-0.3 C
Braşov
AcasăInternationalRaportul Matic: Cât de adevărat este că Parlamentul European ar fi votat...

Raportul Matic: Cât de adevărat este că Parlamentul European ar fi votat pentru ca bărbații să nască?

Parlamentul European a adoptat „raportul Matić” privind accesul la sănătate și educație sexuală pentru femei și minorități sexuale, fapt care a generat controverse și reacții negative în spațiul public din România. Inclusiv lideri ai PNL au declarat că raportul Matic ar permite, de fapt, bărbaților să nască și ar schimba paradigma în privința drepturilor omului în Uniunea Europeană. Ce scrie, de fapt, în raportul adoptat de parlamentarii europeni? Raportul se referă la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor. Articolul N, cel care a produs cele mai mari discuții, indică faptul că toți cetățenii europeni ar trebui să beneficieze de asistență medicală privind nașterea unui copil, fără a fi discriminați pe criterii de identitate de gen. „Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen”, prevede articolul N din rezoluția Parlamentului European din 24 iunie 2021, care face referire la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor. De asemenea, rezoluția votată de eurodeputați sugerează că încălcările drepturilor sănătății sexuale și reproductive ale femeilor sunt o formă de violență împotriva femeilor și fetelor și împiedică progresul către egalitatea de gen. Astfel, parlamentarii europeni solicită țărilor UE să se asigure că femeilor li se oferă servicii privind sănătatea sexuală și reproductivă de înaltă calitate, cuprinzătoare și accesibile, În plus, eurodeputații solicită statelor membre să elimine toate barierele care stau în calea folosirii acestor servicii. Totodată, rezoluția votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să permită accesul la avort, contracepție și educație sexuală. La articolul V se evidențiază că unele state membre ale UE au încă legi extrem de restrictive în privința avortului, cu excepția unor circumstanțe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-și ducă sarcina la termen împotriva voinței lor, ceea ce reprezintă, în fapt, o încălcare a drepturilor omului. Rezoluția votată în Parlamentul European îndeamnă toate statele membre să asigure accesul universal la avortul sigur și legal, garantând în același timp că avortul la cerere este legal la începutul sarcinii și nu numai dacă sănătatea gravidei este în pericol.
La articolul U se precizează că state membre permit medicilor, și chiar anumitor instituții medicale, să refuze furnizarea de servicii de sănătate din cauza așa-numitei
„clauze de conștiință”. Acest lucru duce la refuzul îngrijirii avortului, din motive de religie sau conștiință, punând astfel viața femeilor în pericol, remarcă deputații europeni.
Articolul J prevede că statele membre ale UE trebuie să asigure consiliere privind contracepția modernă, precum și accesul la o gamă largă de contraceptive moderne, dar și consiliere familială, cât și îngrijire prenatală, în timpul nașterii și în perioada postnatală.
Potrivit articolului I, statele membre ar trebui să se asigure că educația sexuală este predată în mod cuprinzător copiilor din școlile primare și secundare, întrucât educația privind sănătatea sexuală și reproductivă poate contribui în mod semnificativ la reducerea violenței și hărțuirii sexuale.
Conform articolului S, produsele menstruale sunt bunuri esențiale de bază. Rezoluția votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să utilizeze flexibilitatea introdusă în Directiva TVA și să aplice scutiri sau cote de TVA de 0% acestor bunuri esențiale pentru igiena femeilor. Totodată, eurodeputații mai solicită guvernelor europene să ofere produse menstruale gratuite oricui are nevoie, dar mai ales fetelor și femeilor din comunitățile defavorizate.

Ce au înteles eurodeputații români din document:

Deputatul liberal de București, Pavel Popescu, a scris pe pagina sa de Facebook că în urma votului din Parlamentul European, tații vor purta „povara alăptării”.
La rândul său, deputatul PNL de Timiș, Ben-Oni Ardelean, a invocat „frica de Dumnezeu” și „Neomarxismul ideologic”, spunând că „suntem martorii restrângerii drepturilor cetățenești, a libertăților, precum și a principiilor care au pus bazele constructului european – totul sub pretextul că este spre binele nostru”.
În aceeași linie s-a înscris și poziția europarlamentarului român Cristian Terheș, care a acuzat faptul că, în urma adoptării acestei rezoluții, Uniunea Europeană nu va mai fi una a libertății și prosperității, ci una „a morții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE