-0.1 C
Braşov
AcasăSanatateCoronavirusul contraatacă: Noua tulpină SARS-CoV-2 este mai contagioasă și mai agresivă

Coronavirusul contraatacă: Noua tulpină SARS-CoV-2 este mai contagioasă și mai agresivă

l Consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris consideră că apariţia noilor mutaţii ale SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii

Noua variantă a coronavirusului detectată în Regatul Unit este mult mai „contagioasă cu 50% până la 74%”, potrivit unui studiu publicat online și care arată cu îngrijorare posibilele consecințe asupra numărului de decese și spitalizări legate de Covid- 19 peste Canal, potrivit AFP. Ieri, în România a apărut un nou caz de infectare cu noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie, denumită B.1.1.7: un bărbat în vârstă de 39 de ani, din județul Suceava, care a revenit în România din Marea Britanie pe data de 5 ianuarie 2021. Este al patrulea caz confirmat oficial până acum în România. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, a declarat pentru știrile Pro TV că ceea ce știm despre această nouă tulpină este faptul că „este mai contagioasă și mai agresivă”. El a precizat că, din fericire, noua tulpină poate fi oprită cu ajutorul vaccinurilor care se administrează deja populației.

Cu 50% până la 74% mai transmisibilă

„Pe baza datelor preliminare disponibile”, studiul publicat în Regatul Unit concluzionează că varianta Sars-Cov-2 suspectată a fi la originea creșterii accentuate a numărului de cazuri din sud-estul Angliei în ultimile săptămâni „ar putea fi cu 50% până la 74% mai transmisibilă” (56% în medie în cele trei regiuni în cauză) decât tulpinile de până acum în circulație, rezumă unul dintre autori, Nick Davies, biolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Această estimare, care nu a fost încă publicată într-o revistă științifică sau analizată de experți independenți, este în concordanță cu estimarea de „50% până la 70%” prezentată deja la o conferință de presă de alți cercetători, membri din grupul care sfătuiește guvernul britanic cu privire la virusurile respiratorii emergente, NERVTAG.

Contagiozitate mai mare de 70%

Premierul Regatului Unit, Boris Johnson, menționase încă din weekendul trecut o contagiozitate mai mare de 70%, iar autoritățile britanice au transmis Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) estimarea unei transmisii care a crescut de la 40% la 70%, pe baza datelor preliminare din secvențierea genomului virusurilor colectate în Londra și sud-estul țării. Detectată pentru prima dată în septembrie în Marea Britanie, această variantă numită VOC 202012/01 are 22 de mutații pe genomul său. Și „dacă tendința actuală continuă, noua variantă ar putea reprezenta 90% din cazuri până la jumătatea lunii ianuarie”, potrivit lui Nick Davies

„Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”

Consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy, consideră că mutația suferită de SARS-CoV-2 cu originea în Marea Britanie este deosebit de periculoasă și mult mai greu de ținut sub control. Oficialul atrage atenția și asupra altor mutații raportate din Africa de Sud și Brazilia. „Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (…) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”, a declarat duminică, la postul BFM TV, consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy. Jean-François Delfraissy consideră că apariţia noilor mutaţii ale SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii.

Multe țări se fac zid împotriva noii tulpini

Noile tulpini de coronavirus îi îngrijorează pe tot mai mulți experți în sănătate. În Israel au fost suspendate toate zborurile internaționale pentru o săptămână, de teama noii tulpuni a coronavirsului. În timp ce Germania prelungește lockdown-ul, Marea Britanie a impus carantină severă. Austria a reglementat ca obligatorie purtarea măștii FFP2, iar Franța a extins intervalul în care populația nu poate circula.

„E limpede că am subestimat acest virus“

O echipă a postului de televiziune CBS News a stat de vorbă cu cercetători din Africa de Sud care analizează noua tulpina, apărută acolo. Cercetătorii din laboratorul biologic din Durban analizează cu atenție tulpina mutantă a virusului SARS-COV-2 care se răspândește cu o viteză uluitoare în Africa de Sud. Virusul a suferit o mutație care îl face să se atașeze mult mai ușor de celulele umane. Boala nu este mai mortală, dar se răspândește mult mai ușor. „Credem cu putere că trecem printr-o nouă pandemie aici, cu această tulpină care nu doar că se transmite mult mai rapid, ci este și mai greu de neutralizat”, susține cercetătorul Tulio de Oliveira, cel care a descoperit noua tulpină după ce a observat o creștere a infectărilor în luna noiembrie. Spitalele din Africa de Sud sunt copleșite, pompele funebre supraaglomerate și cimitirele rămân fără locuri. Cercetătorii din acest stat au dezvoltat într-un laborator de maximă siguranță o cultură vie a tulpinii pentru a grăbi studiul.
Noua tulpină pare să aibă capacitatea de a reduce eficacitatea anticorpilor la oamenii infectați în primul val. Acest lucru înseamnă că persoanele infectate în primul val ar putea avea o protecție mică față de noua tulpină. Și mai îngrijorător este faptul că noile vaccinuri ar putea fi mai puțin eficiente în privința mutației. „E limpede că am subestimat acest virus. Pe de altă parte, nu avem încă dovezi că vaccinurile ar fi ineficiente (n.r: asupra noii tulpini), așa că oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este soluție la pandemii“, mai spune cecetătorul Tulio de Oliveira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE