4.2 C
Braşov
AcasăSportBanii Ungariei lui Viktor Orban produc efecte incredibile la FK Csikszereda...

Banii Ungariei lui Viktor Orban produc efecte incredibile la FK Csikszereda Miercurea Ciuc

Autor: Adi MARICA

l Echipa U19 a ciucanilor a cucerit în premieră Liga Elitelor, cea mai mare categorie de juniori, întrerupând supremația Viitorului lui Gică Hagi
l Președintele Zoltan Szondy anunță expansiunea academiei clubului și dezvăluie că aproape 4000 de copii sunt angrenați în  cele 14 subcentre ale Academiei din toată Transilvania!

AFK Csikszereda Miercurea Ciuc a câștigat Liga Elitelor U19 și va juca în UEFA Youth League! Este cea mai mare performanță a clubului harghitean. În ultimii ani, Viitorul lui Gică Hagi a dominat clar această competiție: 8 titluri în 10 ani! Accederea ciucanilor în semifinale a fost considerată o surpriză, iar faptul că au câștigat trofeul a fost o adevărată lovitură. Cum a ajuns clubul din Miercurea Ciuc să pătrundă în elita fotbalului juvenil din România nu este însă întâmplător. Fondurile investite de Guvernul de la Budapesta, majoritatea în infrastructură, dar și în academii în zone cu numeroși etnici maghiari, dau roade.


„Nimeni nu-și permite să păcălească“

De ce alte cluburi din România nu reușesc? Explicația o dă un conducător de la Sepsi OSK. „Banii investiți de Guvernul de la Budapesta sunt administrați corect. Aici este diferența. Sunt mereu controale și nimeni nu-și permite să păcălească“. Asta în timp ce autoritățile române nu par interesate de sport, iar atunci când se fac ceva investiții în stadioane sau săli de sport costurile sunt imense. Explicația ar fi că din sumele alocate pentru investiții, mulți bani sunt sifonați.

Strategie diferită față de Sepsi OSK

FK Csikszereda Miercurea Ciuc a fost fondat în 1904 și reînființat în 2010 atunci când a fost semnat un contract de colaborare cu Puskas Akademia. Echipa de seniori a ajuns în liga a 2-a abia în 2019, iar în campionatul trecut ciucanii au pătruns în play-off. Din județ și până au ajuns în Liga a 2-a, cei de la FK Csikszereda au avut câteva promovări ratate. Dar, de fiecare dată, au luat-o de la capăt. „La Csikszereda, noi avem altă strategie față de cei de la Sepsi OSK. Niciodată nu o să se întâmple ca noi să aducem 20 de jucători din străinătate, ca să avem rezultate imediate. Dar, dacă copiii cresc, dacă din regiune putem atrage jucători care sunt buni, atunci de ce să nu promovăm. Scopul nostru principal nu este să facem un club profesionist pentru prima ligă, ci să facem o academie cât mai bună”, spune președintele clubului din Miercurea Ciuc. 

„Este o mare onoare pentru noi“

Oficialul clubului din Miercurea Ciuc spune că triumful din finala Ligii Elitelor este rezultatul seriozității pe care clubul o acordă sectorului de copii și juniori. „Vă spun sincer, nici noi nu ne-am așteptat să câștigăm, fiindcă Viitorul este un club consacrat, mai ales la nivel de juniori. În pofida rezultatului, eu spun că academia lor este cea mai bună din România și în momentul de față, dar bineînțeles că ne-am bucurat, pentru că fotbalul, câteodată, îi mai ajută și pe cei mici. Este o mare onoare pentru noi. Am arătat câtorva cluburi mai mari că dacă te ocupi de copii și de juniori în mod sistematic și faci o treabă perseverentă, atunci vin și succesele“ a spus Zoltan Szondy.

„Academia de la Miercurea Ciuc va domina fotbalul juvenil“

În finala Ligii Elitelor cu Viitorul, ciucanii au revenit de la 0-1 și în final au câștigat cu 2-1. „6 jucători care au jucat în finală au fost și în lotul echipei de seniori din liga a 2-a. Faptul că se pregătesc și joacă la echipa de seniori contează enorm. Totul este la superlativ, începând de la condiții de pregătire, alimentație, nutriție. O să vedeți că în următorii ani, Academia de la Miercurea Ciuc va domina tot mai clar fotbalul juvenil. Important este că ei nu se grăbesc, nu ard etapele. La Academie se lucrează mult din punct de vedere tactic. Părinții nu plătesc absolut nimic pentru copii. Poate și aici este o diferență față de alte Academii din țară. Mai mult, cei din conducere investesc și în educația copiilor. Aceștia sunt supravegheați atent, li se asigură meditatori pentru a-i ajuta cu școala“, spune un antrenor care cunoaște bine cum este administrat fotbalul la Miercurea Ciuc.

Investițiile nu se opresc

În acest moment, baza sportivă de la Miercurea Ciuc are un teren central de iarbă unde investițiile sunt în derulare, 2 terenuri sintetice, un teren acoperit dar și unul cu dimensiuni reduse. Clubul mai are la dispoziție trei terenuri pentru pregătire în comunele din jurul orașului. În perioada următoare, ciucanii vor avea la dispoziție încă trei terenuri pentru antrenamente

Circa 4000 de copii!

Președintele clubului din Miercurea Ciuc, Zoltan Szondy, anunță expansiunea academiei clubului. Mai mult, acesta a dezvăluit că aproape 4000 de copii sunt angrenați în  cele 14 subcentre ale Academiei din toată Transilvania, printre care la Tg. Mureș, Odorheiu Secuiescs au Baraolt! Cifra avansată poate fi ușor exagerată. „Avem 14 subcentre în toată Transilvania și bineînțeles că vrem cât mai mulți copii. Din cauza Covidului am mai pierdut copii. Exact, acum, avem 3795 de copii, dar încercăm să aducem cât mai mulți copii. Acum am deschis și un nou subcentru și în județul Sălaj, deci încercăm să ne facem treaba”, a spus Szondy. Dacă la Sepsi OSK și FK Csikszereda Miercurea Ciuc, investițiile sunt masive în infrastructură și în fotbalul juvenil, la Brașov riscăm să rămânem și fără echipe în Liga Elitelor! Terenurile în Brașov sunt tot mai puține și de proastă calitate. Cheltuieli sunt foarte mari pentru părinți, care, de multe ori, au și rolul de manageri pentru a asigura condiții minime de pregătire pentru copii, iar în aceste condiții antrenorii sunt vulnerabili.

„Trăiesc în această zonă, în secuime, de 40 de ani. Sunt un mare fan Orban, cel maghiar, evident. Îi cunosc pe unguri cât ajută sportul. Dacă Hagi ar fi făcut Academia de la Ovidiu în Ungaria, Viktor Orban cred că ar fi fost în stare să-i aducă o stea de pe cer” – Marin Barbu, Sepsi OSK, în vara lui 2020 (Radio Sport 1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE