11.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovMită grasă în două spitale COVID din Brașov

Mită grasă în două spitale COVID din Brașov

l Persoane din conducerea a două spitale COVID din Braşov sunt suspectate de procurorii DNA că ar fi primit mită de la 5000 până la 89.000 de euro pentru a atribui fraudulos anumite contracte pentru achiziţionarea de echipamente şi produse medicale supraevaluate, în perioada 2019-2020

Persoane din conducerea a două spitale COVID din Braşov sunt suspectate de procurorii DNA că ar fi primit mită de la 5000 până la 89.000 de euro pentru a atribui fraudulos anumite contracte pentru achiziţionarea de echipamente şi produse medicale supraevaluate, în perioada 2019-2020, confirmă DNA. Procurorii DNA Brașov si ofițeri DGA au făcut ieri percheziții la Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, Spitalul de Boli Infecţioase din Brașov și Spitalul Municipal Odorhei, dar şi la sediul Biroului de Operaţiuni Speciale din Braşov, unde ar fi vizat chiar șeful instituției și un alt ofițer. Tot ieri, anchetatorii au făcut percheziții și la 18 domicilii ale unor persoane fizice şi sedii ale unor societăţi comerciale, situate pe raza judeţelor Braşov, Harghita şi Iaşi.

Luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă și alte infracțiuni

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului teritorial Braşov desfăşoară cercetări penale in rem (faţă de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulţi funcţionari publici, a următoarelor infracţiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a altor infracţiuni asimilate celor de corupţie. „Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare“.

Dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei

„Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro“, se precizează în comunicat.

Un consilier local din Săcele, suspectat în lanțul infracțiunilor

Comunicatul DNA nu avansează nume implicate în acest lanț al infracțiunilor, dar surse din IGPR lasă de înțeles că printre cei vizati de ancheta DNA se află și consilierul local PNL Săcele, omul de afaceri Cristian Marius Popa. De asemenea, una dintre adresele la care s-au desfășurat ieri percheziții este casa fostei soții a controversatului om de afaceri Andrei Kadas, care a fost nevoit să părăsească PNL pe ușa din dos, la începutul anului, după ce a fost implicat într-o altă cercetare legată de contracte suspecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE