-10.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBătălia împotriva COVID: Vaccinarea în masă a brașovenilor începe în aprilie

Bătălia împotriva COVID: Vaccinarea în masă a brașovenilor începe în aprilie

l În județul Brașov, vaccinarea populației generale se va derula în 19 centre special amenajate, cinci dintre centre fiind în municipiul Brașov

Vaccinarea brașovenilor care nu fac parte din categoriile medicale sau de risc sporit, sau nu sunt salariați din domeniile cheie, va începe undeva în lunile martie-aprile, estimează directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, dr. Andrea Neculau. Procedurile sunt asemănătoare cu cele care se aplică acum personalului medical, doar că programarea e oarecum diferită.

Cum se face programarea

În județul Brașov vaccinarea populației generale se va derula în 19 de centre special amenajate, distincte de cele care funcționează în spitale. Cinci dintre centre sunt în municipiul Brașov. „Este vorba de săli care au capacitatea de a gestiona grupuri mari de persoane. Pentru fiecare centru există o arondare a populației”, a menționat directorul DSP. Pentru vaccinare, o persoană se poate programa singură, prin medicul de familie sau prin call-center-ul DSP. După programare, prin intermediul unei platforme electronice a Ministerului Sănătății, persoana va afla data și ora când trebuie să se prezinte la vaccinare.

Verificare ca la vot

„Când persoana ajunge în centru, actul de identitate îi este scanat, ca la secția de votare. După ce persoana este identificată, se face corelația între programare și persoană. Ulterior, se face o evaluare pre-vaccinare, în care se monitorizează parametri vitali și se parcurge un chestionar referitor la unele contraindicații la vaccinare. După ce este informat privind procedura, pacientul semnează un consimțământ informal. Odată cu acest lucru începe vaccinarea propriu-zisă”, a declarat dr. Neculau.
După vaccinare, persoana este supravegheată timp de 15 minute, apoi primește un certificat de vaccinare.

Vaccinul, recomandat și celor care au avut COVID 19

Persoanele care nu vor să se vaccineye sau nu pot primi vaccinul, cum ar fi gravidele sau mamele care alăptează, trebuie să respecte în continuare normele de siguranță: distanțarea fizică, igiena mâinilor și purtarea măștilor. În această categorie sunt incluse. Dr.  Andrea Neculau a menționat că vaccinarea este recomandată și persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus.  Efectele adverse ale vaccinului, până acum, par nesemnificative, respectiv ușoară durere la locul înțepăturii, iar uneori febră sau astenie. „Sunt efecte adverse așteptate. Aceste efecte se încadrează într-o limită de 12 sau 24 de ore și le putem gestiona ușor”, a explicat dr. Neculau. Efectele neobișnuite depistate la persoanele deja vaccinate se vor putea raporta pe un site special al Agenției Naționale a Medicamentului. „Este util pentru noi toți să acumulăm infirmații în acest sens. La fiecare vaccinare, populația va fi instruită și cu privire la acest proces de raportare a efectelor adverse”, a mai spus dr. Andrea Neculau.

Campania de vaccinare a început duminică la Brașov

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început și la Brașov duminică, în același timp cu celelalte centre de vaccinare stabilite în România. Primele care au primit prima doză de vaccin de imunizare sunt cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, unde încă dis-de-dimineață au ajuns 100 de vaccinuri. Imunizarea în acest program se face în două etape, cei care au primit acum vaccinul urmând să aibă a doua doză peste 21 de zile.

Dr. Andreea Moldovan, prima persoană vaccinată

Prima persoană din județul Brașov care a fost vaccinată anti-COVID este dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Imediat după ea a urmat dr. Felicia Costandiș, unul dintre foștii directori ai spitalului. Vaccinul nu este nedureros, după cum a spus medicul Andreea Moldovan, imediat după ce a fost injectată.

Dr. Andreea Moldovan, primul brașovean vaccinat

„Este o mulţumire care trebuie adresată tuturor pacienţilor care s-au străduit să treacă cu bine prin boală, cadrelor medicale care au trecut alături de pacienţi prin această pandemie – şi încă mai avem lupte de dat- şi celor care s-au străduit să obţină atât de repede acest vaccin pe care îl avm acum la îndemână. E clar, este singura armă pe care o avem în prezent ca să putem stăpâni, controla şi opri la un moment-dat pandemia. Pentru mine personal, acesta este un moment istoric. L-am aşteptat încă din luna martie, convinsă că aici va fi luminiţa de la capătul tunelului. Mă bucur că a ajuns şi în România şi că aceşti colegi ai mei care s-au străduit zi şi noapte să stopeze pandemia vor beneficia de el. E un mesaj de solidaritate și încredere pe care vreau să-l transmit prin faptul că m-am vaccinat eu prima. Nu este o arganță. Cred în vaccin, cred că este un vaccin excepţional de performant faţă de altele pe care le-am avut fiecare dintre noi până acum şi cred că ne poate face să revenim la un moment-dat – nu departe de acum, la acea viaţă normală pe care ne-o dorim toţi”, a declarat dr. Andreea Moldovan, imediat după ce i-a fost administrat vaccinul.  Apoximativ 30 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase nu și-au manifestat opțiunea de a se vaccina
La Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, toţi doctorii se vor vaccina, aceştia arătând încredere în campania de imunizare, după cum a precizat dr. Andreea Moldovan. Ceva mai mult scepticism există, în schimb, în rândul personalului auxiliar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE