6.2 C
Braşov
AcasăSportSpecial: Brașovenii Laszlo Balint şi Dinu Todoran și-au luat licența UEFA...

Special: Brașovenii Laszlo Balint şi Dinu Todoran și-au luat licența UEFA PRO

Autor: Adi MARICA

l Laszlo Balint şi Dinu Todoran au luat Licența UEFA PRO, astfel că numărul antrenorilor braşoveni cu licenţă ajunge la opt

Braşovul fotbalistic stă bine la capitolul antrenori cu licenţă UEFA Pro. În perioada 21-22 decembrie, antrenorii înscriși la cursurile pentru obținerea licenței UEFA PRO au susținut examenele finale.
În contextul restricțiilor impuse de pandemie în acest an, examenele s-au desfășurat online și au constat în prezentări ale fiecărui cursant, astfel: o lucrare de licență şi raport asupra unei vizite de studiu la un club de Liga 1 din România. În condiții normale, fiecare cursant ar fi trebuit să efectueze vizita de studiu la un club de top din Europa, cu participări frecvente în competițiile continentale, dar, în contextul pandemiei, s-a acceptat ca aceste stagii de lucru să se efectueze la echipe din ţară.

Cursuri online cu Răzvan Lucescu și Prandelli

Printre antrenorii care au susținut examenul de licență UEFA PRO se numără şi doi brașoveni, Laszlo Balint şi Dinu Todoran . Din această generație de antrenori mai fac parte și foștii fotbaliști de la FC Brașov, Marius Măldărășanu, Nae Constantin și Nicolae Grigore. Printre lectorii care au fost invitați la cursurile de Licență Pro se numără Răzvan Lucescu, Cosmin Contra, selecționer al României la vremea respectivă, Cesare Prandelli, antrenor AC Fiorentina, Massimo Lucceshi, antrenor UEFA, autor a numeroase lucrări de specialitate și director al site-ului allenatore.net, Dany Ryser, expert UEFA.

Opt brașoveni cu Licență PRO

Balint și Todoran au promovat examenul, astfel că Braşovul are acum opt antrenori posesori ai Licenţei PRO, cea mai importantă calificare profesională în fotbalul nostru, categorie obligatorie pentru cei care doresc să antreneze în Liga I. Gabi Stan (2004), Marius Lăcătuş (2004), Daniel Isăilă (2012), Ionel Ganea (2012), Adrian Szabo (2015) , Alexandru Andraşi (2018), Laszlo Balint și Dinu Todoran (2019) sunt antrenorii braşoveni posesori ai Licenţei PRO.
Doar patru brașoveni antrenează la seniori.

Dintre cei opt antrenori, doar patru au angajamente în acest moment: Daniel Isăilă (Bani Yas / Emiratele Arabe Unite), Laszlo Balint (UTA Arad), Ionel Ganea (Dunărea Călărași ) și Dinu Todoran CSM Slatina).

Balint a dus UTA în Liga I

Fost fotbalist, dar şi antrenor secund la FC Braşov, Balint face parte din noul val de antrenori. Comunicativ, atent la detalii, Balint (41 de ani) şi-a croit corect paşii în antrenorat. Prima performanță ca antrenor este promovarea echipei UTA Arad în Liga I . În schimb, Dinu Todoran (42 de ani), fotbalist crescut de ICIM, nu a avut şansa să joace pentru FC Braşov. A jucat în Liga I la Petrolul, Farul, Brăneşti, Unirea Urziceni şi FC Botoşani, iar de câţiva ani a fost angrenat ca antrenor la FC Voluntari, echipă pe care a antrenat-o pentru puţin timp și în Liga I. Din această iarnă, Todoran este noul antrenor al celor de la CSM Slatina (L2).

Gabi Stan şi Lăcătuş au deschis calea


Gabi Stan şi Marius Lăcătuş au făcut parte din prima promoţie de antrenori care a absolvit cursurile pentru Licenţa PRO în 2004. Gabi Stan (68 de ani) a antrenat în mai multe rânduri pe FC Braşov. La finalul sezonului 2000-2001, cu „Gabello“ la timonă, „stegarii“ reuşeau cea mai bună clasare de după Revoluţie, locul 3 şi calificarea în Cupa UEFA. Între timp FC Braşov a intrat în faliment, iar Braşovul fotbalistic are doar două echipe de nivel profesionist, ACS SR Brașov și Corona Brașov. „Din păcate ăstea sunt vremurile în care trăim. În trecut eram fruntaşi la echipele din primele trei ligi, dar nu aveam antrenori calificaţi. Acum avem antrenori cu diplome, dar nu avem unde antrena!“, spunea Gabi Stan, care este șeful departamentului de scouting de la Colţea Braşov, dar și membru în Consiliul Director la ACS SR Brașov.

Marius Lăcătuș are cel mai bogat CV ca fotbalist


Fotbalist format de FC Braşov, Marius Lăcătuş (56 de ani) este unul dintre cele mai grele nume din fotbalul românesc. „Fiara“ are nu mai puţin de zece titluri cucerite cu Steaua ca jucător. În plus, mai are în palmares şapte Cupe ale României, o Cupă a Campionilor Europeni şi o Supercupă a Europei. Cu echipa naţională, Lăcătuş a susţinut 84 de meciuri, marcând 13 goluri. A participat la CM 1990 şi 1998 şi la EURO 1996. Ca antrenor, Lăcătuş nu s-a ridicat la nivelul carierei de fotbalist, iar în acest moment nu are niciun angajament.

„Naşu’“ Isăilă antrenează în Emiratele Arabe Unite

Daniel Isăilă şi Ionel Ganea au obţinut licenţa PRO în 2012. Cei doi au jucat la FC Braşov, însă doar „Isă“ a avut şansa să şi antreneze echipa fanion a Braşovului. De altfel, Isăilă (48 de ani) este singurul antrenor braşovean care are în CV două trofee ca antrenor, Cupa şi Supercupa României, ambele cu Astra. Isăilă a fost şi secundul lui Anghel Iordănescu la echipa naţională la EURO 2016, iar în urmă cu doi ani a pus bazele echipei U 21 a României care avea să obţină calificarea la EURO 2019. Di 2018, Isăilă a ales să antreneze în Golf. Mai întâi în Arabia Saudită la Al – Hazem, iar din vară antrenează în Emiratele Arabe Unite pe Bani Yas. Ionel Ganea (47 de ani) avut o carieră de succes ca jucător la FC Braşov, U Craiova, Rapid , Stuttgart, Wolverhampton, Bursaspor, Dinamo şi Poli Timişoara. A jucat de 45 de ori în echipa naţională, pentru care a marcat de 19 ori. Ca antrenor, cele mai importante echipe pe care le-a antrenat până acum sunt U Cluj, Rapid şi ASA Tg. Mureş. În prezent, Ionel Ganea este director tehnic la Dunărea Călărași.

Cu Szabo la catedră

Adrian Szabo (60 de ani) a obţinut licenţa PRO în 2015. Fost jucător la FC Braşov, Szabo a antrenat gruparea braşoveană în mai multe rânduri. De câţiva ani, Szabo a ieșit din iarbă, preferând catedra.

Szabo este coordonatorul secţiei de fotbal de la Corona Braşov, dar şi lector la Şcoala Federală de antrenori din cadrul FRF. Pe lângă predarea de cursuri, Adrian Szabo are și rolul de tutore pentru cursanți.

Sandu Andrași, antrenor la Sepsi OSK U 17


Braşoveanul Sandu Andraşi (55 de ani) a obţinut licenţa UEFA PRO în 2018.Jucător emblematic al Braşovului, Andraşi a mai jucat în Liga I la Steaua şi Rapid, iar în Ungaria, la FC Vac Zollner Samsung. În ultimii ani, Andraşi s-a îndreptat către fotbalul feminin, fiind secundul echipei naţionale a României. În 2019, Sandu Andraşi a câştigat primul trofeu de antrenor, Cupa României, cu Vasas Femina Odorheiu Secuiesc. Din această toamnă, Andrași este antrenor la echipa U 17 a celor de la Sepsi, care participă în Liga Elitelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE