10.3 C
Braşov
AcasăCititoriEste bine să știți: Cum luăm medicamentele

Este bine să știți: Cum luăm medicamentele

Luăm pastile atunci cînd avem o problemă de sănătate, în ideea de a o trata. Însă dacă administrăm tratamentul după ureche, riscăm să ne agravăm starea de sănătate sau chiar să ne punem viața în pericol. Iată ce spun specialiștii despre care sînt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci cînd urmează un tratament medicamentos.

Nu respecți prescripția
Medicul îți recomandă un dozaj și un orar al administrării pastilelor. În special antibioticele trebuie luate la ore fixe pentru a menține în organism un flux constant de substanță antibiotică. Une­le se iau o dată la 6 ore, altele la 8, la 12 și la 24 de ore. Dacă nu respecți prescripția, nu te vindeci în totalitate și riști să dezvolți rezistență la antibioticul respectiv.

Nu duci tratamentul la bun sfîrșit și îl întrerupi la primele semne de ameliorare a bolii
Însă bacteria nu este eradicată din organism și, odată stopată administrarea pastilelor, ea va dezvolta tulpini rezistente, boala va recidiva și va fi mai greu de tratat. Pe de cealaltă parte, unele tratamente, cum ar fi cele cu antidepresive, trebuie întrerupte treptat.

Combini unele pastile cu alcoolul
Potrivit specialistului, consumul de alcool trebuie evitat cu următoarele medicamente: somnifere, sedative (le accentuează efectul), antibiotice (le anulează efectul și să dureri de cap, ritm cardiac neregulat, greață, vărsături), peniciline (alcoolul le face ineficiente) sau antidepresive (pot apărea efecte grave, cum ar fi creșterea tensiunii, hemoragii cerebrale).

Administrezi în acelaşi timp mai multe medicamente care dau aceleaşi efecte secundare
Două dintre cele mai periculoase alăturări sînt pastilele pentru tensiune arterială cu cele pentru ameţeli. Este foarte important ca de fiecare dată când iei un medicament nou să întrebi medicul sau farmacistul despre combinarea sa cu alte pastile din schema ta de tratament.

Supradozarea
Apare prin combinarea unor medicamente cu efecte asemănătoare. Riscul e mare atunci când discutăm despre analgezice narcotice cum ar fi codeina şi benzodiazepinele (xanax, valium), dar şi medicamente mai „nevinovate” precum cele de tuse, somniferele şi antihistaminicele.

Nu citeşti prospectul înainte
Ştiai că unele medicamente sunt fotosensibilizante şi rişti alergii şi arsuri dacă te expui la soare pe perioada tratamentului? Sau, în alte situaţii, afli cum să previi efectele adverse? Prin urmare, informează-te!

Nu respecţi limitele de vârstă
„Vârsta este un factor important în administrarea medicamentelor. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru le procesează diferit, astfel încât dozajul şi tipul substanţelor active care sunt înglobate într-un medicament ţin cont şi de vârstă”.

Păstrezi pastilele rămase de la un tratament mai vechi ca să le foloseşti „când mai ai nevoie”
Însă ce ţi s-a potrivit atunci nu mai e indicat acum. În special antibioticele trebuie prescrise de medic special pentru tipul bacteriei care ţi-a cauzat infecţia.

Nu ai grijă la alimentaţie
Unele alimente au o influenţă negativă asupra tratamentului. Spre exemplu, sucul de grepfrut poate anula substanţele active din unele pastile, cum ar fi cele pentru scăderea colesterolului sau anticoncepţionalele. Apoi, consumul de cafea inhibă absorbția suplimentelor de fier, iar lactatele luate concomitent cu antibioticele le scad efectul.

Nu-ţi protejezi stomacul
Unele medicamente afectează flora intestinală, astfel, pentru a evita efectele adverse, e bine să iei un protector digestiv sau să consumi ceai de muşeţel sau gălbenele.

Sursă: www.farmacisuldeserviciu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE