-0.1 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cât de importantă este igiena calculatorului?

Sfat Expres: Cât de importantă este igiena calculatorului?

Atunci când decizi să îi aplici o „curăţenie generală“ computerului tău, (o dată la şase luni este recomandat) acorda atenţie nu numai monitorului ci şi componentelor care se văd mai puţin, precum DVD ROM-ul.

Începe cu monitorul

Monitorul este confundat de multă lume cu calculatorul. În realitate nu este aşa, el doar redă imaginea pentru a asigura o modalitate de a înţelege şi de a putea lucra cu calculatorul. Majoritatea utilizatorilor au tendinţa de a pune degetul pe ecranul monitorului pentru a arăta ceva. Acest lucru nu este recomandat, dar cu toate acestea se întâmplă. Şi după fiecare deget pus pe ecran rămân amprente din cauza grăsimii omniprezente în piele. Aceasta grăsime poate deranja pe cel care lucrează zi de zi la monitor, şi provoacă un aspect neplăcut atunci când monitorul este oprit. Primul instinct este de a curăţa monitorul cu ajutorul unei soluţii destinate spălării geamurilor. Nu trebuie să cazi pradă acestei tentaţii, deoarece efectele ar putea fi ireversibile.
Toate monitoarele moderne au depuse pe suprafaţa vizibilă a monitorului diverse pelicule din substanţe chimice care să micşoreze reflexiile luminoase şi să micşoreze nivelul de radiaţii. Aceste straturi pot fi dizolvate de soluţiile corozive. Odată distrus, acest strat nu poate fi refăcut. Rezultatul va fi un monitor cu o imagine urâtă, cu luminozitate exagerată în unele zone. Dacă vrei să cureţi monitorul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să citești instrucþiunile de curățare ale monitorului. Dacă nu ai acces la acestea, poţi curăţa monitorul cu o cârpa moale înmuiată într-o soluţie de apă cu alcool medicinal în proporþie de 9/1. Sau cu substanţele special fabricate pentru aşa ceva. Cu ajutorul acestora vei putea degresa suprafaţa monitorului. Imediat după aceea va trebui să ştergi ecranul cu o cârpă uscată şi fină.

DVD-ROM-ul

DVD-ROM-ul este o unitate optică. Pentru a face citirea (sau scrierea, dacă este capabil de aşa ceva) CD-urilor şi DVD-urilor acesta foloseşte un laser şi un „ochi“ optic. Dar, după o perioadă de timp, praful care intră inevitabil în CD-ROM-ul tău, se va depune pe lentilă senzorului optic, impiedicând citirea discurilori. Pentru a curaţa acest dispozitiv poţi folosi mai multe tehnici. Prima dintre ele implică folosirea unui CD special pentru curăţarea lentilei. Acesta nu este decât un disc ce are ataşat pe suprafaţa de citire un fel de pensula pentru curăţarea lentilei.
Ce-a de-a doua soluţie este desfacerea unităţii optice şi curăţarea acesteia. Pentru aceasta aparatul trebuie scos din calculator. Unitatea trebuie întoarsă cu partea de jos în sus şi trebuie desfăcute şuruburile cu grijă. După desfacerea acestor şuruburi, capacul de peste unitate ar trebui să se desprindă. Uneori acesta mai este fixat suplimentar de nişte cleme de plastic ce trebuie împinse cu şurubelniţa pentru a elibera capacul. După ce ai scos capacul, şterge praful din unitate şi de pe lentila de citire. Cel mai bine ar fi dacă ai avea o sursă de aer comprimat cu care să îndepărtezi praful cu un minim de frecare asupra lentilei. Aceasta este foarte sensibilă şi orice zgârietură asupra ei, oricât de fină, poate strică unitatea optică. După ce ai îndepărtat tot praful montează capacul la loc şi bagă unitatea înapoi în calculator şi refă conexiunile.

Unitatea de bază

Tot calculatorul, mai precis interiorul lui, trebuie suflat cu aer pentru îndepărtarea prafului. Aerul poate proveni de la un aspirator de tip vechi care are un tub exhaustor, sau doze de aer comprimat, acestea se găsesc la magazinele de articole de sport la secţiunea biciclete. Jetul de aer trebuie îndreptat cu grijă spre placa de bază şi spre celelalte plăci care sunt conectate la placa de bază şi el trebuie ales în aşa fel ca piesele de pe plăci să nu fie smulse din locul lor.
Această operaţiune trebuie executată în aer liber. Nici nu vă puteţi imagina cât praf se poate aduna.

Tastatura

În interstiţiile de pe lângă clapele şi sub acestea se adună tot felul de mizerii existente pe biroul nostru şi/sau frimituri de pâine, fire de păr, etc. Tastatura se întoarce cu spatele în sus şi se loveşte cu simţ de tăblia mesei. Unele dintre tastaturi au posibilitatea de fi demontate. După demontare cu o pensulă fină îndepărtăm praful adunat în carcasa tastaturi şi în plasticul care înglobează clapele tastaturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE