8 C
Braşov
AcasăSportHalterofilul fără vârstă: Alfred Wagner, brașoveanul care sfidează limitele corpului uman

Halterofilul fără vârstă: Alfred Wagner, brașoveanul care sfidează limitele corpului uman

Autor: Adi MARICA

l Ajuns la 77 de ani, Wagner este un exemplu de longevitate sportivă, în ciuda problemelor medicale cu care se confruntă de aproape două decenii

Dublu campion național la haltere în 61 și 62, brașoveanul Alfred Wagner (77 de ani) continuă să impresioneze și în competițiile Masters unde are titluri mondiale și europene.

Viața bate filmul

Povestea de viaţă a halterofilului brașovean Alfred Wagner pare a fi scenariul unui film de Oscar. Dublu campion național al României în anii 60, brașoveanul a plecat în Germania în 1990. Continuă să participe cu mare succes la numeroase competiții Masters, chiar dacă de mai bine de 20 de ani se confruntă cu mari probleme medicale. Are în spate 63 de ani de haltere!


Două titluri naționale la Steagul Roșu Brașov

Alfred Wagner s-a născut la Brașov, iar primul contact cu halterele l-a avut pe când avea 14 ani la Olimpia Brașov. A fost remarcat imediat de antrenorul Gheorghe Piticariu și astfel a ajuns la Steagul Roșu Brașov unde avea să câștige 2 titluri naționale. „A fost o perioadă foarte frumoasă la Steagul Roșu. Am lucrat cu antrenorul Gheorghe Piticariu și în anii 60 am câștigat 2 titluri naționale. Primul titlu l-am obținut în 1961 la categoria 51 de kilograme. În 62 am concurat la categoria 56 de kilograme și am ieșit din nou campion. În 64 am obținut și medalia de aur la Spartachiadă“, povestește campionul brașovean.

Stabilit în Germania din 1990

În 90, Alfred Wagner a emigrat în Germania. A obținut rapid cetățenia germană. „Nu am renunțat la cetățenia română. Chiar nu aveam și nici nu am motive“, spune Wagner. În Germania, brașoveanul s-a stabilit la Stuttgart, unde a continuat să practice halterele. „M-am stabilit la Felldbach, o micuță localitate lângă Stuttgart. Când am intrat prima oară în sala de haltere, nemții au rămas cu adevărat impresionați de tehnica pe care o aveam“, spune, mândru, sportivul brașovean.
Nu a renunțat în niciun moment la sportul care l-a consacrat și a continuat să participe în competiții Masters pentru veterani. Multe titluri de campion național în Germania, dar și un titlu european în Grecia și unul mondial în Polonia în 2000. De altfel și acum brașoveanul este campion național al Germaniei, titlu obținut în 2019. De atunci competițiile au fost întrerupte din cauza pandemiei de coronavirus.

„Nu renunț! Sportul este viața mea!“

De mai bine de 20 de ani, campionul brașovean se confruntă cu mari probleme de sănătate dar, cu o voință de fier, acesta continuă să se antreneze și să participe la competiții. „Nu renunț! Sportul este viața mea! Merg în fiecare zi la sală unde mă antrenez aproape 3 ore! Fac multe exerciții de forță și viteză. Genoflexiuni , trageri și îndreptări cu haltera, dar și genoflexiuni cu bara în față sau în spate. Acum, la 77 de ani, reușesc cam 85-90 de kilograme la stilul aruncat și 65 kg la smuls“, a spus sportivul brașovean.

Halterofilul Alfred Wagner (stânga) și doctorul Ovidiu Pecurariu, doi campioni ai Brașovului


Tratat la Brașov de medicul Ovidiu Pecurariu

Alfdred Wagner vine de două ori pe an în țară și de fiecare dată merge la tratament la reputatul medic brașovean Ovidiu Pecurariu. „Pe doctorul Pecurariu îl cunosc de o viață. El face parte dintr-o categorie de elită a medicinei sportive pe care o practică cu multă pasiune și mult suflet. Eu vin acasă, la Brașov, de două ori pe an la sora mea. Și de fiecare dată merg la tratament la medicul Pecurariu“, spune marele campion brașovean la haltere.

Prietenie de zeci de ani

Ținând cont că în tinerețe, medicul Ovidiu Pecurariu a practicat halterele, e de înțeles prietenia care îi leagă de zeci de ani. „Alfred are o voință de fier. În ciuda problemelor medicale cu care se confruntă de mulți ani, el se antrenează și participă la competițiile masters pe propria semnătură. Așa ceva nu am mai pomenit!“. Spune medicul brașovean Ovidiu Pecurariu, cel care la 82 de ani este activ și încă ajută o mulțime de sportivi brașoveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE