-10.4 C
Braşov
AcasăNationalBolnavii cronici sub 65 de ani, abandonaţi în plină pandemie

Bolnavii cronici sub 65 de ani, abandonaţi în plină pandemie

l Mulți pacienți cu boli foarte grele nu se regăsesc pe platforma Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru înscrieri online la vaccinare

Bolnavii cronici sub 65 de ani sunt abandonaţi în plină pandemie de toate instituțiile statului. Majoritatea pacienților din această categorie, unii cu boli foarte grele, nu se regăsesc pe platforma Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru înscrieri online la vaccinare. Teoretic, Casa Judeţeană de Asigurări dă vina pe Direcţia de Sănătate Publică. Care, la rândul ei, arată cu degetul spre STS, gestionarul platformei. Medicii de familie susțin că nu au obligaţia profesională să înscrie aceşti pacienţi, şi oricum sunt copleşiţi de cererile numeroase de la pacienții peste 65 de ani. Deşi situaţia persistă de o săptămână, nicio autoritate nu a oferit o soluţie clară acestor oameni mai vulnerabili ca mulți alții care au avut prioritate la vaccinare.

Nu figurează în baza de date ca persoane care suferă de o boală cronică

Bolnavii cronici care au vrut să se înscrie pentru vaccinare în etapa a II-a pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/ au avut dificultăţi mari, adesea insurmontabile, în a reuşi să se programeze. Cauza: nu se regăsesc în baza de date. Problema programărilor bolnavilor cronici cu vârsta de sub 65 de ani pentru vaccinarea împotriva COVID-19 nu este asumată în mod oficial de nicio autoritate, vina fiind pasată de la o instituţie la alta. Mai mulţi bolnavi susţin că au încercat să se programeze singuri în platformă, însă nu au reuşit pentru că nu figurează în baza de date ca persoane care suferă de o boală cronică. Totodată, deşi au încercat să ia legătura cu medicul de familie pentru a rezolva această problemă, în cazul mai multor persoane, medicii le-au recomandat să se descurce pe cont propriu, pentru că fie nu ştiu să folosească platforma, fie nu au timpul necesar, fie răspunsul a fost că nu este de competenţa lor profesională.

O soluție este medicul de familie?

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România spun că aceste probleme au fost semnalate de mai mulţi pacienţi pe care sistemul nu i-a recunoscut ca persoane care ar trebui să fie vaccinate în a doua etapă. „Am avut astfel de probleme la mai mulţi pacienţi, printre care sunt şi eu – am încercat să ne programăm online, alţii au încercat să meargă la medicul de familie, care a reuşit să-i programeze el, alţii s-au vaccinat fără probleme. Sistemul a fost unul foarte greoi, foarte complicat, în condiţiile în care chiar a fost foarte multă lume dornică să se vaccineze. O soluţie pentru cei aflaţi în această situaţie este medicul de familie sau programarea telefonică prin call center, dar şi acolo răspunde foarte greu cineva, şi din ce am înţeles programările sunt deja undeva pe la jumătatea lunii martie”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, pentru ziaruldeiasi.ro.

Medicii de familie spun că nu au timp

Medicul de familie Dana Popescu, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei-filiala Iași, recomandă tuturor pacienţilor care nu se regăsesc în platformă, şi care nu reuşesc să se programeze, să ia legătura cu un medic pentru a fi ajutaţi în acest sens. Spune însă că, în general, în rândul medicilor de familie această etapă de programare în platformă nu este văzută ca o datorie de ordin profesional. „În primă fază şi noi am avut o neacceptare, pentru că avem o groază de lucruri de făcut şi este o problemă. De exemplu, eşti nevoit să întrerupi o consultaţie ca să faci o programare când te sună un pacient care vrea atunci să fie programat. Suntem cu toţii deranjaţi că trebuie să facem asta, pentru că problema este lipsa timpului, şi nu e ceva care să ţină de practica medicală, însă le-am zis tuturor că, dacă e nevoie, rezolvăm şi pe asta”, a precizat dr. Dana Popescu, care este medic de familie într-o comună. Aceasta spune că activitatea medicilor de familie ar putea fi mai bine îndreptată către convingerea pacienţilor nehotărâţi despre avantajele imunizării, dar că, în general, colegii acesteia sunt dispuşi să preia şi această responsabilitate, dacă nu sunt alte soluţii, pe cazuri individuale. „Noi am prefera să vorbim jumătate de oră cu un pacient despre beneficiile vaccinării decât să facem asta. Dar o facem, mai ales în cazul în care ştim că este o persoană care nu are pe nimeni care să o ajute. Problema pentru aparţinători la înscriere apare doar dacă persoana este sub 65 de ani, şi atunci trebuie să facă asta medicul, dar inclusiv medicul specialist poate, orice medic, nu doar cel de familie. De asemenea, în localităţile rurale, eu cred că trebuia să fie implicată asistenţa socială”, a mai spus medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE