20.3 C
Braşov
AcasăSanatateLeacuri naturale: Doctorul Toamnă ne pregătește pentru iarnă

Leacuri naturale: Doctorul Toamnă ne pregătește pentru iarnă

l În acest anotimp, avem din belșug legume, fructe sau plante medicinale numai bune pentru alungarea bolilor pe care le aduce iarna

- Advertisement -

Cine face pregătiri pentru anotimpul rece, nu trebuie să uite și de aprovizionarea farmaciei verzi. Pentru că piețele ne oferă fructe, legume și plante medicinale numai bune pentru alungarea bolilor pe care le aduce iarna

Merele au multă vitamina C

Ni se spune că putem fi mai puternici în fața COVID dacă organismul nostru nu duce lipsă de vitamina C. Iată, merele, cele mai complexe medicamente ale naturii, au multă vitamina C, dar sunt și un antioxidant puternic care protejează organismul de cancerul de sân sau de colon. Aceste fructe mențin o digestie sănătoasă și un nivel sănătos al colesterolului. Cu mere combatem cariile și întărim gingiile.

Perele, bogate în cupru

- Advertisement -

Perele sunt bogate în cupru și fibre, ajută la neutralizarea radicalilor liberi și mențin sănătatea inimii și a colonului. Și perele sunt o foarte bună sursă de vitamina C și, spre norocul nostru, le vom găsi până în februarie.

Prunele ne ajută inima

Prunele au efect decongestionant pentru ficat, stimulează funcțiile nervoase. Aceste fructe aromate ajută metabolismul și inima să funcționeze corect. Refac rezervele de energie ale bolnavilor cronici, anemicilor, celor cu imunitatea scăzută. Prunele reprezintă cel mai sănătos laxativ natural. Decoctul din frunze de prun are proprietăți diuretice, laxative, febrifuge și vermifuge.

Morcovul, bogat în vitaminele A și C

Morcovul, bogat în vitaminele A și C, e o sursă importantă de energie și calciu, dar și o legumă care previne apariția cancerului. Sucul de morcovi elimină excesul de colesterol. Asupra sângelui are efect alcalinizant, stabilizează întregul sistem nervos și tonifică pereții intestinali. Morcovul este leguma-medicament care combate astmul, afecțiunile hepatobiliare, hepatitele, redă vederea. Sub formă de cataplasme, previne îmbătrânirea și apariția ridurilor. Reînnoiește sângele, înmulțind globulele roșii, fiind recomandat în anemii și tulburări de creștere. Pentru eliminarea viermilor intestinali, se recomandă o linguriță de semințe de morcov la o cană de apă clocotită, din care se beau două cani pe zi.

Gutuile fac minuni

La capitolul fructe, miracolul auriu al toamnei, gutuile, le întrec pe toate în beneficii. Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea insuficienței pancreatice, iar nectarul de gutui e cel mai bun prieten al ficatului. Sucul de gutui este panaceu în infectțile intestinale, diaree și dizenterie. Mai este indicat în guturai, afecțiuni pulmonare, tuberculoză. Din sâmburi, care conțin mucilagii, se prepară un ceai care ajută la vindecarea tusei, bronșitei și răgușelii. Tinctura de gutui previne formarea ridurilor. Fructele rase au efecte antiinflamatoare, fiind un remediu surprinzător de eficient pentru persoanele care au colonul iritabil. Senzația de greață trece cu o jumătate de gutuie mâncată pe stomacul gol. Leacul, amestecat cu miere, e bun în tratamentul hemoroizilor. Boala canceroasă poate fi combătută cu gutui. Pentru degerături: se face macerat la rece, din o lingură de semințe de gutui la o cană (250 ml) cu apă, se lasă două-trei ore, se strecoară, se aplică local comprese, din care una seara înainte de culcare. Roșiile, acum, la început de toamnă, bine coapte, sunt numai bune pentru salată, suc sau bulion. Chiar și conservate, roșiile își păstrează nealterat licopenul din compoziție. Acesta este un antioxidant mai puternic decât vitamina C, protejând de cancer, de bolile cardiovasculare, procesele degenerative, tulburările de metabolism, diferitele intoxicații (inclusiv cu tutun).

Sfecla roșie fortifică organismul

Sfecla roșie este o legumă energizantă și foarte nutritivă. E bună în caz de anemie, demineralizare, boli grave de plămâni și chiar cancer, deoarece fortifică organismul, normalizează tensiunea și contribuie la păstrarea prospețimii tenului. Sfecla roșie este cel mai bun antidot în caz de iradiere.

Gogoșarul are proprietăți medicinale aparte

Gogoșarul are proprietăți medicinale aparte. Tinctura de gogoșar este neîntrecută în calmarea și vindecarea suferințelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii. Uleiul de măsline în care s-au macerat gogoșari timp de 10 zile este bun ca unguent împotriva durerilor de gât și a răgușelii, calmează durerile în entorse. Gogoșarii murați cu scorțișoară sunt eficienți în litiază și insuficiență renală. Sucul de gogoșari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminuează seboreea.

Vinetele previn bolile hepatice

Vinetele mențin inima sănătoasă și previn bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afecțiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer. Coapte, vinetele bogate în magneziu ajută la combaterea stresului și a insomniei, la sănătatea oaselor, deoarece conțin calciu și, prin fibrele naturale, scad nivelul colesterolului din sânge. Nu trebuie uitată varza, albă sau roșie, bună pentru sănătate, gătită sau sub formă de salată.

Varza e leac semnificativ

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant și tonifiant, cu acțiune dezinfectantă și cicatrizantă. La nivel pulmonar, este antiseptică și expectorantă. Diminează tumorile și depresia. Restabilește flora intestinală și contribuie la creșterea numărului de hematii. Sucul de varză este bogat în săruri minerale, oligoelemente, vitaminele A, B1, B2, C, PP. Se recomandă în gastrite, ulcer gastric și duodenal, bronșite, erupții cutanate. Normalizează colesterolul. Terapia cu suc de varză albă este recomandată primăvara și toamna, când încep durerile în ulcer gastric. Prin fierbere, varza pierde cam 40% din virtuțile terapeutice. Extern, varza se folosește sub formă de cataplasme care iau durerea cu mâna. Nici varza murată nu e mai prejos. 3-4 pahare de moare stimulează digestia, ajută la dezintoxicarea tractului digestiv. Cine bea zilnic moare nu va suferi de circulație proastă la mâini și picioare. E recomandată, pe timp de iarnă, în stări febrile.

Hreanul, o plantă fără egal în medicina populară

Hreanul este o plantă inegalabilă în medicina populară. E bun în angină pectorală, dacă se consumă ras amestecat cu miere de albine. Infuzat, e bun pentru gargară contra gingivitei, amigdalitei și durerilor de dinți. Hreanul ia durerea de cap provocată de răceală, dacă se inhalează mirosul de rădăcină rasă și se aplică pe ceafă cataplasme. Această legumă este bună în reglarea hipertensiunii, otite, pietre la vezica biliară, gripă. Sporește imunitatea, pofta de mâncare, ameliorează parodontoza. Aplicat pe nas, într-un tifon, hreanul e leac și în sinuzită.

Nuca, un dar neprețuit al toamnei

Nuca este un dar neprețuit al acestui anotimp. Reglează pe cale naturală colesterolul și tensiunea arterială, fiind ideală pentru vârstnici. Consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face atac de cord. Opt nuci pe zi mențin arterele flexibile. Miezul de nucă prăjit combate infecțiile urinare, dar în același timp poate fi folosit și pentru a scăpa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminând în special tenia. Nucile combat anemia, psoriazisul și eczemele alergice. Consumul de nuci crește pragul de toleranță la durere. Decoctul din frunze de nuc se folosește extern, ca gargară, pentru tratarea stomatitelor. Sub formă de comprese, e util în reumatism și artroze, tuberculoasă osoasă. Datorita acizilor grași Omega 3, antioxidanților și fitosterolului, nucile sunt arme redutabile în lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micșorează și chiar dispar. Pentru cei surmenați și slăbiți, cu memoria diminuată, miezul de nucă cu miere este un leac incredibil. Coaja verde a nucilor combate infecțiile intestinale, îndepărtează negii, colorează părul și combate mătreața. Alifia din frunze de nuci vindecă rănile, iar frunzele puse prin casă alungă muștele.

Leacuri pentru gât

Gulia este o altă legumă de sezon. Nu numai rădăcina este bogată în vitamine și minerale, ci și frunzele, care sunt hrănitoare. Are puține calorii și ajută la scăderea tensiunii. Conține fosfor și este revitalizantă și diuretică. Tot din categoria legumelor indispensabile este și țelina, care are efecte diuretice și scade nivelul colesterolului. Pentru o imunizare eficientă, nu trebuie să uităm de cura cu echinacea, propolis, ginseng, ceapă, usturoi sau arnică, adevărate vaccinuri antigripale naturale. Totuși, dacă n-ați putut evita afecțiunile timpului rece, iată ce leacuri puteți folosi. În caz de amigdalită, înghițițiți miere sau faceți gargară cu miere și oțet sau zeamă de lămâie. Compresa cu oțet de mere potolește durerile de gât. Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floarea-soarelui și faceți o cataplsmă pe care o aplicați pe gât. Mai sunt bune compresele cu ulei de măsline și apă de colonie de lavandă, compresele cu mușețel, gargara cu sare sau cataplasma cu sare grunjoasă, brânză de vaci sau cartofi cruzi. Nasul înfundat are și el antidoturi în medicina tradițională. Pentru degajarea căilor respiratorii, înmuiați o compresă în apă fierbinte, stropiți-o cu oțet de mere și aplicați-o pe piept, acoperită de o folie de plastic. Apa sărată trasă pe nas este remediul cel mai sigur pentru nasul înfundat. Se mai poate lua câte o lingură din amestec în cantități egale miere și hrean, de trei ori pe zi. Mai putem scăpa de nasul înfundat inhalînd fumul de la o felie de pâine prăjită sau de la un șiret de bumbac care arde.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE