1.4 C
Braşov
AcasăNationalÎn viteză: Guvernul Cîțu ar putea fi votat azi

În viteză: Guvernul Cîțu ar putea fi votat azi

l Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat aseară să formeze noul guvern pe Florin Cîțu, propunerea coaliţiei formată din PNL – USR-PLUS şi UDMR

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat aseară, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare, că a decis să-l desemneze pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru.
„Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formaţiunile reprezentante în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că e încă nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp o coaliţie formată din PNL – USR-PLUS şi UDMR şi a dovedit majoritatea în parlament. Astăzi liderii coaliţiei s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de premier. Am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat preşedintele în prezenţa premierului desemnat.

Formalități necesare și legale

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat ieri, la consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui prim-ministru, liderii PNL-USR PLUS-UDMR, pentru formalizarea coaliţiei şi pentru viteza demersurilor din parlament. Preşedintele s-a întâlnit simultan cu liderii celor trei formaţiuni şi cu premierul propus Florin Cîţu. Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În această seară, prima ședință de Guvern?

După consultările de la Palatul Cotroceni, liderii coaliției au declarat că vor ca votul de învestitură pentru Guvernul Cîțu să fie dat miercuri seara, astfel încât imediat după vot să aibă loc și prima ședință de Guvern. „Am luat decizia de a participa împreună pentru că din momentul alegerilor am decis să formăm o coaliție de centru dreapta care să ofere un guvern în cel mai scurt timp. I-am prezentat președintelui acordul de coaliție și voința noastră comună de a lucra împreună. Așteptăm deciza președintelui și suntem pregătiți să demarăm procedurile pentru învestire”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni. Copreședinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș au declarat că încep cu dreptul acest parteneriat și că este o coaliție care își asumă „responsabil” măsurile necesare. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a vorbit despre o guvernare de 4 ani.

Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților

Ludovic Orban a fost votat președinte al Camerei Deputaților, într-o ședință care s-a întins luni noapte până spre ora 3.00. Președintele PNL, Ludovic Orban, a obținut 179 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alfred Simonis, susținut de PSD, a obținut 110 voturi.  Deputații au ales și noul Birou Permanent al Camerei Deputaților.  Vicepreședinți: Alexandru Rafila – PSD; Marius Budăi – PSD; Laurențiu Leoreanu – PNL; Cristina Prună – USR; Secretari: Daniel Suciu – PSD; Cristian Buican – PNL; Oana Morariu – USR; Ovidiu Ganț – minorități naționale; Chestori: Alexandra Presură – PSD; George Tuță – PNL; Antonio Andrusceac – AUR; Sereș Deneș – UDMR;

Anca Dragu, prima femeie președinte al Senatului

Anca Dragu, susținută de PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă președinte al Senatului. Este prima femeie care va ocupa aecastă funcție în R Ea a obținut 75 de voturi din partea senatorilor. Dragu l-a avut contracandidat pe Lucian Romașcanu, din partea PSD. Acesta a obținut 51 de voturi. Anca Dragu, care provine din PLUS, a fost ministru de Finanțe în guvernul Cioloș. Este absolventă ASE, are un master în Politici Publice şi Aderare la UE, absolvit în cadrul SNSPA din Bucureşti (2006), este doctor în ştiinţe economice (2010), în cadrul ASE și a urmat  un program de studii postuniversitare la Universitatea Georgetown, Washington DC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE