tensiunea sistolică (presiunea inimii când mușchiul cardiac se contractă), iar a doua cifră reprezintă tensiunea diastolică (activitatea cardiacă în repaus).

Electrocardiograma (EKG)

Aceasta este o investigație noninvazivă prin care sunt măsurate ritmul cardiac și activitatea electrică a inimii. Scopul este acela de a diagnostica problemele cardiace, indiferent de vârsta pacientului. Medicul poate recomanda EKG pentru a depista aritmia, îngustarea arterelor, un infarct de miocard în antecedente sau pentru a stabili dacă eficiența tratamentului pentru afecțiunea cardiacă de care suferi.

Testul de efort

Denumit și test de efort ECG, acesta presupune mersul pe o bandă rulantă sau pedalarea pe o bicicletă statică, pentru ca medicul să observe cum funcționează inima pe măsură ce pompează din ce în ce mai mult sânge în timpul efortului. Este indicat în cazul în care ai fost diagnosticat deja cu o boala coronariană sau dacă există suspiciunea de afectare cardiacă. În funcție de rezultatele testului, specialistul poate solicita efectuarea unei angiografii coronariene.

Ecografia cardiacă

Cunoscută și sub denumirea de ecocardiografie, este unul dintre cele mai frecvente teste noninvazive de diagnosticare a bolilor de inimă, fiiind, de obicei, utilizată împreună cu testul de efort. Este recomandată dacă prezinți simptome cum sunt respirație greoaie, palpitații, senzație de strânsoare toracică. Investigația permite vizualizarea dimensiunii cordului, observarea afectării miocardului (mușchiul inimii), a valvelor, dar și diagnosticarea tromobozelor sau a tumorilor cardiace.

Angiografia coronariană

Procedura, utilizată în scop diagnostic, folosește o substanță de contrast (injectată la nivelul brațului), care permite vizualizarea vaselor de sânge de la nivelul cordului. Dispozitivul cu raze X preia imaginile, iar medicul observă dacă acestea sunt înfundate. Angiografia este recomandată când te confrunți cu durere în piept, ai suferit un traumatism toracic, valva cardiacă impune intervenția chirurgicală sau dacă ai obținut rezultate anormale la testul de efort, EKG sau la ecografia cardiacă.

Organizația Mondială a Sănătății anunță estimări îngrijorătoare: ca urmare a afecțiunilor cardiace, până în 2030, vor fi înregistrate aproximativ 23,6 milioane de decese la nivel mondial. Dacă bănuiești că ai putea suferi de o boală de inimă, mergi la medic din timp pentru a primi diagnosticul potrivit și a evita complicațiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE