10.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDecorat de Klaus Iohannis: Brașoveanul Octav Bjoza a fost demis ...

Decorat de Klaus Iohannis: Brașoveanul Octav Bjoza a fost demis de premierul Florin Cîțu din funcția de subsecretar de stat

l Octav Bjoza: „O jignire grosolană“

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți demiterea lui Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, pe care îl acuză că încearcă să mistifice istoria prin punerea pe umerii comunității evreiești a aducerii comunismului în România și că solicită drepturi din partea statului pentru ” urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor”, potrivit unui comunicat de presă transmis de guvern.
Octav Bjoza a fost numit în 2014 în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989.
În 2015, Octav Bjoza a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului Român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. A fost prima distincție acordată de Iohannis în calitate de șef al statului.
Demiterea lui Octav Bjoza vine după ce, la finalul săptămânii trecute, acesta critica, într-un comunicat de presă, faptul că în Parlament au fost excluse de la beneficiile legii 232/2020 (care reglementează acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri) persoanele condamnate pentru infracțiuni contra umanității și cele în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiii acestora. Practic, Bjoza susține că multe dintre procesele „organizate” de comuniști după alegerile de la 6 martie 1945 au fost incorecte și au fost ca urmare a politicilor promovate de 3 activiști de origine evreiască. Ori, acum , parlamentul ia decizii care afectează victimele acelei pseudo-justiții care a condamnat oameni pe bandă ca și ”dușmani ai poporului ” deși mulți nu puteau fi încadrați la niciun alt delict decît cel de opinie. Cităm din comunicatul ASOCIAŢIEI FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI ŞI VICTIME ALE DICTATURII DIN ROMÂNIA , al cărei președinte este Octav Bjoza:
„Chiar uităm că regimul comunist a făcut zeci de mii de victime și, dacă luăm în calcul soțiile și copiii rămași acasă, cifra celor care au avut de suferit se apropie cu certitudine de două milioane de cetățeni ai acestei țări?!? Chiar vreți să vă amintim cine au fost primii trei șefi ai Securității Poporului, care au săvârșit cele mai abominabile crime din lumea comunistă europeană, lucru recunoscut și de marele disident rus Aleksandr Soljenițîn?!? Poate că da: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Tudor Sepeanu! (de origine evreiască – n. red.)”, a scris Bjoza în comunicatul de presă transmis pe 12 martie.
„Copiii noștri au suferit toată viața și este nedrept ca măcar acum, după 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, să nu li se facă unele reparații morale și materiale, indiferent de faptul că părinții lor au fost „criminali de război”, „naziști”, „legionari” sau ”comuniști”, a mai transmis Octav Bjoza
Ca urmare a acestui comunicat de presă , prim ministrul Florin Cîțu a decis să îl demită pe brașoveanul Octav Bjoza. Comunicatul premierului:
„O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea.
A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.
Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului.
O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României.
Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”.
Contactat de Monitorul Expres, Octav Bjoza a declarat : „Este o interpretare intenționat eronată care lovește în ultimii supraviețuitori reprezentanți ai demnității acestui popor, care și-au sacrificat viața în pușcăriile comuniste. Este o ultimă pagină neagră în istoria PNL. Să exagerezi niste lucruri inexistente, sa le umfli, lovind în ce a mai rămas după suferința acelor ani.. este o rușine, este o jignire grosolană la adresa celor care au murit în pușcăriile comuniste.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE