0.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovÎn catacombele de După Ziduri: Primul muzeu de artă new media ...

În catacombele de După Ziduri: Primul muzeu de artă new media din România s-a deschis la Brașov

l BUM… în fostul depozit de bombe

Primul muzeu de artă new media din România s-a deschis de ieri la Braşov. Braşov Underground Museum le propune vizitatorilor o serie de instalaţii de artă inedite, într-o locaţie cel puţin la fel de inedită: catacombele de După Ziduri, o zonă care în perioada celui de Al Doilea Război Mondial a fost utilizată ca adăpost antiaerian dar și ca depozit de bombe.

Expoziţie de artă şi tehnologie

Organizatorii BUM propun o expoziţie inedită în subteran – cu instalaţii de lumina şi sunet, şi spun că denumirea pe care au dat-o muzeului lor, BUM, are legătură tocmai cu această parte din istoria Brașovului. „BUM înseamnă Brașov Underground Museum și este și o trimitere la faptul că galeriile au fost săpate ca depozit de muniție și adăpost antiaerian. BUM înseamnă primul muzeu de artă new media din România – deci de artă și tehnologie – este o premieră la noi în țară și sperăm să devină o premieră permanentă. Expoziția aceasta se cheamă «Underground», va ține patru luni de zile și sperăm că vom impresiona cetățenii orașului și turiștii atât de mult încât proiectul acesta să devină unul permanent. Unele dintre lucrări într-adevăr sunt interactive, altele sunt doar obiecte de privit. Toate sunt instalații care folosesc tehnologiile, lumina, artele digitale, de asta le-am unit sub conceptul de new media. Oamenii pot să își facă selfie-uri, pot să facă orice aici, mai puțin se aprindă lumini și blițuri care vor strica efectul lucrărilor”, spune Răzvan Pascu, reprezentantul Asociaţiei AMural, care a propus proiectul BUM.


O idee mai veche, de la primele ediţii Amural

Ideea acestei expoziţii în subteran nu este una nouă. Ea a pornit cu mai mulţi ani în urmă, de la primele ediţii ale festivalului „Amural”. Anul trecut, în cadrul viziunii Parc Cultural După Ziduri, Asociația Amural venit cu o propunere fermă de transformare a galeriilor într-un muzeu permanent dedicat artelor ce folosesc tehnologia. Asociaţia s-a ocupat de scanarea Lidar și maparea galeriilor, de atragerea finanțărilor și resurselor necesare și de organizarea și instalarea primei expoziții, iar Primăria Brașov de salubrizarea galeriilor, iluminarea acestora și rezolvarea problemelor administrative. „Noi facem Festivalul «Amural» de șapte ani de zile chiar aici, după ziduri, și de multe ori priveam acest loc ca un obstacol, încerca să prevenim oamenii, să nu intre (în catacombe, n.n.), ca să nu fie în pericol, știam că e un loc insalubru. După care am avut un moment, o schimbare de perspectivă. Ne-am dat seama că de fapt aici este întuneric tot timpul și lucrările pe care le aduce noi la Amural ar putea să rămână aici permanent și ar fi super dacă Amural n-ar mai ține doar patru zile, ci ar lăsa într-un loc din Brașov cele mai frumoase dintre lucrări”, a declarat Răzvan Pascu. Este o experiență memorabilă, pe lângă locul în sine care este deosebit. Toate instalațiile sunt în așa fel potrivite încât creează o stare inedită și pe care nu o mai găsești în niciun alt loc din Brașov”, spune, la rândul său, viceprimarul Flavia Boghiu. Lucrările pentru acest proiect au fost finațate de Administrația Fondului Cultural Național și din sponsorizări și se va autofinanța prin vânzarea de bilete , fără bani de la bugetul local.

14 lucrări în expoziţia new media „Underground”

BUM s-a deschis ieri cu o primă expoziţie, denumită „Underground”, ce conține 14 lucrări de artă de la unii dintre cei mai buni artiști de light art, video art și new media art ai momentului. ,,Ceea ce este foarte important și chiar entuziasmant în deschiderea acestui spațiu este reconversia cum nu se poate mai potrivită a acestui loc care exista în mințile brașovenilor ca o legendă, într-un muzeu care lucrează cu lumina, cu tehnologia, pentru că este în mod natural închis, în mod natural creat cu galerii și cu spații în care să descoperi arta contemporană, și aici natura cred că aduce exact acest coridor și această experiență a descoperirii și a surprizei care trebuie să însoțească arta modernă și contemporană. Întunericul e natural, de asemenea răcoarea, pentru că începe vara, sperăm. Și numele mi se pare foarte inspirat: a fost un adăpost împotriva bombardamentelor, așa că această prescurtare, acest acronim, BUM, pentru Brașov Underground Museum se potrivește perfect cu spațiul acesta. Cred că este o primă mare reușită pentru mișcarea artelor contemporane din Brașov în spațiul public”, a declarat Adrian Lăcătuș, decanului Facultății de Litere și directorul Centrului Multicultural al Universității Transilvania. BUM poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 12.00 – 20.00. Accesul se face pe baza unui bilet de 20 de lei pentru adulţi , 10 lei pentru copiii peste 7 ani,studenți, pensionari şi persoane cu dizabilităţi iar copiii sub 7 ani au intrarea gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE