0.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDe Ziua Olimpică: „Citius, fortius, altius!”, expoziţia de la Casa Sfatului

De Ziua Olimpică: „Citius, fortius, altius!”, expoziţia de la Casa Sfatului

Autor: Mihaela Parghel

l Secvențe din istoria sportului românesc

Braşovul a marcat Ziua Olimpică printr-o expoziţie unică în România, cu zeci de medalii olimpice, piese purtate de campioni la diferite ediţii ale Jocurilor Olimpice, dar şi prin prezenţa unora dintre cei care în ultimii 30 de ani au obţinut titluri de campioni sau vicecampioni olimpici. Muzeul Judeţean de Istorie a inaugurat ieri, în prezenţa unor campioni olimpici precum Mihai Covaliu, Constantina Diţă sau Ioana Papuc, expoziţia „Citius, Fortius, Altius! Secvenţe din istoria sportului românesc” de la Casa Sfatului.

Inaugurarea cu cel mai mult „aur” pe metru pătrat

Expoziția temporară organizată de Muzeul judeţean de istorie prezintă, la etajul Casei Sfatului, piese care provin de la campioni olimpici, mondiali şi europeni, o mică parte dintre aceştia fiind încă în activitate. Pe lângă cele oferite direct de către sportive, există şi piese oferite de 12 federaţii sportive şi două cluburi sportive, respectiv Federația Română de Atletism, Federația Română de Box, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federația Română de Canotaj, Federația Română de Fotbal, Federația Română de Hochei pe gheață, Federația Română de Lupte, Federația Română de Oină, Federația Română de Rugby, Federația Română de Schi Biatlon, Federația Română de Scrimă, Federația Română de Tenis de masă, CS Dinamo București și CS Olimpia București. Expoziţia deschisă ieri în prezenţa unor sportivi de top precum Mihai Covaliu (campion olimpic la scrimă şi preşedinte al COSR), Rareş Dumitrescu (vicecampion olimpic la scrimă), Constantina Diţă (campioană olimică la marathon), Ioana Papuc Rotaru (campioană olimpică la canotaj), Gabriel Kicsid (handbal), Diana Bulimar (gimnastică) şi Nicolae Ţaga (canotaj) va rămâne deschisă până în septembrie 2021.

„Primirea” o face „Elisabeta”

La intrarea în expoziție, pe holul principal, este prezentată ,,Elisabeta”, schiful simplu cu care Elisabeta Lipă a devenit campioană olimpică la Barcelona (1992). Prima sală a expoziței este împărțită între ,,Flotila de Aur” (caiac-canoe, canotaj) și ,,1.00! 10:00!” (gimnastică). Aici sunt expuse echipamente de concurs împrumutate de la Monica Roșu, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioana Papuc Rotaru, Nicolae Țaga, dar și medalia de aur a gimnastei Monica Roșu, câștigată la JO Atena (2004), medalia de bronz cucerită de Larisa Iordache la JO Londra (2012), trofeul lui Marius Urzică de la Campionatele Mondiale de la Brisbane (1994), când a cucerit titlul mondial la cal cu mânere, costumul de prezentare la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena purtat de Elisabeta Lipă, portdrapelul României, padela lui Aurel Vernescu sau pagaia semnată de Ivan Patzaichin.

„Cartea recordurilor” şi „Magia mingii”

Sala „Cartea Recordurilor” este dedicată atletismului și încărcătura emoțională a expoziției este amplificată de exponate precum pantofii de alergare de la Los Angeles (1984) ai campioanei olimpice Maricica Puică, echipamente purtate la competițiile mondiale și olimpice de Violeta Beclea-Szekely, Ionela Tîrlea, Nicoleta Grasu și Marian Oprea, o colecție de discuri, medalia de vicecampioană olimpică a atletei Ionela Tîrlea, „tabloul” de onoare al maratonistei Constantina Diță, colecția de replici după medalii olimpice (obținută cu sprijinul familiei Sötér) și, mai ales, colecția de patrimoniu sportiv a campioanei olimpice, Gabriela Szabo. Sala „Magia mingii” cuprinde piese de colecție (cele mai multe aparținând colecționarului Teodor Hedeșiu) cu semnătura vedetelor sportive Simona Halep, Cristina Neagu, Cristina Vărzaru, Elisabeta Samara, Ilie Năstase, Horia Tecău, Florin Mergea, Ghiță Mureșan, Andrei Pavel, rachete „Ilie Năstase”, banderola de căpitan la națională a lui Gică Hagi și superbul trofeu european cucerit la Nantes, în 2019, de echipa națională de senioare a României la tenis de masă.

„Noblesse oblige”, sala cu şase costume de campioni la scrimă şi costumul de judo al Alinei Dumitru

Poate cea mai spectaculoasă „secvență” a expoziției este sala „Noblesse oblige”. Aici sunt prezentate nu mai puțin de șase costume de scrimă ale stelelor noastre olimpice – Ana-Maria Brânză Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman, Mihai Covaliu, Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, cel mai vechi costum de scrimă păstrat în muzeele din România (Horia Rosetti – Muzeul Sportului), chiar și medalia de aur cucerită la Rio de Janeiro (2016) de Loredana Dinu și, bineînțeles, mai multe arme. În „sala de luptă” mai sunt reprezentate și alte sporturi olimpice: judo, cu costumul de competiție purtat de Alina Dumitru la Beijing (2008), când a devenit prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc; lupte libere, cu o vitrină dedicată lui Gheorghe Berceanu la Jocurile Olimpice Montreal (1976) și costumul de competiție al vicecampioanei mondiale Alina Vuc; box, cu o pereche de mănuși „istorice” din anii 1960 și mănuși de box semnate de Leonard Doroftei și Lucian Bute.

Un bob, la Casa Sfatului

Deși România a câștigat numai o medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă (bob, Grenoble 1968), sala dedicată sporturilor de iarnă este marcată de colecția de medalii a sportivei brașovene Mihaela Hogaș, actual lider mondial pentru tineret la patinaj viteză. Sala „Mihaela, Campioana noastră” conține și patinele cu care Mihaela Dascălu, o altă „vitezistă” din Brașov cu performanțe internaționale, s-a clasat pe locul 6 în proba de 1000 metri la JO Albertville 1992. Lumina reflectoarelor concentrează atenția vizitatorilor și pe două „prezențe” spectaculoase din această sală: bobul de competiție al echipei României la Jocurile Olimpice de la Soci (2014) și echipamentul actual de competiție al naționalei de hochei a României. Expoziția „Citius, Altius, Fortius!” se încheie cu una dintre țintele lui Iosif Sîrbu, primul campion olimpic român (Helsinki, 1952), și tezaurul de medalii Gabriel Kicsid, handbalistul brașovean cu valoare de model din echipa multiplă campioană mondială și vicecampioană olimpică. De asemenea, înainte de a părăsi Casa Sfatului, pe toată durata Campionatului European de Fotbal 2021, vizitatorii se pot fotografia lângă standul de prezentare al competiției cu meciuri găzduite și la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE