-2.6 C
Braşov
AcasăSanatateCe trebuie să mănânce bolnavii de COVID

Ce trebuie să mănânce bolnavii de COVID

l Pacienții infectați cu noul coronavirus sunt sfătuiți să evite prăjelile, dulciurile și, în anumite situații, și sarea

Alimentația joacă un rol esențial în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Pentru că organismul luptă cu infecția, iar consumul energetic este foarte mare, specialiștii recomandă mai multe mese pe zi decât în mod normal, dar și câte un pahar de apă la fiecare sfert de oră. Recomandările vizează în special pacienții infectați cu noul coronavirus care se tratează acasă.
Nutriționiștii le recomandă acestora câte șase mese pe zi și spun că proteinele au un rol esenţial în procesul de vindecare. „Proteina este importantă şi pentru imunitate per total, dar şi pentru conservarea masei musculare, a masei slabe. Ideal este să includem alimentele bogate în proteine la fiecare dintre mesele noastre. Este recomandat să avem mai multe mese pe zi, în cantităţi mici, astfel încât alimentaţia să nu ne creeze disconfort şi nici oboseală suplimentar“, spune nutriționistul Adina Rusu..
Cele mai importante surse de proteine sunt carnea, peştele, ouăle și brânzeturile. La fel de recomandate sunt, însă, şi proteinele de origine vegetală ca nucile, lintea, soia sau hrişca.

Nevoie de vitaminele A, D, C şi E

Pacienţii infectaţi cu SarsCov2 au nevoie de vitaminele A, D, C şi E, dar şi de minerale ca zinc şi seleniu, spun medicii. „Trebuie să mâncăm, cât este posibil, produse proaspete, produse proaspăt preparate, fructe, legume, ceea ce ştiam deja, poate chiar cu un exces de fructe şi legume care sunt, ştim bine, bogate şi în fibre şi bogate şi în vitamine“, a explicat pentru Digi24 pneumologul Radu Crişan-Dabija.

Și hidratarea este esențială

Pacienții infectați cu noul coronavirus ar trebui să bea, în medie, câte 2-3 litri de lichide pe zi. Consumul de alcool trebuie redus pe cât se poate la minim, iar datorită temperaturii care duce la deshidratare, mulţi dintre aceşti pacienţi prezentând pentru câteva zile temperatură crescută, foarte, foarte importantă este hidratarea corespunzătoare. „Ideal este să consumăm în medie 100 de mililitri de lichid la sfertul de oră, astfel încât să ne asigurăm că avem un aport optim de lichide. Şi, pe lângă apă, putem adăuga lapte sau băuturile obţinute din fructe şi legume proaspete, pentru că astfel mai aducem şi un plus de energie, aducem calorii suplimentare“, mai spune Adina Rusu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE