10.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPână se revine la normalitate: Ateliere „de pandemie” pentru 420 de elevi...

Până se revine la normalitate: Ateliere „de pandemie” pentru 420 de elevi din judeţul Braşov

Autor: Mihaela Parghel

l Introducere în universul graficii

În plină pandemie, 420 de elevi din mai multe localităţi braşovene au descoperit patrimoniul cultural şi natural local cu ajutorul proiectului „Capsula de cultură”. Proiectul s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021, sub coordonarea Asociaţiei Forums şi a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, cu sprijinul Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Braşov şi al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi a creat 73 de ateliere creative şi meşteşugăreşti pentru copii, invitându-i astfel să renunţe la starea negativă şi la pasivitatea din timpul pandemiei.

Elevii au învăţat noţiuni de patrimoniu cultural şi documentare

Elevii din „Capsula de cultură” provin din comunităţile de la Hoghiz, Feldioara, Prejmer şi Vulcan, iar 191 dintre ei fac parte din categorii vulnerabile, cu risc de abandon şcolar şi discriminare. În prima etapă a proiectului, participanţii au făcut atelierele de documentare a patrimoniului cultural şi au învăţat interactiv noţiunile esenţiale din domeniu, dar şi cum se face o documentare în teren. Au urmat atelierele online de desen, ținute chiar de ilustratorul Octav Ungureanu. După o introducere în universul graficii, fiecare copil participant la atelier a învățat să deseneze un monument istoric din propria localitate și un personaj istoric, avându-l ca model pe Brăduț, „ghidul” proiectului, „îmbrăcat” grafic în dac, roman, cavaler teuton, meșter medieval, țăran, nobil și chiar… tătar. Astfel, pe lângă sublinierea importanței şi semnificației monumentului desenat, copiii au învățat, desenând, informații despre stilul arhitectural și alte elemente de patrimoniu pe care nu le vizualizaseră anterior. Totodată, ei au învățat care sunt etapele în desenarea unui personaj.

Ateliere 3D pentru interpretarea arhitecturii istorice locale şi ateliere meşteşugăreşti online

În cadrul atelierelor de proiectare și modelare 3D, coordonat de arh. Irina Stoican, 48 elevi au dobândit primele cunoștințe despre geometria spațială și instrumentele de lucru în modelarea 3D și au învățat să interpreteze grafic arhitectura istorică locală. Cunoștințele dobândite de elevi au fost folosite pentru desenarea 3D a unor elemente de arhitectură și, în final, la realizarea planului 3D pentru un „suvenir” sub formă de breloc, inspirat din sigla Capsulei de cultură, un micuț „templu” 3D realizat de fiecare participant la curs. Chiar dacă au fost ţinute online, atelierele meşteşugăreşti au stârnit mari pasiuni. La atelierele de podoabe, copiii au învățat să-și facă brățări cu motive tradiționale. Apoi, în premieră într-un mod adaptat mediului online, alți copii au deprins noțiunile de bază specifice meșteșugului țesutului în casă, iar rezultatele finale ale muncii lor au fost semne de carte. În final, în atelierele de scenografie, elevii au „trasat” coordonatele fiecărei „capsule de cultură”, acordând jocurilor, bineînțeles, cea mai mare importanță.
Rezultatul a fost câte un spațiu cultural-educativ prietenos, atractiv, interactiv, vioi, deschis și simpatic în fiecare din școlile partenere, pregătit să fie la dispoziția tuturor elevilor din momentul mult doritei reveniri la normalitatea școlară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE