31.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBrașovul, scena mai multor atacuri la case de schimb valutar

Brașovul, scena mai multor atacuri la case de schimb valutar

l De departe, cel mai dur caz, rămas nerezolvat, s-a petrecut în 29 ianuarie 2009 pe Bulevardul 15 Noiembrie

- Advertisement -

O casă de schimb valutar din centrul Brașovului, din piața magazinului Star, a fost jefuită ieri dimineață, în jurul orei 08.40, când în zonă circulația era intensă. Atacatorul, care purta mască, a așteptat ca angajata casei să deschidă, dar a avut grijă să dea buzna peste ea înainte de a intra în cabina protejată. La fața locului au fost mobilizate imediat echipe operative care au început investigațiile pentru găsirea autorului și pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs jaful. „Din primele cercetări a reieșit faptul că o persoană de sex masculin ar fi pătruns în incinta unei case de schimb valutar, la scurt timp după deschiderea acesteia, ar fi amenințat angajata societății în cauză și ar fi sustras o sumă de bani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar de poliție Alina Maria Ivan. Deocamdată, autorul jafului nu a fost prins. De-a lungul anilor, Brașovul a fost scena mai multor atacuri la case de schimb valutar, unele extrem de dure. De departe, cel mai sângeros caz, rămas oarecum nerezolvat, s-a petrecut în 29 ianuarie 2009.

Cele mai sângeroase atacuri la casele de schimb valutar din Brașov

29 ianuarie 2009
Ciprian Ion şi Răzvan Grasin erau angajaţi ai casei de schimb valutar Candy din Braşov. În seara jafului, cei doi se pregăteau să transporte la bancă încasările din ziua respectivă din punctul de lucru situat pe Bulevardul 15 Noiembrie. Au pus banii într-o sacoşă de rafie şi s-au urcat în maşina unuia dintre ei, însă n-au apucat să pornească. Un bărbat s-a apropiat de automobil, a îndreptat pistolul spre ei şi a început să tragă. I-a împuşcat pe amândoi, după care a luat geanta cu bani şi a fugit. Urmărit de un cetățean, atacatorul s-a întors şi a tras în bărbatul aflat în spatele lui. Gheor­ghe Dumitru Lîlă (pe atunci avea 55 ani) a fost împuşcat în inimă şi a murit pe loc. Ata­catorul a abandonat geanta cu bani şi a dispărut. Arestat mai târziu pentru alte atacuri, Serghei Gorbunov a fost condamnat, dar după vreo 10 ani a fost eliberat și extrădat în Moldova.

- Advertisement -

21 august 1999
Vânzătoarea unei case de amanet situate în centrul oraşului a fost atacată de doi indivizi mascaţi. Loredana Ioana Eftimie a început să ţipe şi să se lupte cu ei. Sub ameninţarea cuţitului, i-au cerut să deschidă casa de bani. Fiul patroanei firmei, aflat într-o cameră alăturată, a auzit ţipetele, a forţat uşa şi a intrat în magazin. Cei doi infractori au reuşit să fugă. Nicio persoană aflată în clădire nu a intervenit, deşi în imobil îşi au sediul mai multe firme.

Februarie 2002
Poliţiştii braşoveni au reuşit să întrerupă un jaf armat comis de un individ deosebit de periculos, pe strada Uranus, în apropierea celei mai frecventate pieţe din Braşov, Piaţa Astra. Totul a durat numai cinci secunde şi a fost filmat. Jefuitorul, care îşi acoperise faţa cu o cagulă, a fost capturat atunci şi nu a apucat să ia prada, pentru că poliţiştii braşoveni l-au imobilizat în timp ce acesta ameninţa cu arma operatoarele casei de schimb. Vasile Burceanu, din Braşov, era supravegheat de poliţişti deoarece criminaliştii de atunci îl bănuiau pe Burceanu că el ar fi jefuit, în 3 ianuarie 2002, o altă casă de schimb valutar de pe Calea Bucureşti. În 1994, Burceanu fusese condamnat la un an şi patru luni de închisoare pentru furt, cu suspendarea pedepsei, iar în 1997 Judecătoria Braşov l-a condamnat din nou la patru ani şi şase luni tot pentru furt. Burceanu a fost eliberat condiţionat în luna octombrie 1999, rămânându-i un rest de pedeapsă de 713 zile. După ce s-a eliberat, recidivistul a primit o amendă penală pentru că a fost prins conducând fără pemis auto. În 2002, Burceanu a atacat din nou, de data asta fiind înarmat.

14 februarie 2002
Sâmbătă, 14 februarie 2002, la ora 8.30, cele două vânzătoare de la casa de schimb valutar aparţinând SC Bachide Prod Com SRL, şi casa de amanet SC Credit Bond SRL, situate în acelaşi spaţiu, de pe strada Uranus numărul 6, au venit la serviciu, ca de obicei, fără să bănuiască ce le aşteaptă. Tot atunci şi-a făcut apariţia în zonă şi tâlharul. Avea o căciulă neagră şi mănuşi tricotate de aceeaşi culoare şi se plimba agitat, uitându-se înspre casa de schimb. Poliţiştii îl filmau din blocul de vizavi. Până la ora 9.00, Vasile Burceanu a filat zona. S-a asigurat că nu e lume multă în jur. La ora 9.03, şi-a tras căciula peste faţă şi a scos pistolul. A intrat în forţă în sediul în care erau cele două operatoare. Burceanu a apucat să le ameninţe cu arma. De spaimă, una dintre fete s-a aruncat sub biroul pe care era calculatorul. Cu arma îndreptată spre femei, tâlharul a apucat să spargă vitrina în care erau expuse bijuteriile de aur, în valoare de 313 milioane de lei. Când să pună mâna pe aur, poliţiştii au intrat peste el şi l-au pus la pământ. Totul a durat doar cinci secunde. Operatoarele nu ştiau nimic despre supravegherea Poliţiei şi au fost şocate la vederea bărbaţilor de la Forţa de Intervenţie. La ora 9.04, Vasile Burceanu era deja în duba Poliţiei. În sediul de pe Uranus, în ziua jafului, erau aproape 80 de milioane de lei, 200 de dolari, 300 de euro şi bijuterii în valoare de peste 300 de milioane de lei.

Aprilie 2002
Un individ înarmat a atacat casa de schimb valutar „Andrada Exchange“, de pe Strada Republicii. Atacatorul nu purta cagulă, avea vârsta cuprinsă între 23 şi 27 de ani, 1,60 m, păr negru, tuns obişnuit, ten deschis, astenic. Operatoarea spune că individul înarmat ar mai fi fost însoţit de o persoană, cu care venise mai devreme la casa de schimb interesându-se de euro. Deşi în oficiu mai erau bani şi alte sume importante, atacatorul s-a mulţumit doar cu 500 de dolari, banii pe care operatoarea tocmai îi număra în momentul jafului.

Februarie 2004
Următorul jaf armat asupra unui patron de casă valutară s-a comis în Cartierul Scriitorilor, în 27 februarie 2004. Atacatorul a fost Serghei Gorbunov. L-a atacat pe Pavel Sabău în scara blocului în care locuia omul de afaceri. L-a împuşcat de trei ori cu un pistol Makarov şi i-a furat geanta în care erau 250 de milioane de lei vechi. Gorbunov a abandonat însă arma, de 9 mm cu amortizor, precum şi tuburile cartuş inscripţionate S&B 9 mm, după ce a fost a fost la rândul lui atacat de vecinul victimei, un jandarm care locuia la parter şi care a ieşit din casă imediat după ce a auzit focurile de armă. Adrian Ciubotă s-a repezit la Gorbunov, încercând să-i smulgă arma. După ce a încasat mai multe lovituri de la jandarm, Gorbunov s-a prăbuşit prin geamul unei uşi de pe casa scărilor, dar a reuşit să scape fugind.

Octombrie 2005
Un cetăţean iordanian, patronul a trei case de schimb valutar din Braşov, a rămas fără şase miliarde de lei vechi după ce a fost jefuit chiar în faţa uşii apartamentului în care locuia.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE