4.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovA doua licitaţie pentru modernizarea DN73 - suspendată

A doua licitaţie pentru modernizarea DN73 – suspendată

Autor: Mihaela Parghel

O doua licitație pentru actualizarea proiectului tehnice de modernizare a DN73 a fost suspendată, după doar câteva zile în care a stat în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP). Motivul suspendării acestei proceduri este determinat de contestațiile depuse de firme care au participat la prima dintre licitații, care a fost anulată de Comisia de evaluare, în urma constatării faptului că niciuna dintre cele trei oferte înregistrate nu a fost conformă, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP), Robert Elekes. „Doi dintre cei trei participanți la prima licitație au contestat decizia de anulare a procedurii ca urmare a faptului că ofertele nu au fost conforme. Contestațiile au fost transmise la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC – n.r.), iar Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov a transmis punctul de vedere. În aceste condiții, până la emiterea unei decizii de către CNSC, a doua licitație este suspendată. Indiferent care va fi decizia CNSC, noi sperăm ca aceasta să fie emisă cât mai repede, astfel încât să putem merge mai repede cu proiectul de modernizare a DN73”, a declarat Robert Elekes. Această a doua procedură de atribuire a contractului pentru actualizarea proiectului tehnic pentru drumul national DN73 Piteşti – Braşov a fost lansată pe 7 mai. O primă licitaţie fusese lansată pe 9 februarie şi suspendată pe 28 aprilie şi contestată apoi de două firme, pe 6 mai şi 11 mai. Între aceste două date, pe 7 mai, a fost relansată procedura care acum a fost suspendată, pentru soluţionarea contestaţiilor. Contractul pentru realizarea proiectului tehnic de modernizare a DN73 are o valoare estimată de 2,022 milioane lei fără TVA.

DN73, în şantier încă din 2014

Reamintim că la DN73 Piteşti – Braşov se lucrează încă din 2014, după ce Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a obținut o finanțare europeană în ciclul bugetar 2007 – 2013 prin Programul Operațional Sectorial – Transport (POS – T). Proiectul nu a fost încheiat până la data de 31 decembrie 2015 (data limită pentru depunerea cererilor de decontare pentru proiectele finanțate în perioada de programare 2007 – 2013), astfel că investiția a fost „fazată”, fiind obținută o nouă finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020. Lucrările au început în județul Argeș, iar din 2017 a intrat în modernizare și sectorul din județul Brașov.

În 2020 nu s-a lucrat mai deloc, iar constructorul a fost concediat

În judeţul Braşov, în primul an nu au fost mari probleme, fiind realizate casetele de lărgire pe sectorul Brașov – Cristian. De asemenea, în Cristian au fost turnate primele straturi de asfalt.. În anul 2018 au început și lucrările pe mai multe segmente dintre Râșnov și Bran, unde, la fel, erau prevăzute casete de lărgire. Atunci au apărut și problemele, constructorul reclamând faptul că, din cauza ploilor abundente și argilelor de sub drum nu se pot continua lucrările. Tot în anul 2018 a fost decopertat și sectorul din Râșnov și a fost asfaltat după mai multe luni. Anul 2019 a început prost, iar în 20 mai ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Răzvan Cuc, a rupt contractul cu constructorul, cerând Conducerii CNAIR să încheie cât mai repede procedura de reziliere, dar aceasta nu a mai fost finalizată. După acest episod, constructorul s-a apucat serios de treabă, fiind apoi lăudat de ministru. Anul trecut nu s-a lucrat mai deloc la drum, astfel că spre finalul anului, antreprenorul care lucra aici a fost „concediat”. În acest moment lucrările sunt finalizate în proporţie de 49,82%, fiind recepţionate lucrările pe 28,85 kilometri, din cei 103 kilometri . Termenul de finalizare estimat de CNAIR este decembrie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE