10.3 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum se sterilizează borcanele pentru conserve de fructe sau...

Sfat Expres: Cum se sterilizează borcanele pentru conserve de fructe sau legume?

Înainte de a aşeza legumele sau fructele în ele, borcanele trebuie spălate şi sterilizate. Temperatura optimă de sterilizare este 105 – 110 grade Celsius. Dacă pe vremuri mamele noastre se chinuiau cu legarea borcanelor cu celofan (pus dublu şi înmuiat în apă cu spirt sanitar) şi sfoară, în ziua de azi putem cumpăra borcane noi cu capac metalic cu filet. Înainte de a aşeza legumele sau fructele în ele, borcanele trebuie spălate şi sterilizate. Prin acest procedeu se distrug microorganismele (bacterii, spori de mucegai) şi conservele se păstrează în bună regulă.
Fie că sunt noi, fie că sunt reciclate, borcanele trebuie mai întâi verificate temeinic. Trebuie depistate eventualele fisuri sau chiar ciobituri ale gurilor lor. Un borcan cu gura ciobită nu mai poate fi închis ermetic. Capacele trebuie să se înfileteze perfect pe gura borcanelor. Se pot băga borcanele (noi sau vechi) la maşina de spălat vase, împreună cu capacele lor. Acolo se spală perfect. Dacă nu avem maşină de spălat vase putem să spălăm borcanele în chiuveta din bucătărie în care lăsăm apă fierbinte şi picurăm puţin detergent de vase (soluţie diluată). Aşezăm în apă borcanele şi capacele şi le lăsăm cîteva minute. Apoi le frecăm bine cu un burete moale atât în interior cât şi la exterior.
Clătirea borcanelor trebuie făcută temeinic, cu apă din abundenţă (chiar 2-3 ape). Nu este voie să rămână detergent în borcane sau pe capace! Ultima apă de clătire este întotdeauna rece. Borcanele spălate şi clătite se scurg câteva secunde şi se aşază (cu gura în sus) direct în tava în care urmează a fi sterilizate. Capacele se pun şi ele în aceeaşi tavă.
Sterilizarea se poate face şi pe aragaz, în oala cu apă clocotită, însă temperatura nu va trece de 100 C. E nevoie de temperaturi mai mari pentru a ucide microorganismele. In plus, ai nevoie de cleşti şi mănuşi şi rişti să te mai şi opăreşti.
Sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Se introduce tava cu borcane şi capace în cuptorul rece. Se porneşte cuptorul la 150 C (cu ventilaţie). După vreo 15 minute se vede prin geamul cuptorului cum încep să sfârâie stropii de apă de pe borcane (se evapora). Nu lăsaţi cuptorul nesupravegheat! Din acel moment se mai lasă fix un minut şi gata! Ele nu apucă să ajungă la 150 C în acest răstimp. La 105 – 110 C se face sterilizarea optimă. Se opreşte căldura cuptorului şi se întredeschide uşa acestuia, lăsând borcanele şi capacele să se răcorească încet.
Sterilizarea borcanelor la cuptorul cu gaz
Multă lume are cuptoare pe gaz, fără gradaţii clare ale temperaturii. În acest caz, se bagă tava cu borcane şi capace în cuptorul rece şi se porneşte căldura pe treapta mică. La fel, se urmăreşte momentul în care picăturile de apă se evaporă şi se cronometrează un minut începând din acel moment. La fel, se opreşte gazul şi se întredeschide uşa cuptorului. Trebuie avut grijă ca mâinile murdare să nu recontamineaze borcanele. Nu trebuie să atingem interiorul borcanelor sau al capacelor sterilizate, încercând să le apucăm doar la exterior.
Borcanele şi capacele sterilizate NU se mai şterg!
Borcanele trebuie să fie umplute cu legume sau fructe în cel mai scurt timp. Nu le sterilizăm azi şi le umplem mâine.
Borcanele trebuie să fie complet răcite înainte de le umple cu dulceaţă, compot, zacuscă, murături etc. Răcorirea lor durează poate 30-40 de minute însă după aceea trebuie imediat să le umplem.
Gemurile, zacusca, bulionul şi ketchupul se îmbuteliază fierbinţi în borcane sau sticle reci. Din acest motiv se aşază borcanele pe o tavă metalică, menită să prevină crăparea borcanelor. În locul tăvii se pot pune lame de cuţit sub fiecare borcan.
Imediat după umplere se înşurubează capacele şi se strâng bine.
În cazul gemurilor şi dulceţurilor, în borcanul întors se depune un strat de gem la interiorul gurii, unde se îmbină cu capacul, creându-se un fel de „garnitură suplimentară” cu rol de etanşeizare.
Borcanele mari sau putinile pentru murături NU se sterilizează. La murături avem nevoie de bacterii care să iniţieze procesul de fermentaţie. Ele trebuie însă spălate bine şi clătite cu apă din abundenţă.
Spor la treabă!

(sursa: www.savoriurbane.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE