-4.3 C
Braşov
AcasăNationalLeacul pandemiei, cu porția: Vine a cincea tranşă de vaccin anti-COVID de...

Leacul pandemiei, cu porția: Vine a cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech

l Din cele 87.750 de doze care vor ajunge astăzi în România, 11.700 sunt distribuite Centrului Regional de Distribuţie Braşov

A cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech, care constă în 87.750 de doze, va ajunge luni în România, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.
Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a avertizat vineri că nu va fi în măsură, până la începutul lui februarie, să furnizeze în ţări din UE cantităţile săptămânale la care s-a angajat.  În ultimul comunicat al companiei, Pfizer şi BioNTech au afirmat că fabrica din Puurs „va avea o reducere temporară a numărului de doze livrate săptămâna următoare”.

Cum se împart vaccinurile în țară

Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coor­donare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.
Astfel, procesul de vacci­nare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, fiind distribuite 87.750 de noi doze, după cum urmează:
Centrul Regional de Dis­tribuţie Bucureşti – 33.930;
Centrul Regional de Dis­tribuţie Braşov – 11.700;
Centrul Regional de Dis­tribuţie Cluj – 9.360;
Centrul Regional de Distribuţie Constanţa – 8.190;
Centrul Regional de Dis­tribuţie Craiova – 7.020;
Centrul Regional de Dis­tribuţie Iaşi – 10.530;
Centrul Regional de Distri­buţie Timişoara – 7.020 doze.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, precizează sursa citată. În data de 15 ianuarie a debutat etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

Mai multe doze, începând cu săptămâna 15 februarie

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare şi adresa se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă. În ceea ce priveşte calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări către Uniunea Europeană începând cu săptămâna 25 ianuarie, cu cantităţi crescute începând cu săptămâna 15 februarie.

Valeriu Gheorghiţă: nu vor fi sincope în aprovizionarea cu vaccin anti COVID-19

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă susţine că nu vor fi sincope în aprovizionarea cu dozele de vaccin anti COVID-19 după ce Pfizer va trimite în această perioadă mai puţine decât anunţase iniţial.
„Nu vor apărea sincope. Cu siguranţă vom primi săptămânal tranşele de vaccinuri şi chiar această diferenţa pe care o pierdem în această săptămână, va fi recuperată în a doua jumătate a lunii februarie. Pfizer a explicat cât de poate de clar această scădere din această săptămână este cauzată practic de modificări în liniile de producţie pentru că se doreşte creşterea importantă a capacităţii de producţie ca din al doilea trimestru să putem primi mult mai multe doze decât era programat iniţial, având în vedere că la nivelul Comisiei Europene a fost extins contractul cu Pfizer pentru încă 300 de milioane de doze”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE