-4.3 C
Braşov
AcasăNationalMai e o zi: Cum ne înscriem pe platforma pentru vaccinarea anti...

Mai e o zi: Cum ne înscriem pe platforma pentru vaccinarea anti COVID?

l Românii incluși în etapa a doua de vaccinare se pot programa doar de vineri, după ora 15.00

Românii incluși în etapa a doua de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și angajații „care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale“ – își pot face cont pe platforma de programări, însă programarea în sine pentru vaccinare se poate face doar de vineri, 15 ianuarie, după ora 15.00.

Vaccinarea efectivă va începe luni

Vaccinarea efectivă în etapa 2 va începe luni. „Sunt foarte mulți care au intrat deja pe platforma de programări și s-au înscris, adică și-au făcut un cont, dar oamenii trebuie să înțeleagă că programarea în sine pentru vaccinare, care implică alegerea unei zile, ore și a unui centru de vaccinare, se va putea face doar de vineri, începând cu ora 15.00”, au declarat, miercuri, pentru HotNews.ro reprezentanți au Comitetului național de coordonare a vaccinării în România. Vaccinarea efectivă a celor programați în această etapă a vaccinării va începe de luni, 18 ianuarie, iar în România vor exista, pentru etapa a doua a campaniei, 750 de centre de vaccinare, din care vor fi gata în 15 ianuarie doar jumătate, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El a estimat că după 20 ianuarie vor putea funcționa toate aceste centre, dintre care 100 sunt cele amenajate în unitățile medicale, în prima etapă a campaniei, care a inclus angajații din spitale.
La Brașov, Primăria a organizat 5 centre de vaccinare, unde sunt în total 16 cabinete în care face efectiv vaccinarea.

Cum se înscriu seniorii de peste 65 de ani

Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie. Se poate face prin serviciile de call-center- iar aici ca noutate trebuie știut că există un număr unic la nivel naţional – 0214144425, și, practic, sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de callcentere distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare este prin Direcţia de Asistenţă Socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să îşi facă cont şi să înscrie până la maxim zece persoane dintre aparţinători, din familie, a transmis Valeriu Gheorghiţă coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cum pot fi programate persoanele cu boli cronice care au sub 65 de ani

Gheorghiţă a mai explicat şi cum pot fi programate persoanele cu boli cronice care au sub 65 de ani. Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, programarea se face în mod corect prin medicul de familie, dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de callcenter individual, pe pagina web, prin Direcţia de Asistenţă Socială sau la fel prin intermediul aparţinătorilor.

Cum procedează angajatorul pentru a înscrie angajații

Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale programarea se face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are în angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să îşi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze.
În vederea înscrierii persoanelor în portal, fiecare entitate juridică trebuie sa îşi creeze un cont propriu accesând link-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/harta/ Tot aici pot fi consultate: un Manual de utilizare şi un tutorial pentru modalitatea de programare. Conform tutorialului, este necesară completarea a două declaraţii care sunt generate de sistem, semnarea lor electronică şi încărcarea acestora online.
Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.

„Adeverința doveditoare”

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor. Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat, conform Comitetului național de coordonare a vaccinării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE