-10.4 C
Braşov
AcasăNationalCum se pot înscrie pentru vaccinare bolnavii cronic

Cum se pot înscrie pentru vaccinare bolnavii cronic

l S-a modificat procedura: Bolnavii cronici nu sunt înscriși la vaccinare de medicii de familie, ci de medicii specialiști

Medicii specialiști vor fi implicați în procedura de înscriere pe platforma pentru vaccinare a bolnavilor cronic care nu se regăsesc în baza de date a CNAS că având respectivele afecțiuni. STS a transmis că peste 200.000 de persoane din etapă a a două au fost programate pentru vaccinare, iar peste 100.000 s-au programat individual direct în platforma. „În cursul zilei de ieri am avut mai multe situațîi în care mai mulți pacienți care aveau o boală cronică care nu se regăsea în sistem. Acum, înțeleg din comnicatul STS aceste drepturi le au orice fel de medic. În acest fel, lucrurile pot fi rezolvate și simplificate”, a declarat duminică, medicul de familie Gindrovel Dumitra la Digi 24.

Peste 200.000 de programări pentru etapa a doua

„În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până duminică, 17 ianuarie, orele 11:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapă a II-a de vaccinare (115.954 adulți peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecțiuni cronice și 46.510 angajați din domenii esențiale)”, a transmis STS într-un comunicat de presă.
Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

– individual direct în platforma – 104.655 de persoane
– prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane
– telefonic, prin Call Center – 29.825 de persoane
– prin intermediul angajatorului – 61.447 de persoane din domenii esențiale

„Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, autoritățile recomandă cetățenilor să acceseze periodic aplicația pentru a verifică introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariția locurilor disponibile pentru vaccinare”, arată un comunicat de presă al instituției.

Cum se pot înscrie bolnavii cronici

STS mai precizează că persoanele cu afecțiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:
l Individual, direct în platforma,
l Prin intermediul unui aparțînător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a ÎI-a etapă, prin Adaugă beneficiar
l Prin intermediul direcțiilor de asistență socială
l Sursă citată mai spune că prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.
l Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice

„Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând că acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS”, arată comunicatul STS.
l Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25
l Pentru oricare dintre variantele de înscriere și programare, persoană deține responsabilitatea legală asupra datelor declarate, completează sursă menționată.

De ce a fost luată această măsură

Mulți pacienți bolnavi cronic, categorie aflată în a două etapă de vaccinare împotriva COVID, au reclamat că nu se pot programa pentru imunizare. Situația este cauzată fie de blocarea platformei, fie pentru că ei nu figurează, de fapt, în sistem că fiind eligibili. În plus, nici medicii de familie, în unele cazuri, nu i-au putut ajută pe acești pacienți cu înscrierea.
„Nici noi, medicii de familie, în acest moment nu putem face programarea pacienților sub 65 de ani cu anumite boli cronice, dacă sistemul nu îi vede. Încă se lucrează la platforma pentru că medicii de familie să capete acele drepturi prin care să poată să înscrie pacienții care au anumite boli cronice, dar nu sunt recunoscute în sistem”, a declarat Gindrovel Dumitra. El a spus că această situație a apărut deoarece acești pacienți nu se află în evidență Casei Naționale de Asigurări de Sănătate că fiind bolnavi cronic și atunci singură soluție ar fi o confirmare din partea medicului de familie, împreună cu care acel pacient poate să apeleze la call-center pentru a face programarea. STS precizează că a asigurat și va asigura în continuare tot suportul tehnic necesar pentru bună funcționare a platformei de programare programare.vaccinare-covid.gov.ro, în funcție de cerințele operaționale stabilite și transmise de autoritățile medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE