-10.4 C
Braşov
AcasăInternationalNu e obligatoriu, dar va fi necesar: OMS discută despre „paşapoarte de...

Nu e obligatoriu, dar va fi necesar: OMS discută despre „paşapoarte de vaccinare” în călătoriile internaţionale

l Expertul departamentului de imunologie de la biroul european a afirmat că OMS analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va dezbate în scurt timp posibilitatea folosirii de certificate sau „paşapoarte de vaccinare” în călătoriile internaţionale, a declarat ieri expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituţiei, Oleg Benesh, relatează EFE, citată de Agerpres.
După cum a afirmat specialistul într-o conferinţă de presă online, această temă „se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare”, el exprimându-şi speranţa că subiectul va fi dezbătut în curând. „Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare”, a menţionat el. Expertul a afirmat că organismul internaţional analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.

Israelul va emite „paşapoarte verzi”

Benesh a declarat că în prezent OMS acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare. Rusia a fost una dintre ţările care au propus crearea de paşapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul va emite „paşapoarte verzi” persoanelor care s-au vaccinat, pentru a le înlesni circulaţia, scrie EFE.

Comitetul de urgenţă OMS se întrunește mai devreme

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se va întruni cu două săptămâni mai devreme pentru a discuta în special despre variantele mult mai contagioase ale noului coronavirus, care îngrijorează autorităţile din întreaga lume, informează France Presse, citată de Agerpres. Comitetul se întruneşte în mod normal la fiecare trei luni, dar de data aceasta directorul general i-a invitat pe membri cu două săptămâni mai devreme decât calendarul prevăzut, pentru a analiza aspecte ce necesită o dezbatere urgentă. Este vorba de tulpinile recente şi de utilizarea certificatelor de vaccinare şi a testelor pentru călătoriile internaţionale, explică un comunicat al OMS, publicat miercuri seara la Geneva.

CNCD se autosesizează în cazul medicilor care refuză să mai trateze pacienții care nu vor să se vaccineze anti-COVID

Un membru în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se autosesizează în cazul medicilor care refuză să mai trateze pacienții care refuză să se vaccineze anti-COVID, potrivit surselor G4Media.ro. Acțiunea acestuia vine după ce doi medici au anunțat public refuzul de a mai primi pacienții care refuză vaccinarea. Un medic de familie din judeţul Călăraşi a anunţat, miercuri, că persoanele care refuză vaccinarea anti-Covid-19 vor fi scoase din lista sa. El a spus că e de neacceptat să continue colaborarea cu pacienţi care nu cred în recomandările pe care le face. Medicul Cătălin Petrencic din comuna Mânăstirea a postat pe pagina sa de Facebook prevederile legale potrivit cărora pacienţii au obligaţia să respecte tratamentul şi indicaţiile doctorului. „Asiguraţii, Conform art 231, alin e, din Legea 95/2006, au obligaţia să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului. Conform acestui articol de lege, anunţ public de acum că toate persoanele înscrise la mine care refuză vaccinarea anti-Covid 19, vor fi scoase de pe lista mea de medic de familie. Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienţii care nu cred în recomandările pe care le fac”, a transmis Cătălin Petrencic. Medicul a precizat că persoanele care refuză vaccinarea dovedesc astfel că nu au încredere în el.  El a postat și o imagine din momentul în care s-a vaccinat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE