-4.3 C
Braşov
AcasăSanatateUn mineral esențial: Lipsa de calciu te îmbolnăvește

Un mineral esențial: Lipsa de calciu te îmbolnăvește

l Amețelile, unghiile moi și subțiri, încleștarea mâinilor, ochii care se zbat, insomniile sau infecțiile fungice sunt doar câteva dintre simptomele lipsei de calciu

Amețelile, unghiile moi și subțiri, încleștarea mâinilor, ochii care se zbat sau infecțiile fungice sunt doar câteva dintre simptomele lipsei de calciu. Deși aceasta este o afecțiune de mult ori ignorată de un număr mare de persoane, lipsa de calciu trebuie tratată cu seriozitate. Carența de calciu poate avea efecte grave și chiar fatale, mai ales la copii. Calciul este o componentă esențială pentru organism. Se estimează că 70% din sistemul nostru osos este format din calciu, un mineral care joacă un rol fundamental în starea de sănătate a sistemului nervos, cât și în dezvoltarea tuturor celulelor corpului. calciul este implicat și în coagularea sângelui, în reglarea bătăilor inimii, precum și în relaxarea și contracția mușchilor. Potrivit specialiștilor, există multe cauze prin care se ajunge la carențe de calciu, printre care se numără: diverse afecțiuni (dezechilibre hormonale), alimentația necorespunzătoare și, nu în ultimul rând, curele de slăbire agresive. Atenție însă, specialiștii avertizează că hipocalcemia nu se tratează prin automedicație, ci numai sub directa supraveghere a medicului, pentru că acest mineral poate interacționași cu alte patologii. Atenție, însă. Nici excedentul de calciu nu e sănătos.

Vital pentru organism

Calciul este unul dintre acele minerale care, atunci când lipsesc din organism pot provoca numeroase probleme de sănătate. Mai ales în perioada de creștere a copiilor, calciul are un rol esențial în întărirea oaselor și a dinților, în reglarea funcțiilor mușchilor, în asigurarea unei mai bune funcționări a mușchiului cardiac, în coagularea sângelui și în reglarea sistemului endocrin. Fir că apare în copilărie sau la maturitate, lipsa de calciu poate influența procesele care au loc în sistemul nervos. De pildă, lipsa calciului din organism este ,,vinovată’’ de apariția tulburărilor cronice de somn

Primele semne ale lipsei ca calciu

Carența de calciu este cea mai frecventă tulburare a organismului și se manifestă sub două forme: ușoara și severă. Simptomele lipsei de calciu în formă ușoară sunt senzația de amorțeală a membrelor, contracții musculare necontrolate, dereglările menstruale la femei și stările de apatie. Atunci când lipsa de calciu ajunge în forma severă se manifestă prin amețeli, palpitații, hipotensiune, stări depresive însoțite de insomnii. Există însăși reversul lipsei de calciu. Dacă o persoană ia foarte multe suplimente apare supradozajul și implicit hipercalcemia. Aceasta se manifestă prin: grețuri și vărsăturit, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și musculare, scăderea ritmului cardiac și apariția pietrelor la rinichi.

Cum recunoști o cădere de calciu

Crampele musculare și „ochiul care bate“ sunt semnele cele mai întâlnite ale unei căderi de calciu. În mod gresit, hipocalcemia este pusă în relație cu amețeala care apare brusc și care este cauzată de fapt de o scădere a glicemiei ori a tensiunii, condiții întâlnite mult mai frecvent decât căderea de calciu. Căderea de calciu are loc în momentul în care concentrația ionilor liberi de calciu din sânge scade sub minima acceptata ca normală, de 4,0 mg/dl. Cauzele pentru care nivelul de calciu poate atinge cote mai mici sunt diverse, iar una dintre acestea este insuficiența renala cronica. O lipsa de calciu mai poate fi cauzată și de scăderea magneziului și creșterea fosforului din sânge, pancreatita, deficitul de vitamina D, unele medicamente citostatice și anticonvulsive, precum și de lipsa unui consum de alimente care sa conțină cantitățile necesare de calciu. O „cădere“ poate fi evitată printr- alimentație sănătoasa, bazată cât mai mult pe fructe și legume crude, dar care să cuprindă și produse bogate în calciu și vitamina D, cum ar fi: fasolea alba, gălbenușul, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale sau produse lactate.

Atac de cord la bebeluși

La copiii mici, lipsa de calciu are urmări mai grave decât la adulți și le poate influența întreaga viață. Pot apărea deficiențe de osificare, care provoacă rahitismul cu toate sechelele lui. Urmările cele mai severe pot apărea la nou născuți. Carențele de calciu pot duce la un atac de cord și chiar la decesul micuțului. Părinții trebuie să fie foarte atenți și la restul vitaminelor pe care le dau copiilor lor. Suplimentul de fluor care în general se prescrie pentru întărirea dinților poate duce la încetinirea procesului de absorbție a calciului în organism. De aceea părinții trebuie să consulte un medic specialist înainte de a administra micuțului tablete de fluor. Medicii recomandă pentru primii doi ani din viața micuțului Vitamina D injectabilă pentru fixarea calciului. Chiar dacă metoda este neplăcută,și respinsă de obicei de părinți, este cea mai sigură deoarece dă întotdeauna rezultate. Pentru cei care nu acceptă injecția pentru copiii lor, specialiștii recomandă administrarea de calciul gluconic, produs care este foarte bine absorbit de organismul micuților.

Probleme sexuale la adulți

La adulți, lipsa de calciu poate provoca boli cum ar fi osteoporoza, spasmofilia, tetania (stare patologică manifestată prin contracții musculare ale membrelor și trunchiului), dar și rahitism. Carența de calciu mai poate conduce la tulburări ale vieții sexuale, scăderea potenței la bărbați și frigiditate la femei. Studiile științifice au arătat că femeile de peste 50 de ani pierd mai mult calciu decât bărbații, cauza acestui fenomen fiind în principal schimbările hormonale care intervin o dată cu instalarea menopauzei. De aceea femeilor predispuse la osteoporoză, sau celor care suferă deja de această boală, li se recomandă un supliment de 1.000 de miligrame de calciu pe zi. Pentru a avea rezultate și a fi asimilat organism pe lângă calciu se recomandă și vitamina D injectabil pentru fixare. Oamenii trebuie să fie atenți și să nu confunde anemia cu lipsa de calciu. Niciodată nu se ia în același timp fier și calciu deoarece unul dintre minerale nu se va asimila. Medicii sfătuiesc adulții să nu ia calciu doar de dragul de al lua ci doar după ce au fost la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE