-0.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCe-i dorea o studentă de Anul Nou, în 86, tatălui ei din...

Ce-i dorea o studentă de Anul Nou, în 86, tatălui ei din Brașov: untul să fie la „kilogram“ și pâine de 15 feluri

În 1986, Securitatea a interceptat o scrisoare în care o studentă din Cluj trimitea la Brașov, către tatăl ei, urări de Anul nou, care cuprindeau și o listă cu dorințe la care visa tânăra, despre libertate, dar și despre magazine pline cu unt și pâine, fructe exotice și călătorii în străinătate. Erau anii în care regimul raționalizase toate alimentele de bază, iar producțiile agricole și alimentare luau calea exportului.
Studenta îi scria tatălui ei că și-ar dori ca untul sa fie la „kilogram“ , „pâinea să nu fie pe cartelă, să fie de 15 feluri de pâine, chifle, cornuri, batoane, la alegere, smântâna, de 3 feluri la alegere, 15 feluri de brânzeturi, pește de la 5 lei kg la 15 lei, zahărul să fie de 11 feluri, 17 soiuri de prune si struguri, ananas crud și compot, „roșcove, rodii, banane și alte fructe din Sumatra, Jawa, Hawai”. Scrisoarea a fost interceptată de Securitate și se află acum în arhivele CNSAS. Așa s-a aflat că Georgiana era studentă la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca si îi trimite scrisoarea tătălui ei, care locuia în Brașov. Securitatea urmărea corespondența privata a persoanelor și întocmea note informative legate de „starea de spirit”a populației. Astfel, Securitatea a considerat că era necesară întocmirea unei note informatice și în acest caz și a hotărât ca în notă să fie reprodusă lista cu dorințele nesănătoase politic ale tinerei.
În scrisoare, studenta luată în vizor de Securitate, mai scria și că pensiile ar trebui mărite, iar ,,elevii, studenții, bolnavii și batrânii să aibaă 50% reducere pe calea ferata de Crăciun, Paste și în vacanta mare”.
Cât privește călătoriile in străinătate, care erau aproape total interzise înainte de 1989, studenta âși dorea „cate un drum obligatoriu pentru fiecare cetățean in străinătate o dată pe an (cine vrea să se plimbe și un an fără întrerupere), război să nu mai fie, granițele toate de pe glob sa se desființeze”, scrie ziare.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE